Sykdommer blusser opp under konflikt
Den livsfarlige parasittsykdommen kala-azar er en sykdom som i nesten alle tilfeller er dødelige uten behandling. Behandlingen som finnes er også 70 år gammel, krever avansert medisinsk utstyr og er til dels giftig for flere pasientgrupper.
Sykdommen finnes blant annet i land i Øst-Afrika og i Asia. Men fordi de som blir rammet ikke utgjør en lukrativ pasientgruppe, blir det ikke forsket og utviklet nok på effektive medisiner mot den dødelige sykdommen.
Men kala-azar er ikke den sykdommen som tar flest liv i Sør-Sudan.
Mange mennesker lever under svært krevende forhold, og dårlige vann- og sanitærforhold øker risikoen for sykdomsutbrudd.
På det verste var Leger Uten Grenser vitne til at mellom tre og fem barn døde hver dag av sykdommer som kan forebygges i flyktningleirer.
Mennesker på flukt er særlig utsatt for å bli syke, også de som er tvunget til å leve utendørs - i skogområder eller sumpområder.
Malaria er den ledende årsaken til at mennesker mister livet i Sør-Sudan – en sykdom som vanligvis er enkel å behandle, om man få helsehjelp i tide.
Leger Uten Grenser behandler hvert år flere hundretusen mennesker mot malaria, og vi har de siste årene sett et drastisk økning i tilfeller.
Flom rammer også Sør-Sudan hvert år, og gjør at titusener av mennesker blir tvunget på flukt. Flom øker også risikoen for vannbårne sykdommer som kolera – en sykdom som kan være livsfarlig uten behandling.