Jemen

Dette gjør vi:

Jemen

 

2015 Key figures:

  • Outpatient consultations: 151,000
  • Patients admitted to hospital: 14,700
  • Patients treated for intentional physical violence, including war wounds: 11,700
  • Surgical interventions: 10,400
  • Antenatal care consultations: 9,800
  • No. staff in 2015: 551
  • 2015 expenditure: €38.4 million
 

Krigen i Jemen har ført til flere angrep på våre sykehus og sykehus vi støtter i landet. Det siste fant sted 15. august 2016, 19 mennesker ble drept og 24 såret da sykehuset i Abs, i Hajjah-provinsen, ble bombet.
Etter over to år med krig er den humanitære situasjonen i Jemen svært alvorlig. Både på grunn av direkte angrep på sykehus, og på grunn av stor mangel på medisiner og medisinsk personell, har helsesystemet langt på vei kollapset.

Bakgrunnen for konflikten
Konflikten i Jemen eskalerte i begynnelsen av 2015 og førte landet ut i krig. I januar 2015 tok Houthiene kontroll over presidentpalasset i Sanaa, og president Hadi flyktet sørover i landet til byen Aden. I mars 2015 startet koalisjonen ledet av Saudi-Arabia luftangrep for å ta tilbake områder Houthiene hadde tatt over. Usikkerheten i landet har også ført til at grupper som IS og Al Qaida har fått mulighet til å forsterke nærværet sitt i noen områder i landet.

En dyp humanitær krise
Konflikten har ført til store medisinske og humanitære behov. I følge FN er rundt tre millioner mennesker på flukt i sitt eget land. Som en følge av kollapsen i helsesystemet er det stor mangel på tilgang til helsetjenester, både for krigsskadde og for sårbare grupper som barn under fem år, gravide kvinner og mennesker med kroniske sykdommer. Samtidig er det svært utfordrende å få medisiner og medisinsk utstyr inn i landet.

Angrep på sykehus i 2015 og 2016
To Leger Uten Grensers prosjekter ble bombet i 2015. 26.oktober ble et sykehus i Haydan truffet og 2.desember en klinikk i Al-Houban, utenfor Taiz by. Det siste angrepet førte til at ni mennesker ble skadet. En person døde av skadene.
I 2016 har det vært tre angrep på to sykehus. Et Leger Uten Grenser-støttet sykehus i Razeh-distriktet in Nord-Jemen ble truffet i 10.januar hvor seks mennesker mistet livet og åtte ble skadet, tre av de skadde jobbet for Leger Uten Grenser.

Angrepet resulterte også i at flere bygninger ble ødelagt, noe som ble ytterligere forverret da det ble bombet igjen i 1.mars.

15.august ble Abs-sykehuset vi støtter truffet av en luftangrep som resulterte i at 19 mennesker ble drept og minst 24 ble såret, inkludert en Leger Uten Grenser-ansatt.

Leger Uten Grenser i Jemen
Leger Uten Grenser støtter og driver 30 sykehus i åtte provinser i Jemen, fra Saada i nord til Aden i sør.

Siden mars 2015 har Leger Uten Grenser behandlet over 290.000 pasienter på akuttmottak, bistått over 20.000 fødsler og behandlet over 51.000 krigsskadde. Nesten 10.000 av de krigsskadde har blitt behandlet i Taiz, en av byene som har blitt hardest rammet av krigen.

Leger Uten Grenser behandler krigsskadde på begge sider av frontlinjene, og bidrar med livreddende helsetjenester til barn, gravide, HIV-pasienter og pasienter med nyresvikt, i tillegg til å tilby psykologisk hjelp i flere områder.

Siden mars 2015 har Leger Uten Grenser sendt over 1700 tonn medisinsk utstyr og medisiner til Jemen.

Over 2000 hjelpearbeidere jobber for Leger Uten Grenser i Jemen, inkludert rundt 90 internasjonalt ansatte. Dette gjør Jemen til et av de største prosjektene våre i verden.

Les mer på vår internasjonale side her.