how to create your own web page

upartisk // nøytral // uavhengig

SKOLEPROSJEKT-KONKURRANSEN

Her finner du informasjon om hvordan din klasse kan delta i årets skoleprosjektkonkurranse og hvordan dere kan vinne Témoignage-prisen og en drømmedag til Oslo.

Mobirise

Intro with Image

Alle som deltar i Et grenseløst skoleprosjekt deltar i konkurransen om å vinne årets Témoignage-pris.

Vinneren vil være den gruppa som på best mulig måte klarer å skape oppmerksomhet og synlighet rundt én eller flere av årets glemte kriser eller fremskritt. Orginalitet, innsats og kreativitet vil bli vektlagt. Det er veldig mange måter å skape oppmerksomhet på og fylkesvinnere som tidligere har blitt kåret har vært alt fra et kjempegodt leserinnlegg til eventer, fordrag i lokalmiljøet til sosiale mediekampanjer og filmer. Lengre nede på denne siden kan du se noen eksempler fra tidligere vinnere og fylkesvinnere. 

Fylkesvinnere i hvert fylke blir bestemt av en jury i forkant av hovedprisen.

Oppslag i lokalmedier kan bidra til økt synlighet, men vi oppfordrer elevene til å tenke utenfor boksen om hvordan de ønsker å utføre oppgaven. 


Bildet er fra da de fire jentene fra Fauske skole i Nordland vant Témoignage-prisen i 2016. Her hjelper de sosiale medier-redaktør Mari Rejsjå med å lage film med feltarbeider Christian Stray, som nylig hadde kommet tilbake fra Haiti.

Slik deltar du i konkurransen

  1. Alle er med i konkurransen - Alle som deltar i Et grensløst skoleprosjekt konkurrerer om å vinne skoleprosjektkonkurransen.
  2. Send inn beste bidrag - hver skole som deltar bes om å fylle inn et skjema hvor lærer forklarer hvordan man har jobbet med de glemte krisene og hva som har blitt gjort - her er det fint å legge ved bilder, linker til arbeid etc. Dette gjør det enklere å kåre fylkesvinnere. Last ned skjema her.
  3. Kåring av fylkesvinnere - Det vil i hvert fylke kåres en fylkesvinner. Fylkesvinneren er den skolen som på best mulig måte har skapt oppmerksomhet rundt de glemte krisene. Her blir også hele skolens / klassens innsats, kreativitet og originalitet vektlagt.
  4. Én hovedvinner - Når alle fylkesvinnere er kåret vil disse deretter konkurrere om hovedprisen. Vinneren vil bli vurdert av en jury bestående av en feltarbeider og to eksterne journalister.
  5. Drømmedag - Hovedvinneren av skoleprosjektkonkurransen vil vinne en "hemmelig drømmedag" i Oslo. Tentativ dato er i januar 2020.


Hvis du scroller nedover finner du hvordan noen skoler har valgt å løse oppgaven og fjorårets vinnere av skoleprosjektkonkurransen. 

Vær kreativ

Det finnes mange ulike måter å skape oppmerksomhet rundt glemte kriser på i nærmiljøet ditt! 

TEATER: Svartholt skole i Nordland arrangerte temakveld på skolen sin og fikk skapt mye oppmerksomhet rundt glemte kriser i nærmiljøet. 

REKLAME:  Elever ved Høylandet skole i Trøndelag var kreative og informerte om glemte kriser ved hjelp av et lokalt lastebilfirma. 

EVENT: Vestmyra skole fra Nordland vant i 2016. De fikk med seg lokalmiljøet, lokalpolitiere og det lokale næringsliv, samt kjente lokale fotballspillere i en fotballkamp for å rette fokus mot prisen på vaksinen mot lungebetennelse. 

LESERINNLEGG:  Mange elever velger å skrive leserinnlegg som blir trykket i lokalavis får å informere om glemte kriser. Dette er elever ved Kippermoen skole i Nordland skriver om mødredødelighet i Sierra Leone. 

Ål ungdomsskole vant i 2018

I 2018 vant Ål ungdomsskole hovedprisen. De hadde i flere kanaler klart å skape oppmerksomhet rundt den glemte krisen i Øst-Kongo. Her hadde elevene blant annet laget bannere som de hang opp ved veiene, reist til Oslo og overtatt NRK Supers Instagram-konto, og fått til flere oppslag i lokalavisen sin. Hele trinnet hadde jobbet godt med prosjektet og klarte i prosjektperioden å innvolvere lokalmiljøet sitt gjennom et sterkt engasjement. 

– Det var veldig mange fantastiske og kreative bidrag fra så mange forskjellige skoler og vi i juryen stod overfor et svært vanskelig valg. Elevene fra Ål ungdomsskole skilte seg likevel ut ved at de klarte å engasjere både lokalmiljøet gjennom oppslag i lokalavisa, ulike stunts og arrangementer, samt unge mennesker gjennom NRK Supers Instagram-konto. Her har vinnerguppa og hele trinnet åpenbart vært veldig engasjerte og jobba veldig hardt og kreativt med å nå ut til flest mulig, sa juryformann Jonas Hågensen.

Her informerer jentene om den glemte krisen i Kongo på NRK super

Her aksjonerer vinnegruppa på en bro over riksvei XX. 

Mange sterke bidrag

I 2018 var 80 skoler påmeldt skoleprosjektet og det var en rekke sterke fylkesvinnere- og bidrag som var med i årets konkurranse. 

– Det er så utrolig fint å se hvordan skoleprosjektet engasjerer elever og lærere hvert år. De viser at det er mange kreative og forskjellige måter å få oppmerksomhet på. Det er særlig gøy for oss feltarbeidere som har jobbet i flere av de glemte krisene og er frustrerte over manglende dekning av disse krisene i norske medier. Vi er derfor veldig takknemlige for alle som har deltatt og hjulpet oss med å skape oppmerksomhet rundt de glemte krisene og fremskrittene, og vi gleder oss allerede til neste år, sa Hågensen.

Hovedvinneren av skoleprosjektkonkurransen blir avgjort av en jury bestående av en feltarbeider og to eksterne. I 2018 besto

Jury 2018

Fr.v: anmelderredaktør i Universitas, Frida Fliflet, redaktør i Radio Nova, Julie Oscar-Andersen, og kommunikasjonsrådgiver og feltarbeider i Leger Uten Grenser Jonas Hågensen. 


Leger Uten Grenser er en nøytral og uavhengig medisinsk hjelpeorganisasjon som redder liv og lindrer nød. Vi hjelper dem som trenger det mest – uansett hvem, uansett hvor, uansett hvorfor.

Følg Leger Uten Grenser

upartisk // nøytral / uavnhengig