Georgia

Foto: Leger Uten Grenser / Daro Sulakauri

Georgia


I Gergia jobber vi med multiresistente tuberkulose-pasienter og tilgang til nye effektive medisiner.

Hjem > Land > Georgia
Oppdatert 08.04.2020
        

Vi startet opp det FN-finansierte «endTB» prosjektet i Georgia og 17 andre land i 2015 som innebærer supervising ny og kortere behandling for pasienter med resistent tuberkulose. Her ble det brukt de nye effektive medisinene  bedaquiline og delamanid på 297 pasienter. De siste pasientene ble ferdig med behandling i slutten av 2019, og fikk seks måneder oppfølging. 

Glemt krise 2018: Tuberkulose i Øst-Europa og Sentral-Asia

MEDISIN: På det nasjonale senteret for tuberkulose og lungebetennelse, tar pasientene Nugzar Papashvili og Akhmed Khojava medisinen de har fått under nøye oppsyn. Siden behandlingen for multiresistent tuberkulose kan være giftig og forårsake bieffekter, må pasientene ta medisinen med tilsyn fra medisinsk personell, som oftest en sykepleier, som ser til at de inntar all medisinen de skal. Foto: Daro Sulakauri

 

Vårt arbeid i Georgia i 2018

Georgia er også med på en klinisk test som bruker de nye medisinene for å finne enda mer effektive, kortere og injeksjonsfrie behandlingsmodeller for multiresistente tuberkulose-pasienter. De ti pasientene som deltok startet i februar 2018 og skal være med frem til februar 2020.  

Les mer om tuberkulose

Artikkelen fortsetter etter bildet

PASIENT: Akhmed Khojava er en pasient på det nasjonale senteret for tuberkulose og lungetennelse i Georgias hovedstad, Tbilisi. Han ble diagnostisert med tuberkulose i mai 2016 og ble innlagt kort tid etter, først en måned i hjembyen Zugdidi, og etter det i Tbilisi. Foto: Daro Sulakauri

 

Hepatitt C behandling i Abkhazia

Vi fortsatte også å støtte opp lokale helsemyndigheter i Abkhazia hvor vi ser til resistente tuberkulose-pasienter, eller pasienter med andre sykdommer som hepatitt C. Her sørger vi også for at pasientene har tilgang til kvalitetssikre medisiner og sørger for god oppfølging når de er innlagt. Vi støttet også opp at 14 nye pasienter fikk tilgang til nye medisiner. Fem hepatitt C-pasienter startet behandling i 2018, og i 2019 skal 76 nye pasienter starte behandling. 

 

 

 

 HVORFOR ER VI I GEORGIA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen