Mobirise

Når barn blir født i krig

Foto: Harald Henden / VG.  Bildetekster: Nilas Johnsen / VG. 

Leger Uten Grenser har behandlet over 300 spedbarn mot underernæring på en av våre klinikker i Qayyara utenfor Mosul.  

Mosul er en av de største byene i Irak og siden oktober i fjor har byen vært under beleiring. Hundretusenvis av mennesker er internt fordrevne.

I Vest-Mosul har det pågått særlig harde kamper siden februar i år, og sivilbefolkningen mangler mat, vann og beskyttelse.

– Jeg er redd fordi han så liten. Storebroren hans var mye større da han var like gammel, sier moren til Muntadhar (5 mnd) og Hisham (2 år.) Muntadhar veier bare 3,57 kg. Foto: Harald Henden 

Når mødre befinner seg i krisesituasjoner kan det føre til at kvinnen slutter å produsere melk på grunn av psykologiske traumer og vanskelige levekår.

Spedbarn skal helst bare ha morsmelk / morsmelkerstatning frem til barnet er fire til seks måneder. 

– Vi rømte fra krisen da området ble frigjort fra IS. Barna blir påvirket av alle lydene fra kampene. Jeg har fremdeles litt melk i brystene, men de fikk ikke nok i seg, sier Maha Awad (31). Hun fødte tvillingene Mariam og Eman for bare en måned siden og begge barna veier bare 2,24 kg hver. Foto: Harald Henden 

Mangel på morsmelkerstatning og manglende helsehjelp i Vest-Mosul fører til at mødre flykter med barna sine ut av byen.


De fleste av mødrene som ankommer klinikken til Leger Uten Grenser i Qaraaya har flyktet fra Vest-Mosul. I noen tilfeller har mødrene matet spedbarna sine med svart-te og sukkervann i mangel av noe annet.

Foto: Harald Henden

Leger Uten Grenser har seks sykehus og klinikker i, og rundt, Mosul. Her jobber vi med akutt medisinsk nødhjelp, krigsskader, kirurgi og mor- og barnhelse. 


Vi jobber også med underernæring hos barn, primærhelse og mentalhelsehjelp i de nye flyktningleirene for internt fordrevne i Hasansham, Khazer og Chamakor, vest for Erbil.


På klinikken vår i Qayyara har vi behandlet over 300 spedbarn mot underernæring, de fleste barn under seks måneder. 

– Jeg har mange bekymringer, ikke bare for sønnen min Qassam. Hele familien min bor i IS-kontrollerte områder og det pågår harde kamper. Ikke alle har greid å flykte, sier Rahma Hussein (25). Sønnen hennes veier bare 5,19 kg selv om han er syv måneder. Foto. Harald Henden 
– Vi hadde ikke nok mat til resten av familien, og ikke noe annet jeg kunne gi henne da brystmelken min ikke strakk til. Da ble hun syk, men nå er hun litt bedre, forteller Rafaa (27). Datteren Rimas Haitham er snart 5 måneder men veier bare 3,15 kg. Foto: Harald Henden

Alle bildene er tatt av VG-fotograf Harald Henden. Han var nylig sammen med journalist Nilas Johnsen i Mosul hvor de blant annet skrev om de underernærte spedbarna på klinikken vår i Qarayya i VG.

– Faren hans lever fremdeles i IS-kontrollerte områder og moren flyktet uten han. Selv om han er barnebarnet mitt ser jeg likevel på han som min egen sønn, sier bestemor Anoud Mohamad (53). Ahmed er ett år og to måneder, men veier likevel bare 6,55 kg. Foto: Harald Henden. 
– Jeg har tre jenter og en gutt fra før, de var mye sterkere da de var babyer. Hamda er så tynn fordi vi ikke har hatt nok mat, sier Shaima Ahmed som fødte Hamda for fire måneder siden. Foto. Harald Henden

Krigen i Irak har skapt store traumer og lideleser for sivilbefolkningen.


Beleiringen av Mosul startet i oktober i fjor og ifølge FN har 875.000 mennesker flyktet fra sine hjem i, og rundt, Mosul.  

Megan Meghan Hoch er ernæringssykepleier på klinikken til Leger Uten Grenser i Qayyara. Her gir hun råd til Anound Mohamed, som tok med seg barnebarnet sitt Ahmed til klinikken vår fordi han er underernært. Foto: Harald Henden
– Han har hatt diaré siden i går, og han har ikke blitt bedre. Jeg er redd for at han ikke skal overleve, sier Marlam Khalif (31) som holder rundt sønnen sin Jwad. Jwad veier bare 3,77 kg. Foto: Harald Henden 

Leger Uten Grenser har vært til stede i Irak siden 2003 etter den USA-ledede innvasjonen. Vi har flere prosjekter hvor vi blant annet jobber med primærhelse, medisinsk nødhjelp, kirurgi og mental helsehjelp.

– Jeg pleide å gi brystmelk ti både Eman (4 mnd) og storeboren hans, Anwar (1,5 år). Så tok melken slutt, og vi hadde ikke noe annet jeg kunne gi dem. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, forteller Beida Mohamad (21).
Foto: Harald Henden
– Jeg har kommet hit i noen uker for å få mat og behandling til Saad Salem (9mnd), og det ser nå ut til at han blir bedre, sier Suad Faith Mohamed. Saad Salem er ni måneder og veier bare 4,8 kg. Foto: Harald Henden

Leger Uten Grenser

Leger Uten Grenser er en nøytral og uavhengig medisinsk hjelpeorganisasjon som redder liv og lindrer nød. Vi hjelper dem som trenger det mest – uansett hvem, uansett hvor, uansett hvorfor. 

Ett av våre mest sentrale mandat er témoignage

Det betyr å bære vitne om det vi ser i felt. Vi varsler derfor om overgrep og glemte kriser vi ser med egne øyne – fordi færre dør når flere vet. 

Del denne siden

Er du jordmor? 

Leger Uten Grenser trenger jordmødre i flere av prosjekter våre.  

Følg Leger Uten Grenser