html5 templates

TIPS

Her får du informasjon og tips til bruk av bilder, logoer og videoer. Vi har også lagt inn noen linker til nettsteder som kan være aktuelle under prosjektperioden deres slik at dere kan gjøre ordentlig research til de glemte krisene.


Alle som utfører medieprosjektet vil i denne perioden fungere som journalister. Her har vi satt opp noen punkter som alle norske journalister må forholde seg til på jobb. Vi har også lagt til noen linker som kan være nyttige under prosjektet deres når dere gjør research til de glemte krisene. 

BILDE-, LOGO- OG KILDEBRUK

BILDEBRUK

For å få informasjon om bildene kan du høyreklikke på bildene og trykke på get info eller properties. Da vil du få navn på fotograf, hvem som er avbildet og hvor bildet er fra. Det er viktig fordi: 


1. Vi krediterer alltid fotografen når vi gir bildene til andre. 

2. Det er viktig for oss å vise menneskene bak bildene, og ikke bare anonyme ansikter som illustrerer et poeng. Derfor tar vi med, så ofte det lar seg gjøre, navn til de avbildede, alder, hvor det ble tatt og hvorfor. Noen ganger ønsker de som er avbildet å være anonyme. 

Fra 1. september legger vi ut bilder og videoklipp som du kan bruke når du jobber med skoleprosjektet, og disse bildene kan sendes inn til lokalmedia om du f.eks skriver en kronikk. Da er det viktig at bildene har bildetitler og at fotografen er kreditert. Hvis dere har noen spørsmål rundt dette eller ønsker flere bilder/video eller annet kan dere ta kontakt med skoleprosjekt-koordinator.

Hvis man tar egne fotografier eller filmer selv, er det viktig at man har tillatelse fra de man tar bilde av og passer på at vedkommende er klar over hva bildene/videoene skal bli brukt til, og hvor det publiseres. 

Les mer om bildebruk på Medietilsynets nettsider

Mobirise

LOGOBRUK

Vi har laget en egen skoleprosjekt-logo som dere kan bruke til prosjektet deres.

Det er viktig at dere ikke bruker vår offisielle logo fordi det forveksles med at vi er avsendere og kan skape forvirring.

Det er derfor vi har laget en egen skoleprosjekt-logo som dere kan laste ned her.  

Vær Varsom-plakaten

Vær varsom-plakaten er retningslinjer eller etiske normer for pressen (trykt presse, radio, fjernsyn og nettpublikasjoner)

Den enkelte redaktør og medarbeider har ansvar for å kjenne pressens etiske normer og plikter, og å legge disse til grunn for sin virksomhet.

Presseetikken gjelder hele den journalistiske prosessen, fra innsamling til presentasjon av det journalistiske materialet.

Vær Varsom-plakaten 

Mobirise
Mobirise

Kildebruk og kildekritikk

Det er viktig at man har rett fakta når man skriver eller rapporterer. Det er viktig å bruke ordentlige kilder og vi anbefaler alle å gå inn på medietilsynet sine nettsider, hvor man kan lese seg opp på dette. 

Retningslinjer for kildekritikk

NYTTIGE LINKER

  • LEGER UTEN GRENSERS NORSKE NETTSIDE - Her finner du mye informasjon om hva vi gjør i felt, hvor vi har prosjekter og hvor behovene er størst. Her vil dere finne mye relevant informasjon om de glemte krisene under prosjektperioden deres. Det er fakta, tall og statistikker fra alle landene vi jobber i, og siden oppdateres jevnlig med aktuelle nyheter.
  • AKTIVITETSRAPPORT 2017 - Her kan du lese om alt arbeidet vårt i 2017. Hvilke land vi jobber i, hva slags prosjekter, hvor mange som jobber hos oss og hvordan pengene blir fordelt. 
  • ORDLISTE - Her forteller vi blant annet om ulike sykdommer, behandling og symtomer. Ordlisten inneholder også medisinske begrep hvor vi forklarer hva blant annet intravenøs og nevrologiske sykdommer betyr.
  • VERDENS HELSEORGANIASJON (WHO) - Her finner du mye statistikk og informasjon rundt global helse. Her kan du finne mye relevant informasjon til prosjektet ditt, særlig om du jobber med en krise som handler om en sykdom. WHO står for World Health Organization.
  • FNs egne side om flyktninger i verden (UNHCR) - FNs høykommissær for flyktninger har en egen nettside som holder deg oppdatert på de siste statistikkene for flyktningsituasjonen i verden. Jobber du med en glemt krise som omhandler flyktninger, er dette siden å sjekke jevnlig. UNHCR står for United Nations High Commissioner for Refugees. 

YOUTUBE

Følg Leger Uten Grenser på Youtube, hvor vi har flere filmer som kan være relevante i forbindelse med skoleprosjektet. 

Mobirise

INSTAGRAM

På Instagram følger vi feltarbeidere som rapporterer direkte fra felt, og vi legger ut bilder fra prosjekter vi jobber med.


Leger Uten Grenser er en nøytral og uavhengig medisinsk hjelpeorganisasjon som redder liv og lindrer nød. Vi hjelper dem som trenger det mest – uansett hvem, uansett hvor, uansett hvorfor.

upartisk // nøytral // uavhengig