Multiresistent tuberkulose: En alvorlig helsetrussel
I dag blir de alle fleste av pasientene som utvikler multiresistent tuberkulose behandlet ved hjelp av medisiner som ble utviklet for mange tiår siden. Behandlingen gis gjennom piller og regelmessige injeksjoner i to år.
Behandlingen gir ofte alvorlige og smertefulle bivirkninger som hørselstap og psykiske lidelser. Bare halvparten blir friske.
Likevel kom det nye medisiner for en del år siden. En av disse er den effektive medisinen bedaquiline, som ble utviklet i 2012 av legemiddelselskapet Johnson & Johnson (J&J). Medisinen var lenge altfor dyr for mange land med høy forekomst av sykdommen, og vi har i mange år protestert mot og kritisert den høye prisen.
Over 120.000 mennesker engasjerte seg i saken og signerte et opprop hvor vi sammen med andre organisasjoner ba legemiddelselskapet om å sette ned prisen.
Da ble endelig prisen for en full behandling med denne medisinen redusert med 32 prosent, og koster dermed rundt 1,5 dollar per dag. Leger Uten Grenser er svært fornøyde med at medisinen er billigere, men kampen er fremdeles ikke helt over.
Resistens blant barn er også et stort problem, de blir ofte etterlatt i kampen mot tuberkulose. Barn kan nemlig ikke hoste opp det tykke slimet (sputum) som trengs for å diagnostisere en form for resistent tuberkulose. Det betyr at de må få en tube inn fra nesen og ned i magen for å finne dette stoffet, for å kunne bekrefte sykdommen. Dette er en svært smertefull prosedyre, både for voksne og ikke minst for barn.
Øst-Europa og Sentral-Europa hardt rammet
I 2017 utviklet nesten en kvart million mennesker tuberkulose i de to regionene, og 119.700 utviklet resistens. Da fikk kun halvparten behandling.
Leger Uten Grenser har flere tuberkulose-prosjekter i flere av landene, og Aram var en av pasientene våre som har opplevd omfanget av skader på kroppen sykdommen kan føre til.