Libya

Foto: Omar Rashid/Leger Uten Grenser

Libya


Leger Uten Grenser er en av få internasjonale organisasjoner som arbeider i Libya, hvor vi blant annet gir helsehjelp til flyktninger og migranter i de ulike interneringssentrene.

Hjem > Land > Libya
Oppdatert 29.02.2024
        

Hva er situasjonen i Libya i dag?

Tiår med konflikt og politisk ustabilitet går hardt ut over mange av landets innbyggere, særlig landets flyktninger og migranter. Økonomien har kollapset, lov og orden forverres og harde kamper har rammet helsevesenet hardt. Tusenvis av migranter og flyktninger er internert under forferdelige forhold, og mange forsøker å flykte fra landet gjennom å risikere livene sine på havet. Tusenvis blir tatt av den libyske kystvakten og tvunget tilbake til landet de flyktet fra. 

Lørdag 10. september 2023 nådde stormen Daniel kystregionen nordøst i Libya. Den katastrofale flommen den forårasaket har krevd tusenvis av menneskeliv. Leger Uten Grenser sendte et nødhjelpsteam til byen Derna og donert medisinsk utstyr samt likposer til Libyas Røde Halvmåne. Les mer om nødhjelpsresponsen etter flommen her.

Les mer: EU-sponset avtale har utsatt tusenvis for vold og overgrep i Libya

Flyktninger og migranter holdes i interneringssentre

I Libya er det mange flyktninger og migranter, og i årevis har mange blitt fengslet uten og lov dom og holdes i interneringssentre nordvest i landet. Forholdene på disse sentrene er forferdelige, og det er liten tilgang til helsehjelp. De aller fleste vi redder på Middelhavet reiser med båt fra Libya, mange av dem har vært internert. De som forsøker å krysse Middelhavet risikerer å bli tatt av den libyske kystvakten, og deretter sendt til interneringssentre.

Flyktninger og migranter som ikke bor i interneringssentre risikerer å bli utsatt for vold og overgrep, utsatt for menneskehandel og utnyttelse av kriminelle nettverk. Flere ganger har Leger Uten Grenser bedt om at sårbare flyktninger og migranter i LIbya må bli evakuert. 

Les mer: Sam i Libya: – En natt der vår verste frykt skulle skje

Hva gjør Leger Uten Grenser i Libya? 

Leger Uten Grenser startet for første gang å jobbe i Libya i 2011 og har gitt helsehjelp til migranter og flyktninger som er vilkårlig fengslet i flere interneringssentre, som formelt er administrert av det libyske innenriksdepartementet. De aller fleste medisinske behovene kommer av de dårlige bo- og leveforholdene i de overfylte sentrene. Det mangler nok mat og rent drikkevann, i tillegg til altfor få latriner. Leger Uten Grenser har behandlet mange for luftveisinfeksjoner, muskelsmerter, hudsykdommer og diarésykdommer.

Vi gir også helsehjelp til flyktninger og migranter utenfor interneringssentrene i blant annet Tripoli og Bani Walid. Leger Uten Grenser støtter også libyske helsemyndigheter når det kommer til tuberkuloserespons, og vi har et prosjekt hvor vi jobber med svangerskap- og fødselshjelp til libyere.

I 2022 uførte Leger Uten Grenser 49.900 konsultasjoner og 4070 svangerskapskonsultasjoner, og 340 pasienter startet tuberkulosebehandling i Libya.

Les mer: Havet eneste vei ut fra Libya

Artikkelen fortsetter under bildet

En vakten stenger døren til en celle i Abu Salim interneringsssenter i Tripoli i Libya. Foto: Guillaume Binet / Leger Uten Grenser

 

Vilkårlig fengsling av migranter og flyktninger må stanses

Leger Uten Grenser har flere ganger krevd at den vilkårlige fengslingen av migranter og flyktninger i Libya må stanse. Organisasjonen fordømmer også støtten europeiske myndigheter gir den libyske kystvaktens arbeid i Middelhavet, som sender flyktninger og migranter tilbake til Libya – et land de i praksis har flyktet fra – hvor de uten en juridisk prosess blir holdt i interneringssentre. Her blir mange utsatt for ekstrem vold, utnyttelse og utpressing.

Libya er ikke trygt

Leger Uten Grenser har flere ganger kritisert europeiske myndigheter fordi de støtter opp om politikken som gjør at flyktninger og migranter blir returnert tilbake til Libya. Så langt fortsetter denne praksisen med Europas støtte. 

Derimot har det blitt satt i gang flere forsøk på å kriminalisere søk- og redningsarbeid på Middelhavet. Dette i tillegg til at europeiske myndigheter har overgitt dette ansvaret til den libyske kystvakten. Det gjør at sårbare mennesker risikerer livene sine når de blir sendt tilbake til Libya, et land de allerede har flyktet fra. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og andre organiasjoner har flere ganger dokumentert at det skjer alvorlige brudd på menneskerettigheter. FN har også uttalt at det ikke er forsvarlig å sende flyktninger og migranter tilbake til Libya. 

Les mer: – Jeg ville ikke engang bedt fienden min om å komme til Libya

Helsehjelp i interneringssentre

Mange av pasientene våre som sitter vilkårlig fengslet i interneringssentre i Libya er ekstremt sårbare, blant annet enslige barn, ammende mødre og deres nyfødte og ofre for menneskesmugling. De som har blitt utsatt for menneskesmugling kan ha vært fanget over en lengre periode uten nok mat, blitt torturert, utsatt for ekstrem vold eller har hatt familiemedlemmer som har blitt drept.  

De aller fleste medisinske behovene Leger Uten Grenser behandlet er relatert til eller har forverret seg på grunn av forholdene i sentrene. Interneringssentrene er overfylte, uten nok rent vann, mat og latriner. De inhumane forholdene gjør at sykdommer som akutt luftveisinfeksjon, tuberkulose, diarésykdommer og hudsykdommer sprer seg. Mange sliter også psykisk med traumer og andre mentale lidelser, noe som forverrer seg på grunn av forholdene i sentrene. 

Les mer: Migranter skutt i interneringsleir i Libya

Se video: Leger Uten Grenser krever at Europa tar ansvar 

 

 HVORFOR ER VI I LIBYA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen