Nigeria

Foto: Oliver Barth/Leger Uten Grenser

Nigeria


I Nigeria jobber Leger Uten Grenser blant annet med å gi helsehjelp til mennesker rammet av vold og konflikt. 

Hjem > Land > Nigeria
Oppdatert 19.05.2023
        

Hva er situasjonen i Nigeria i dag?

Nord-øst i Nigeria har vært preget av konflikt mellom regjeringsstyrker og væpnede grupper i over ti år. Dette har gått hardt utover befolkningen, og i Borno-delstaten er over én milion mennesker internt fordrevet. I enkelte områder hvor væpnede grupper har kontroll har ikke innbyggerne tilgang til humanitærhjelp.

Hvert år rammes også området av underernæringkrise, og i mai 2023 var teamene våre vitne til de høyeste antallet underernærte siden 2017. 

Landet har også høy barne- og mødredødelighet, høy forekomst av malaria og andre sykdommer. 

I Sokoto finnes også sykdommen noma - en bakteriesykdom som er svært dødelig uten behandling.  

2023: Slår alarm om underernæring i Nigeria

Leger Uten Grenser hadde aldri sett flere underernærte barn på klinikken vår i Maiduguri enn i fjor. I år er tallet enda høyere. Hvert sekund teller for å hindre en katastrofe.

De første fire månedene i 2023 har et urovekkende høyt antall underernærte barn ankommet klinikken vår i Maiduguri nordøst i Nigeria. Tallet er det høyeste vi har sett for denne perioden siden vi åpnet klinikken i 2017.  

Les mer: Slår alarm om underernæring i Nigeria: – Vi har ikke sett noe lignende

Hva gjør Leger Uten Grenser i Nigeria? 

Leger Uten Grenser startet for første gang å jobbe i Nigeria i1996, og jobber i dag i 11 regioner i landet, blant annet i Sokoto, Zamfara, Kebbi, Ebonyi og Jigawa.  

I Nigeria jobber vi med å gi helsehjelp til mennesker som rammes av konflikt, psykisk helsehjelp til ofre for seksualisert vold, og vi jobber med behandling av sykdommer som malaria, noma og undernernæring. Vi gir også akutt fødselshjelp og helsehjelp til nyfødte. 

I 2021 utførte Leger Uten Grenser 493.700 pasientkonsultasjoner, hadde 98.900 innlagte pasienter, og 136.200 pasienter fikk behandling mot malaria. Vi assisterte også ved 17.500 fødsler og hadde 13.200 barn innlagt mot underernæring.Vi rykket også ut under utbrudd av meslinger og kolera. 

Førstehåndsberetninger fra Nigeria: Kidnappinger, seksualisert vold og drap

Artikkelen fortsetter under bildet

 Amaka Joseph (35) leker med sønnene John og Jerry (11 måneder) som fikk behandling på Sokoto-sykehuset i Nigeria. Foto: KC NWAKALOR

 

Helsehjelp til mennesker rammet av konflikt 

Nord-øst Nigeria:

Nordøst-Nigeria har i mer enn et tiår vært rammet av konflikt mellom nigerianske myndigheter og ikke-statlige-grupper. Over en million mennesker er internt fordrevne, og situasjonen fortsetter å forverre seg, med alvorlige hendelser som massedrap og kidnappinger. Særlig er Borno-delstaten hardt rammet. 

Leger Uten Grenser er til stede i de områdene vi kan, og driver blant annet akuttmottak, operasjonssaler, mødrehelse-avdelinger og barneavdelinger. Her behandler vi pasienter mot malaria, tuberkulose, hiv og seksualisert vold. Vi jobber også med ernæring, vaksinering og støtter arbeid for psykisk helsehjelp. 

I Maiduguri jobber vi på Gwange-barnesykehus, og under malaria-sesongen utvidet vi kapasiteten vår slik at vi kunne utføre flere underernæringskonsultasjoner på et ernæringssenter. Vi ga også grunnleggende helsehjelp til internt fordrevne i fem uoffiselle leirer i Maidiguri. 

