Aktuelt

Vold tvinger Leger Uten Grenser til å innstille i Dadaab

- Sikkerhetssituasjonen reduserer drastisk vår mulighet til å tilby humanitær hjelp til de som så sårt trenger det, sier sykepleier i Leger Uten Grenser Monika Falk, som selv har jobbet i Somalia.

Organisasjonen vil nå ikke lengre kunne tilby viktig medisinsk hjelp til somaliske flyktninger i Dadaab. To av klinikkene er stengt, og svangerskapstilbudet er satt på vent.

- Flyktningene og helsepersonellet blir hardest rammet av den stadig forverrede sikkerhetssituasjonen, sier Falk.

Viktig skritt mot billigere vaksiner

- Det er kjempebra at Norge og andre land nå tar opp kampen for billigere vaksiner. Men det gjenspeiler også den triste virkeligheten at en stor del av verdens befolkning ikke har råd til vaksiner. sier Sissel Overvoll, sykepleier i Leger Uten Grenser.

Kenya: Trapper ned nødhjelp etter usikkerhet i Dadaab

Nedtrappingen kommer som en direkte følge av usikkerheten i området. Dette er vil dessverre ha en direkte innvirkning på våre muligheter til å gi sårt tiltrengt medisinsk hjelp til flyktningene i Dadaab.

Leger Uten Grenser har allerede måttet stenge to av fire helseposter og innstille enkelte medisinske tjenester, blant annet svangerskapsoppfølging.

Leger Uten Grenser fortsetter å følge situasjonen i håp om at sikkerheten i leirene kan bedres for både flyktningene og våre folk. Så snart slike garantier foreligger, kan Leger Uten Grenser gjenoppta arbeidet.

Tanzania: Kolera-alarm i flyktningleirer

Ifølge Verdens helseorganisasjon har utbruddet så langt krevd 31 liv. Over 3000 tilfeller av akutt diaré er rapportert blant flyktningene.

I samarbeid med lokale myndigheter åpner Leger Uten Grenser nå rehydreringsstasjoner og kolerasentre i leirene Kagunga og Kigoma.

- Situasjonen er kritisk. Flyktningene står overfor et umulig valg: å bli i usikre Burundi, eller komme til en tanzaniansk flyktningleir og risikere kolera, sier Kassi Nanan N’Zeth, medisinsk koordinator for Leger Uten Grenser i Tanzania.

Sør-Sudan: Intense kamper hindrer nødhjelp

I delstatene Unity, Jonglei og Upper Nile er medisinske tjenester blitt innstilt, sykehus og klinikker ødelagt, og helsepersonell trukket ut.

- Opptrappingen har ført til at folk i konfliktområder er utsatt for vold og står uten sårt tiltrengt medisinsk og humanitær hjelp. Alle parter i konflikten må respektere sivilbefolkning og helsestrukturer for å forhindre ytterligere unødvendig lidelse, sier Paul Critchley, som er landansvarlig for Leger Uten Grenser i Sør-Sudan.

DR Kongo: Over hundre kvinner voldtatt etter væpnet angrep i Sør-Kivu.

Leger Uten Grensers team i Shabunda-regionen i DR Kongo har gitt medisinsk hjelp til 127 kvinner som har blitt voldtatt i byen Kikamba etter angrep fra dusinvis av bevæpnede militanter. 

- Seksuelle overgrep fra bevæpnede grupper er dessverre ikke uvanlig i DR Kongo, sier Francisco Otero, leder for Leger Uten Grensers team i Sør-Kivu.

- Mange områder er ødelagt

Jeg vet ikke helt hvordan jeg kan beskrive situasjonen i Aden med et annet ord enn tragisk. Det finnes helt tomme områder. Folk har flyktet fordi de ikke har strøm, vann og mat. Men også fordi de fryktet for sine liv.

Etter at de har evakuert fra sine hjem, mangler ikke folk bare vann og mat, men også et sted å sove. Noen banker på dørene til andre mennesker for å få oppholde seg i deres hus. Hotellene som fremdeles er i bruk har fått en del internt fordrevne flyktninger. Noen rom huser en eller to familier.

Nigeria: Tusener flykter hjem til landet de flyktet fra

Så langt har rundt 1200 flyktninger returnert, og totalt 4000 er forventet. De fleste er kvinner, eldre menn og barn. Om lag 25 prosent av de returnerte flyktningene er under fem år.

Den 9. mai satte Nigeria State Emergency Management Agency (SEMA) i Borno opp en leir for disse hjemvendte flyktningene.

Leger Uten Grenser har satt opp en helsepost i leiren. Hjelpeorganisasjonen tilbyr medisinske konsultasjoner, svangerskapsoppfølging behandling av underernæring hos barn under fem år.

Middelhavet: «Hvorfor er jeg her?»

Tidlig på ettermiddagen den 7. mai slo bølgene over båten vår, Phoenix, på steder jeg aldri tidligere hadde sett, og sjøen gjorde alle redningsforsøk vanskelige.

Vi hadde lokalisert trebåten ganske raskt, som faktisk var 14 nautiske mil fra de koordinatene vi hadde fått fra sjøredningssentralen i Roma.

Det var noen dramatiske meter med vertikal bevegelse mellom redningsskipet og siden av trebåten, der den rugget og veltet på seg i vannet. Takket være dyktigheten til MOAS’ redningsteam, ble 118 sjeler til slutt bragt ombord Phoenix uten vanskeligheter.

Nepal: Trapper opp etter nytt jordskjelv

Skjelvet rammet Nepal tirsdag 13. mai. Episenteret var 80 km øst for Katmandu, i Dolakha-distriktet. Dette er et av stedene hvor Leger Uten Grenser nå er på plass.

I Charikot-området har våre folk sett hele landsbyer ødelagt av dette nye skjelvet.

Leger Uten Grenser kartlegger også behov i Bhaktapur, øst for Katmandu. Våre hjelpearbeidere besøker også flere sykehus i Katmandu for å bistå ved behov.

Nepal ble også 25. april rammet av et kraftig jordskjelv som tok 8000 liv og forårsaket store ødeleggelser.

Pages