Aktuelt

5 epidemier som truer i 2016


1: KOLERA

Forestill deg å ha fullstendig ukontrollerbar diaré, og at du kaster opp hele tiden. Forestill deg at du blir så svak at du ikke engang klarer å stå oppreist, og så uttørket at huden din blir stiv som papir. Hvis du ikke får i deg enorme mengder rent vann, kan du miste livet i løpet av noen timer.

Dette er virkeligheten for folk som blir smittet av kolera, en bakteriell mage- og tarminfeksjon som smitter via infisert vann eller mat, eller direkte kontakt med infiserte overflater.

Syria: Livet i ruinene

Krigen er inne i sin femte vinter, og helsevesenet har kollapset. Småbarn rammes av tønnebomber. Millioner er på flukt fra vår tids verste humanitære krise.

 

«Faren og onkelen brukte sine egne kropper til å skjerme gutten mot eksplosjonen»

I nesten tolv år har jeg arbeidet i noen av verdens verste konflikter, inkludert Syria, men jeg har aldri sett så store ødeleggelser bli gjort på så kort tid som i Jemen. Jeg hadde base i Saada, nord i landet, i et Houthi-kontrollert område som ble utsatt for nesten daglige luftangrep fra koalisjonens luftstyrker. Mange av dem traff veldig nær våre fasiliteter.

Nye 16 dødsfall av sult: Hungersnøden fortsetter i Madaya

- Det er totalt uakseptabelt at mennesker fortsatt dør av sult, og at syke og skadde mennesker ikke får slippe ut for å få livsviktig medisinsk hjelp, sier Brice de le Vingne, Leger Uten Grensers operasjonsdirektør i Brussels.

Jemen: Klinikker og sykehus angrepet – Leger Uten Grenser krever gransking

I løpet av de siste tre månedene har tre av organisasjonens helsesentre i landet blitt angrepet.

- Måten krigen i Jemen blir ført på forårsaker enorme lidelser og viser hvordan de stridende parter verken anerkjenner eller respekterer sykehusenes og helseklinikkenes beskyttede status. Vi ser daglig hvordan dette har forferdelige konsekvenser for sivilbefolkningen som er fanget i konfliktområder, sier Raquel Ayora, programdirektør for Leger Uten Grenser.

Siden krigen brøt ut i mars 2015 har det foregått storstilt bombing av offentlige tjenester. 

Jemen: Angrep i Saada drepte minst 6, inkludert ambulansesjåfør

- Dette siste tapet av en kollega er hjerteskjærende og demonstrerer en hensynsløshet hvor klinikker, sykehus og nå også ambulanser blir angrepet i Jemen, sier nødhjelpskoordinator i Leger Uten Grenser, Teresa Sancristoval.

Hendelsen fant sted i Dhayan, om lag 20 kilometer fra byen Saada og ikke langt fra et annet sykehus støttet av Leger Uten Grenser, Shiara, som ble truffet av et prosjektil den 10. januar.

Jemen: «Det var en stor eksplosjon, og barna ble slengt opp i luften»

Den 19. januar ringte en av våre kontakter og fortalte at en rakett hadde truffet en gruppe med skolebarn i Al Houban i Taiz, og at de trengte akutt hjelp til å behandle sårede.

Vi skyndte oss til området, som ligger i nærheten av frontlinjen som omringer Taiz. I følge vitner hadde ti barn og en lærer blitt drept i angrepet, i tillegg til tre skadde. Angrepet var antageligvis rettet mot en stridsvogn i Al Houban, men traff i stedet barna som var på vei hjem fra skolen da raketten landet.

MALAWI: Sliter med å ta i mot flyktninger fra Mosambik

I Tete-provinsen nordvest i Mosambik fører vold og konflikt til at mange flykter til nabolandet Malawi. Nå krysser mellom ett og to hundre nye flyktninger hver dag grensen til Malawi, hvor de havner i Kapise, en liten landsby ved grensen. Der lever nå nærmere 3,000 flyktninger.

- Mange forteller om å ha sett familie og naboer bli utsatt for vold. Flere har også gått i to-tre dager, og vi har behandlet mange for skader de har pådratt seg under reisen, sier Bote Zamadenga, medisinsk koordinator for Leger Uten Grenser i Malawi.

Livsviktige medisinske forsyninger til beleiret område i Jemen

Sykehus i dette området har ikke fått medisinske forsyninger siden august 2015. De siste fem månedene har medisinsk personell opplevd å måtte stoppe sårbehandling og operasjoner på grunn av mangel på utstyr. Kontrollposter og kamper i området har hindret den humanitære tilgangen.

- Vi er glade for at vi klarte å levere medisinsk utstyr til sykehusene i dette beleirede området, hvor mange pasienter har krigsskader. Disse forsyningene vil støtte livreddende operasjoner i sykehusene, sier Karline Kleijer, som leder Leger Uten Grensers arbeid i Jemen.

Pages