Aktuelt

Sør-Sudan: Bedre forhold for internflyktninger

Titusener har søkt tilflukt i en FN-leir i nærheten av byen Bentiu. Leiren er en av flere som er satt opp og drevet av FNs fredsstyrke i Sør-Sudan (UNMISS) etter volden som herjet landet i desember. Formålet med leiren er å beskytte sivile mot angrep.

Leiren ligger i et av verdens største sumpområder. I august levde folk knedypt i flomvann forurenset av kloakk. Mange sov stående, med barna i armene. De som dristet seg til å bevege seg utenfor leirens grenser og inn i konfliktområdene, risikerte å bli overfalt og voldtatt væpnede menn.

Ebola: Risikoen for hjelpearbeidere

Siden ebola brøt ut i Vest-Afrika i mars 2014, har medisinsk og ikke-medisinsk personale fra de rammede landenes helsevesen, samt organisasjonene som hjelper dem, vært i frontlinjen i kampen mot sykdommen. Åtte av Leger Uten Grensers hjelpearbeidere har hittil mistet livet i kampen mot ebola. De er sannsynligvis ikke de siste.

– I dag er ebola i ferd med å vinne

 
 
Eksellenser, mine damer og herrer.
 
Generøse løfter om støtte og enestående FN-resolusjoner er velkomne. Men de vil bety lite, med mindre de omsettes til umiddelbar handling.
 
Realiteten på bakken i dag er denne: Den lovede opptrappingen har ennå ikke funnet sted. 
 
De syke er desperate, familiene og pleierne deres er sinte, og hjelpearbeiderne er utslitte. Det å opprettholde kvaliteten på pleien, er en ekstrem utfordring.

Palestina: Psykisk helse på Vestbredden

50 dagers-krigen på Gaza etterlot seg mange skadde, også med psykiske ettervirkninger. Leger Uten Grenser-psykologer har tilbudt mental helsehjelp på sykehusene i konfliktområdet og til familier i lokalbefolkningen.

Men også Vestbredden er rammet av daglige Demonstrasjoner, kamper og ødeleggelser. Befolkningens mentale helse har blitt forverret.

Jemen: Støtter sykehus etter vold i Sanaa

Kamper mellom Al Houthi-opprørere og regjeringsstyrker i Sanaa eskalerte fra 18. september. En avtale for å stoppe kampene ble signert 21. september, men situasjonen er fortsatt vanskelig på helsefasilitetene som har mottatt et høyt antall sårede.

Leger Uten Grenser gitt medisinske donasjoner til tre sykehus i Sanaa, og til den Røde Halvmåne i Jemen.   

Irak: Trygge fødsler for syriske flyktninger

Alle har valgt å benytte seg av en rekke barselstjenester, fra svangerskapskontroller til vaksiner etter fødsel. Helsepersonellet er selv flyktninger.

Domeez-leiren ligger rundt 10 kilometer sør for byen Dohu. Leiren ble egentlig planlagt for en befolkning på 30.000. Tre år etter huser den dobbelt så mange, og er dermed den største flyktningleiren i irakisk Kurdistan.

Et pusterom i Gazas ruiner

 

Når den ubegrensede våpenhvilen ble annonsert, fyltes Gazas gater – hittil kun befolket av heroiske ambulansesjåfører – med jublende folkemasser. Skoleelever returnerte til klasserommene sine uten forsinkelser, virksomheter gikk tilbake til deres daglige arbeid og fiskere dro tilbake til sjøs. Gazas innbyggere var fortsatt rystet etter 50 dager med intenst stress.

Mobile klinikker redder liv i Den sentralafrikanske republikk

Landsbyer utenfor storbyene i Den sentralafrikanske republikk har lenge vært forsvarsløse mål for uttrettelig vold fra bevæpnede, lovløse grupper. Angrepene har resultert i at landsbybeboere har flyktet inn i bushen, og mange våger ikke å komme tilbake.

Ebola: Fransk hjelpearbeider fra Leger Uten Grenser smittet i Liberia

Den franske hjelpearbeideren er på oppdrag i Liberias hovedstad Monrovia, og ble plassert i isolat tirsdag 16. september, etter at hun utviklet feber. Laboratorietester ble gjennomført samme dag, og disse bekreftet at hjelpearbeideren var smittet av ebola.

Pages