Polio

Foto: Pierre-Yves Bernard/Leger Uten Grenser

Polio


Poliomyelitt, også kjent som polio, er en svært smittsom virussykdom som kan føre til lammelse.

Hjem > Sykdommer > Polio
Oppdatert 28.11.2018
        

Siden 1988 har poliotilfeller blitt redusert med nesten 100 prosent, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). I 1988 var det rapportert om rundt 350.000 tilfeller, i motsetning til 39 tilfeller i 2016. Polio rammer som oftest barn under fem år

Hva forårsaker polio? 

Polioviruset smitter ved at man kommer i kontakt med en allerede infisert person. Viruset går inn via munnen, formerer seg i tarmene og sprer seg til resten av kroppen gjennom blodomløpet. 

I noen tilfeller kan viruset også infisere sentralnervesystemet ved å formere seg inne i nervecellene og ødelegge dem. Dette fører til lammelser i lemmer, som oftest bena. Opptil ti prosent av de som blir lammet av polio dør fordi pustemusklene svikter.  

Symptomer 

De fleste får ingen symptomer, men er fortsatt smittebærere og kan fortsatt spre sykdommen.  

Vanlige symptomer er typiske influensasymptomer: utmattelse, hodepine, oppkast, stiv nakke og smerter i kroppen. 

Forebygging

Det finnes ingen kur for polio, men det er to typer vaksiner tilgjengelig: en oral poliovaksine (OPV) og en inaktivert poliovaksine (IPV). Hvis mange nok mennesker blir vaksinert, vil viruset gå tom for verter og derfor dø ut.

OPV er lett å distribuere, den er trygg og gir i de fleste tilfeller livslang beskyttelse. Vaksinen frembringer også en immunrespons i tarmen, slik at den effektivt hindrer spredning.

IPV injiseres i fire doser. Den er dyrere enn OPV, frembringer et lavere nivå av immunitet og stopper ikke viruset fra å overføres fra person til person. OPV har derfor vært den mest brukte vaksinen i de fleste land.  

På den andre siden inneholder OPV et svekket poliovirus, som i sjeldne tilfeller kan utvikle seg til polio. Derfor må et land ses på som fritt for polio, slutte å bruke OPV-vaksinen umiddelbart.  

 

 

Utryddelse av polio  

Etter at The Global Polio Eradication Initiative (GPEI) ble lansert i 1988, er det kun tre polioendemiske land igjen: Nigeria, Afghanistan og Pakistan. Dårlig helsesystem og infrastruktur, konflikt og dårlige sanitærforhold har gjort det vanskeligere å utrydde polio for godt.  

For å stoppe viruset fra å spre seg er det viktig med koordinerte tiltak for immunisering og massevaksinering, i tillegg til overvåkning og innrapportering av potensielle tilfeller. 

 HVOR JOBBER VI MED POLIO 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen