mobirise.com

Tre glemte kriser

Leger Uten Grenser presenterer hvert år 10 glemte kriser vi mener får for lite oppmerksomhet fra norske medier hver sommer.

Her finner du tre eksempler på kriser som har vært på lista tidligere.

1. Den sentralafrikanske republikk


Cynthia D (26) har hiv og fikk påvist tuberkulose i fjor sommer. Hun var i tillegg gravid og måtte legges inn for andre gang på klinikken til Leger Uten Grenser i hovedstaden i Den sentralafrikanske republikk, Bangui. Den vedvarende konflikten i landet byr på store utfordringer for de som er syke. Over 70 prosent av landets helsefasiliteter har blitt skadet eller ødelagt som følge av konflikt og uro.  Foto: Alexis Huguet/Hans Lucas 2016

Den urolige politiske situasjonen i landet har vedvart siden 2013 da konflikten brøt ut, og de påbegynte fredsforhandlingene i landet stagnerte i 2016. Dette har igjen forverret den humanitære situasjonen for de 4,9 millionene innbyggerne i landet. 

 

Leger Uten Grenser og andre humanitære organisasjoner sørger i dag for majoriteten av helsetjenestene, noe som byr på store utfordringer fordi sikkerhetssituasjonen i landet er preget av vold og konflikt. 

 

Over 70 prosent av helsefasilitetene har blitt ødelagt eller skadet, og det er svært få utdannede helsearbeidere i landet. 

 

Veldig mange av landets innbyggere er redde for å ta veien mot de få sykehusene og klinikkene i landet som fremdeles er operative, og mange har ikke råd til behandling. I tillegg er det svært krevende å få de nødvendige medisinene og utstyret på plass.

 

Den sentralafrikanske republikk har dessverre vært på lista flere år, da situasjonen i landet har vært svært ustabil grunnet den økende volden og et kollapset helsesystem. 


Hva gjør Leger Uten Grenser i Den sentralafrikanske republikk?

Leger Uten Grensers har arbeidet i Den sentralafrikanske republikk siden 1996. Vi har 2 400 lokalt ansatte og 230 internasjonale.


I tillegg til aktivitetene våre i hovedstaden Bangui, har vi prosjekter 17 andre steder i landet hvor vi jobber med malaria, vaksinasjon og mor- og barnehelse.


Vi jobber også med sentralafrikanske menn, kvinner og barn som har flyktet over til nabolandene, Tsjad, Kamerun og til Den demokratiske republikken Kongo på grunn av den urolige situasjonen, som har preget landet over lengre tid.


2.  Lungebetennelse


De første to månedene i sitt liv, sov Mary James uten teppe på en sengeramme av stål i en overbefolket leir for internt fordrevne. Her sover hun på en sykeseng hos Leger Uten Grenser, og kjemper for livet. Hver gang den tre måneder gamle babyen puster ut, hører man en raspende lyd, fordi pusten tvinger seg gjennom hennes bittesmå, infiserte lunger. Når hun gråter, kjemper kroppen for å puste.  Mary overlevde heldigvis og bor i FNs beskyttelsesleir for sivile i Malakal i Sør-Sudan. Foto: Anna Surinyach

Lungebetennelse tar få, om noen, barneliv her i Norge. Her er det ofte syke, gamle mennesker som dør av sykdommen. Allikevel er lungebetennelse globalt sett den sykdommen som dreper flest barn i verden. 

 

Hvert år dreper sykdommen én million barn hvert år. 

 

Men det finnes en effektiv vaksine som kan redde liv. Problemet er at den er altfor dyr. 

 

De fleste friske barn klarer å bekjempe sykdommen på egenhånd, men barn med redusert immunforsvar har større risiko for å utvikle lungebetennelse, fordi kroppen selv ikke klarer å kjempe mot bakteriene. 

 

Et barns immunforsvar kan være svekket på grunn av underernæring, hiv eller meslinger eller andre sykdommer. 

 

Tre av fire barn får ikke de vaksinene de trenger for å beskyttes mot den livsfarlige sykdommen. 

 

Sykdommen kan ramme alle og en uskyldig infeksjon som ikke blir behandlet kan føre til blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse. De mest sårbare er barn under to år. 

 

I Norge får barn vaksine mot lungebetennelse for å forebygge at de får en alvorlig bakteriell infeksjon. 

 

Her i Norge har vi verdens beste utgangspunkt for å kunne bekjempe infeksjonen selv. Nok mat, rent vann, trygt hjem. 

 

I Sør-Sudan har barn liten eller ingen tilgang på disse tingene og kan utsettes for mange infeksjoner på grunn av vanskelige leveforhold. 

Risikoen for at et barn i Sør-Sudan får en alvorlig lungebetennelse og dø, er mye, mye høyere. 

Barn under to år i Sør-Sudan og andre fattige land trenger denne vaksinen for å bedre deres sjanse for å overleve.

 

Etter syv års press kunne vi endelig få gledelige nyheter om at GlaxoSmithKline (GSK) og Pfizer, som er de eneste produsentene som lager lungebetennelsevaksinen, bestemte seg for å senke prisen på vaksinen for humanitære organisasjoner som Leger Uten Grenser i akutte krisesituasjoner. Vi jobber likevel aktivt for at prisen på vaksinen skal være nedsatt for alle, og ikke bare humanitære organisasjoner. 


Leger Uten Grensers arbeid mot lungebetennelse 

Leger Uten Grenser vaksinerer mot lungebetennelse i krisesituasjoner, men skal også vaksinere flere barn for lungebetennelse i vanlige vaksinekampanjer.

 

Vi har blant annet vaksinert barn mot lungebetennelse i Den sentralafrikanske republikk, Etiopia, Sør-Sudan og Uganda.  

 

Leger Uten Grenser jobber også aktivt gjennom ACCESS-kampanjen for å presse legemiddelindustrien og politikerne verden over til å sørge for at flest mulig får tilgang på medisiner og vaksiner. 


3. Dødfødsler

7100 dødfødsler hver dag

En av Leger Uten Grensers sykepleiere hører på hjerterytmen til babyen til Konya Akul på en av våre klinikker i Gumuruk i Jonglei-delstaten i Sør-Sudan. Konya er på dette bildet fire måneder på vei, hun måtte flykte fra væpnede grupper som kom til landsbyen hennes i 2013. Da hun og familien hennes flyktet ble de beskutt, men heldigvis ble verken hun eller noen andre i familien hennes truffet. Hun ankom klinikken til Leger Uten Grenser fordi babyen hennes hadde sluttet å bevege seg. Foto: Camille Lepage/Hans LucasSvært mange barn fødes uten tegn til liv. Vi vet hvordan dette kan forhindres, men lite gjøres. Rundt 2,6 millioner dødfødsler skjer hvert år ifølge Verdens Helseorganisasjon. 
 
98 prosent av disse skjedde i lav- eller mellominntektsland.  
 
Dødfødsler skjer på grunn av fødselskomplikasjoner, at graviditeten har gått for langt, sykdommer som malaria, syfilis og hiv, fosteret har ikke vokst/utviklet seg godt nok. 
 
Halvparten av alle dødfødsler skjer under fødselen.
 
Dødfødsler rammer de som ikke har god tilgang på helsehjelp. Det er altfor mange kvinner som føder uten kvalifisert helsehjelp, og som ikke får tilstrekkelig oppfølging under svangerskapet, slik at dødfødsler kan forhindres.    
 
De fleste av dødfødslene skjer i Afrika sør for Sahara eller Sør-Asia, og av disse er 60 prosent i avsidesliggende områder, og mer enn halvparten i konflikt og kriser.    
 
Mange kvinner lever også med depresjon i etterkant, og i mange land fører det også til stigma og tabu.   
 
Vi vet at å behandle syfilis og malaria under graviditet, sjekke hjertelyd på foster og å overvåke fødselen kan forhindre rundt 1, 5 millioner av 2,6 millioner dødfødsler. Vi vet at det som ofte trengs er kvalifisert helsehjelp før og under fødsel. 

Leger Uten Grensers arbeid for å forhindre dødfødsler
Leger Uten Grenser hjelper både før, under og etter fødsel i mange land rundt om i verden, også i krisesituasjoner. Medisinsk ansatte bistår under fødsler og utfører keisersnitt når nødvendig. Syke nyfødte, og nyfødte med lav fødselsvekt, får medisinsk oppfølging.    
 
Mange av Leger Uten Grensers prosjekter gir omfattende oppfølging under svangerskapet. Flere svangerskapskonsultasjoner hos kvalifisert helsepersonell anbefales før fødsel for å identifisere og følge opp risikosvangerskap og andre medisinske tilstander som kan komplisere svangerskap og fødsel. Etter fødsel inkluderes medisinsk oppfølging av mor og barn samt og råd og veiledning om familieplanlegging. 
 
Leger Uten Grenser utførte mer enn 735 800 konsultasjoner med svangerskapsoppfølging i 2015. 

Om Leger Uten Grenser


Leger Uten Grenser er en nøytral og uavhengig medisinsk hjelpeorganisasjon som redder liv og lindrer nød. Vi hjelper dem som trenger det mest – uansett hvem, uansett hvor, uansett hvorfor.

Vi driver prosjekter i flere enn 70 land, og i 2015 ga vi medisinsk hjelp til over åtte millioner mennesker.

Leger Uten Grenser gir nødhjelp til mennesker i krig, kriser og katastrofer, og andre som ikke har tilgang til grunnleggende helsetjenester. Ett av våre mest sentrale mandat er témoignage.

Det betyr å bære vitne om det vi ser i felt. Vi varsler derfor om overgrep og glemte kriser vi ser med egne øyne – fordi færre dør når flere vet. 

kontakt

Kontakt prosjektleder Marte Woxen Burum på glemte.kriser@legerutengrenser.no  / + 47 940 12 474

www.legerutengrenser.no

Følg Leger Uten Grenser