På grunn av sikkerhetshensyn måtte vi dessverre stenge prosjektene våre i Gwoza og Pulka i august 2021. På Ngala-sykehuset kunne vi derimot fortsette å drive et helsesenter med plass til 20 pasienter, og støtte opp mødrehelse- og barne-helsesentre. Vi hadde også team som reiste rundt i lokalsamfunn i Ngala og Rann. 

Les mer: Kidnappinger, seksualisert vold og drap: Førstehåndsberetninger fra Nigeria

Nordvest-Nigeria: 

Pågående konflikt mellom gjetere og bønder har ført til at over én halv million mennesker på flukt. I tillegg herjer kriminelle gjenger som er delaktige i drap, plyndring og kidnappinger – særlig blant skolebarn.

I Zamfara drev vi fram til slutten av 2021 et barnesykehus i Anka, og vi ga helsehjelp til internt fordrevne i byen. Vi jobber også på to sykehus i Shinkafi og Zurmi. Her tilbys det helsetjenester innen ernæring, barnehelsehjelp, psykisk helsehjelp og behandling til ofre for seksualisert- og kjønnsbasert vold.  

I Katsina startet Leger Uten Grenser å samarbeide med helsemyndighetene da et alarmerende høyst antall barn ble rammet av underernæring.

Sentral-Nigeria: 

Også i Benue-delstaten har kamper mellom gjetere og bønder tvunget mange mennesker på flukt. I 2021 var flere enn 222.000 mennesker nødt til å bo under dårlige forhold i uoffisielle leirer med begrenser tilgang til blant annet helsehjelp, mat og vann. Her drev Leger Uten Grenser to helsesentre hvor vi ga grunnleggende helsehjelp, mor-barn-helse, ernæringshelsehjelp, helseopplæring og behandling til ofre for seksualisert vold. Vi hadde også mobile klinikker i Ortese-leiren, og her jobbet vi også med vann- og sanitærforhold. 

Noma: Glemt, stigmatisert og livsfarlig 

Noma er en dødelig sykdom som forårsaker lidelse, misdannelse og i verste fall død uten behandling. Sykdommen rammer spesielt små barn. Tannkjøtt og innsiden av kinnet blir betent og utvikler åpne blemmer og sår. Infeksjonen sprer seg til huden hvor kjøttet i munn og kinn dør. Sykdommen etterlater arr som bare kan bli bedre ved hjelp av avansert rekonstruktiv kirurgi. Flere ganger i året sender vi kirurger, sykepleiere og anestesileger for å gi behandling mot noma på et noma-barnesykehus i Sokoto. Dette er det eneste sykehuset i verden som jobber dedikert med denne sykdommen.  

I tillegg til rekonstruktiv kirurgi gir vi ernæringshelsehjelp, psykososial støtte og fysioterapi. I samarbeid med helsemyndighetene drev vi også prosjekter med fokus på tidlig identifisering av sykdommen og helseinformasjonsarbeid flere steder. 

Glemt krise 2020: Noma: Glemt, stigmatisert og livsfarlig

Lassafeber og kolera-utbrudd

I 2021 ble Nigeria rammet av et stort kolerautbrudd som tok livet av 3600 mennesker. Sammen med helsemyndighetene rykket vi ut og åpnet kolerabehandlingsentre flere steder for å stanse utbruddet.

I Ebonyi-staten er lassafeber endemisk og Leger Uten Grenser støtter opp den lokale responsen, med blant annet opplæring og behandling på sykehuset i Abakaliki. 

Glemt krise 2020: Lassavirus - den glemte blødningsfeberen

Sadiya Tukur med datteren Sharhabila (2 som blir målt for underernæring på et helsesenter Leger Uten Grenser støtter i Kebbi. Foto: KC NWAKALOR

 

 

 

 

 


 

 HVORFOR ER VI I NIGERIA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen