Mobirise

Revolusjonerende vaksine fra India kan beskytte tusenvis av barn mot alvorlig diaré  

Den nye vaksinen mot rotavirus tåler varme, er billig, enkel å bruke og er særlig utviklet for bruk i fattige land hvor viruset er utbredt.

Rotavirus er den ledende årsaken til alvorlig diaré hos barn under fem år og er utbredt over hele verden. De fleste dødsfall finner sted i India, Nigeria, Pakistan, Den demokratiske republikken Kongo og Angola. Rotavirus er et virus som gir en akutt tarminfeksjon (viral gastroenteritt), og symptomene er oppkast, diaré og feber.


En infeksjon har som oftest få eller ingen symptomer hos voksne, men små barn under fem år kan bli alvorlig syke. Selve infeksjonen kan ikke behandles, men de fleste pasienter vil overleve gjennom å drikke vann og ved tilførsel av næringssalter. Rotavirus er svært smittsomt. Det skal svært få viruspartikler til for at en pasient blir syk, og gjennom symptomene sprer pasienten virus, både før symptomene starter og i flere dager etter de har gitt seg.


Viruset kan dessuten overleve i flere dager utenfor menneskekroppen og tåler høy temperatur, lav pH og flere rengjøringsmidler. Bor man tett eller har dårlige vann- og sanitærforhold er risikoen høy for å bli smittet av viruset.  50

prosent reduksjon i antall barn som dør av rotavirus siden 2003 (WHO)

25

kroner er prisen den nye vaksinen vil koste i fattige land etter at den er godkjengt av WHO

Tok livet av en halv million barn hvert år 

I følge Verdens helseorganisasjon døde det en halv million barn av rotavirus i 2003. I dag regner de med at tallet er under halvparten. Dette er blant annet fordi flere barn i verden er vaksinert. Det finnes allerede to vaksiner mot rotavirus, men de må oppbevares kjølig og koster mer enn den nye vaksinen.


Dette var et problem i flere fattige land hvor tilgang på pålitelig elektrisitet over lengre tid er vanskelig å garantere. I tillegg til mangel på elektrisitet kan ofte dårlige veier gjøre det vanskelig å nå frem til pasienter med vaksinene uten at de blir ødelagt av varmen. Det gjelder også vaksinasjonskampanjer i områder rammet av naturkatastrofer eller konflikt, hvor vann- og sanitærforholdene er dårlige.


Mange av de barna Leger Uten Grenser vaksinerer befinner seg i avsidesliggende områder med manglende tilgang på helsetilbud, som for eksempel i flyktningleirer eller i konfliktsoner.


Det var derfor et stort behov for å utvikle en vaksine som tåler varme og som fattige land kan ha muligheten å kjøpe inn.

Nana Hanissa (10 uker)

Niger

Ti uker gamle Nana Hanissa Moustaphe og hans 20 år gamle mor Laouli Houzeïnatou er med på en klinisk studie. Laouli fikk oppfølging gjennom hele graviditeten. Hun er nå beskyttet mot rotavirus som er spesielt utbredt i Afrika sør for Sahara.
I samarbeid med nigerske helsemyndigheter har Leger Uten Grenser startet en klinisk studie for å teste en ny drikkevaksine mot rotavirus.

Den nye vaksinen tåler høyere varme enn tidligere. 4000 barn er med på studien i Maradi-regionen i Niger. Halvparten får placebo, og alle involverte følges opp nøye. 

Foto: Séverine Bonnet / Leger Uten Grenser  

Hadiza Souley (25) og hennes åtte uker gamle sønn Mohamed Zakari

Niger

Mohamed Zakari får sin første dose drikkevaksine mot rotavirus, eller en placebo. Aldersgrenser er åtte uker gammel, så hvis moren Hadiza hadde kommet til helsestasjonen én dag senere ville de ikke kunne vært med på prosjektet. Mohamed får andre og tredje dose når han er ti og 14 uker gammel.
Fra han er født til han er to år gammel skal Mohamed bli undersøkt tolv ganger. Da blir det tatt blod-, urin- og avføringsprøver. Han får også vaksine mot polio, kikhoste, hepatitt B, difteri og stivkrampe.

Moren hans har vært en del av forskingsprosjektet i noen måneder. Hun ble med på prosjektet da hun var 20 uker på vei. I løpet av graviditeten hadde hun fire observasjonsundersøkelser med teamet. Hun ble også fulgt opp etter fødselen. Hun skal få testet kvaliteten på brystmelken for å senke risikoen for at barnet hennes blir underernært.

På bildet tar sykepleier Hassan ved Madarounfa helsestasjon forskjellige prøver av Mohamed og Hadiza. Det er viktig for Leger Uten Grenser å forske på legemidler for å bedre kunne respondere i nødssituasjoner og medisinske kriser. 
Foto: Séverine Bonnet / Leger Uten Grenser

Ny vaksine kan beskytte tusenvis av barn

Det er bred enighet om at den mest effektive måten å beskytte barn mot rotavirus på er gjennom en vaksine som er billig, tåler varme og kan gis uten sprøyte. Derfor var det enorme forventninger til klinisk utprøving av en vaksine med navnet BRV-PV i Niger.


Forsøkene ble utført av det indiske legemiddelselskapet Serum Institute of India i samarbeid med blant annet helsemyndighetene i Niger og Leger Uten Grensers forskningssenter Epicentre i Maradi-regionen i Niger. Forsøkene er slutten på en lang forskningsprosess og er en viktig test på om vaksinen fungerer.


Over to år deltok rundt 4000 barn under overvåkning fra forskningspartnerne. Og resultatene var tydelige; vaksinen er effektiv, trygg og varmestabil. De gode resultatene fra testen ble publisert i The New England journal of medicine i mars 2017.


Den nye vaksinen er utviklet spesielt for å bekjempe den typen rotavirus som er vanligst i land sør for Sahara.


Den har en prislapp på under 25 norske kroner for fattige land, noe som vil gjøre det mulig å gi den til store grupper barn selv i fattige land.


Vaksinen venter nå på godkjenning av Verdens helseorganisasjon, og jo fortere vaksinen blir godkjent jo bedre.

Nå må vaksinen i bruk!

Nå må vi sørge for at vaksinen når frem til de barna som trenger det, og særlig i områder hvor risikoen for smitte er høy. Vi må fortsette å fokusere på at mennesker i fattige land trenger medisiner og vaksiner mot sykdommene de blir rammet hardest av. I dag er dette et marked store deler av legemiddelindustrien neglisjerer.


Utviklingen av denne vaksinen viser at det er mulig å forske frem og utvikle medisiner og vaksiner rettet mot fattige lands behov.


India er en av de viktigste produsentene av rimelige medisiner og vaksiner, og det er viktig at landet fortsetter å sørge for at lav- og mellominntektsland har muligheten til å beskytte sine egne innbyggere. 

Hva gjør Leger Uten Grenser? 

Testen av rotavirus-vaksinen er utført av Leger Uten Grensers forskningsteam «Epicentre» i samarbeid med blant annet helsedepartementet i Niger, Serum Institute of India og Cincinatti Children Hospital. Over 4000 barn under to år i Maradi-regionen i Niger deltok i testen med svært gode resultater. Leger Uten Grenser har flere vaksinasjonskampanjer i landene vi jobber i, og vaksinerte i 2016 over to millioner mennesker verden over. I noen tilfeller er det mot spesifikke sykdommer, ofte som respons på utbrudd. Vi bistår også helsemyndighetene i flere land med rutinevaksinasjoner som beskytter mot flere sykdommer, deriblant rotavirus.  

Bildet er fra testen i Niger. Maradi-laboratoriet, mottar et team på tolv personer omtrent 1200 prøver av blod, urin, avføring og brystmelk i uken. Dette skal analyseres i forbindelse med forskningsprosjektet. Prøvene blir tatt om morgenen, enten av helsepersonell ved en av de fem helsestasjonene som er med på prosjektet, eller av feltarbeidere eller sykepleieassistenter hjemme hos pasienten. Det må bli tatt fire prøver for å oppfylle protokollkravene. Én av dem blir brukt til å teste pasienten for rotavirus, én blir sendt til et laboratorium i Cincinnati, USA – hvis pasienten har rotaviruset – og to blir fryst ned i tilfelle de trengs senere. Foto: Séverine Bonnet / Leger Uten Grenser  

Talsperson, Karine Nordstrand

Karine Nordstrand er lege og styreleder i Leger Uten Grenser. Karine har jobbet i felt i Den demokratiske republikken Kongo, Indonesia, Haiti og Hellas. Til vanlig jobber hun på Folkehelseinstituttet hvor hun blant annet jobber med tuberkulose og migrasjonshelse. Foto: Kilian Munch 

Leger Uten Grenser forklarer rotavirus og hvordan den nye vaksinen kan bidra til å beskytte tusenvis av barn mot viruset som gir alvorlig diaré hos barn. 

 

Del denne siden

Engasjer deg!

Bli med og skap endring!

Støtt oss

Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest,
uavhengig av politikk og myndigheter.

Bli feltarbeider

Vi trenger både medisinske og ikke-medisinske
feltarbeidere til våre prosjekter.

Følg Leger Uten Grenser