Du kan være med og legge press på Verdens helseorganisasjon (WHO)

Skriv under – gjør en forskjell!

Noma er en dødelig sykdom som starter i munnen og rammer ansiktet, den spiser opp hudvev og bein. Nesen og øynene kan bli ødelagt, og sykdommen kan også føre til kjevelås slik at pasientene ikke får i seg mat. Det er først og fremst barn under syv år som rammes og 90% dør innen to uker uten behandling.

Noma er så glemt at den ikke engang er på Verdens helseorganisasjons (WHO) liste over neglisjerte tropiske sykdommer. Norge kunne ha presset WHO til å sette den på lista, men har valgt å ikke gjøre noe. Fordi noma ikke er med, er bekjempelse og forskning nedprioritert og mange liv som kunne vært reddet, går tapt.

Leger Uten Grenser krever nå at norske myndigheter legger press på WHO slik at noma føres opp på lista over neglisjerte tropiske sykdommer. For å få til dette har vi startet en underskriftskampanje – og din signatur utgjør en forskjell. Signer her!

Oppropet er nå avsluttet

Tusen takk til alle 12008 som signerte.



Les hele oppropet

Noma: Dødelig og glemt av Verdens helseorganisasjon

Det er fremdeles lite forskning og kunnskap rundt årsaken til hvorfor den dødelige sykdommen noma oppstår, men sykdommen starter med en infeksjon i munnen. Bakteriesykdommen ses i sammenheng med underernæring, dårlig tann- og munnhygiene, urent vann og dårlige sanitærforhold. Det vi vet er at noma først og fremst rammer mennesker som lever i ekstrem fattigdom i enkelte land i Afrika og i Asia. Sykdommen kan forebygges og behandles hvis man får helsehjelp i tide.

Vi vet ikke så mye om noma i dag, fordi det ikke finnes en ordentlig kartlegging av sykdommen globalt. De siste tallene er fra 1998. Den gangen anslo WHO at rundt 140.000 mennesker ble rammet av sykdommen hvert år.

Hva gjør vi?

I Sokoto i Nigeria er det et sykehus spesielt for noma-pasienter. Leger Uten Grenser har støttet dette sykehuset, som drives av nigerianske helsemyndigheter, siden 2014.

På sykehuset jobber vi med helseinformasjon for å kunne identifisere og behandle pasienter i tidlige stadier av sykdommen. Vi jobber også med ernæring, psykisk helse og kirurgi. Det har blitt utført 1152 operasjoner på 801 pasienter siden oppstarten av prosjektet.

I 2022 ble det utført 193 operasjoner på 127 pasienter, og så langt i år har det blitt utført 58 operasjoner på 52 pasienter.

Vi fortsetter å legge press på Verdens helseorganisasjon (WHO) sammen med Nigeria og 31 andre land for å få noma på listen over neglisjerte tropiske sykdommer. Dette gjør vi for å sørge for at sykdommen blir satt på agendaen og unngå at flere liv går tapt av en sykdom som kan behandles.


Les de sterke pasienthistoriene
Ung jente med noma.
Aisha (6) fikk rekonstruktiv kirurgi på Sokoto-sykehuset i Nigeria, mai 2023.