Zambia

Foto: Leger Uten Grenser / Laurence Hoenig

Zambia


Leger Uten Grenser utførte sammen med zambiske helsemyndigheter og Verdens helseorganisasjon den største vaksinasjonskampanjen mot kolera noensinne under en epidemi, da det var utbrudd i Lusaka i 2016.

Hjem > Land > Zambia
        

Vårt Arbeid i 2016

Selv om kolera er et stort folkehelseproblem i Zambia, med epidemier som vanligvis forekommer i regntiden, var utbruddet i februar den første som rammet hovedstaden siden 2011.

Det lever rundt 1,2 millioner mennesker i overfylte og uformelle bosetninger i byen, og med så lang tid mellom utbruddene hadde de oppnådd lite immunitet mot sykdommen.

Omfattende vaksinekampanje

Mellom 9. og 25. april ble den orale koleravaksinen gitt til 423.774 personer eldre enn ett år i de fire områdene av Lusaka som hadde høyest koleranivå, eller som historisk hadde vært utsatt for utbrudd: Kanyama, Bauleni, George og Chawama.

Samtidig sørget helsemyndighetene for behandling av pasienter i egne behandlingssentre for kolera og arbeidet for å forbedre sanitær- og hygieneforholdene.

Artikkelen fortsetter under bildet

STOLT: Uten for et av de 15 vaksinasjonssenterene, viser barna stolt frem vaksinasjonskortet sitt. Foto: Laurence Hoenig


Vanligvis er det to doser av koleravaksinen som anbefales. På grunn av det begrensede antall vaksiner som var tilgjengelig globalt, og for å bekjempe Lusaka-utbruddet så raskt som mulig, ble det ansett som mer effektivt å gi en enkeltdose til dobbelt så mange personer. Mer enn 100 ansatte fra Leger Uten Grenser og Helsemyndighetene, samt 1700 frivillige, jobbet i vaksinasjonskampanjen.

Samarbeid med helsemyndighetene

De lokale helsemyndighetene i Lusaka anslo at det mellom februar og juni var 1079 tilfeller av kolera og 20 dødsfall. Leger Uten Grenser utførte sammen med zambiske helsemyndigheter og Verdens Helseorganisasjon den største vaksinasjonskampanjen mot kolera noensinne under en epidemi, da det var utbrudd i Lusaka i 2016.

Artikkelen fortsetter etter videoen


Pasienthistorie

Mathilda kom for å bli vaksinert med datteren sin, Edna, som nettopp hadde fylt tre år.

VAKSINASJON: Mathilda sammen med datteren sin, Edna. Foto: Laurence Hoenig

 

VIKTIG: Mathilda dro for å vaksinere seg og Edna, straks hun hørte om vaksinasjonskampanjen.  Foto: Laurence Hoenig

 

URENT DRIKKEVANN: Oppfordrer alle til å vaksinere seg. Foto: Laurence Hoenig– I vårt nabolag har vi ikke rent vann. Folk legger igjen søppel i gatene og ingen gjør noe. Jeg kom så snart jeg hørte om vaksinasjonskampanjen. Vaksinen vil beskytte oss mot kolera. Det kan redde liv. Jeg oppfordrer andre mødre og samfunnsmedlemmer til å komme og bli vaksinert ... det er viktig at vi alle er beskyttet. 

- Matilda
 

VAKSINASJONSBEVIS: Etter de hadde vaksinert seg mottok Mathilda et kort som bevis for vaksinasjonen. Foto: Laurence Hoenig

 

Alle bilder: Laurence Hoenig
– Jeg oppfordrer andre mødrer og samfunnsmedlem til å bli vaksinert. Det er viktig at vi alle er beskyttet. Mathilda er en av hundre tusener av folk som har blitt vaksinert under denne kampanjen takket være hjelpen fra 1135 frivillige, personale fra Leger Uten Grenser og de zambiske helsemyndighetene. Foto: Laurence Hoenig


Leger Uten Grenser startet sitt arbeid i Zambia i 1999.
 

 

 HVORFOR ER VI I ZAMBIA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen