Flyktninger i Midtøsten

Foto: Moises Saman / Magnum Photos

Flyktninger i Midtøsten


Krig og konflikt har tvunget millioner av mennesker på flukt i regionen. Mange må bo i provisoriske leirer uten tilgang på livreddende medisiner eller helsehjelp.

Hjem > Flyktninger > Flyktninger i Midtøsten
        

Årevis med krig og konflikt i Syria, Irak og i Afghanistan har tvunget millioner av mennesker på flukt i eget land eller over landegrensene. Libanon er et av landene i verden med flest flyktninger i forhold til innbyggertall, og mange flyktninger og migranter fra afrikanske land har tidligere blitt sittende fast i konflikten i Jemen på vei mot Europa. 

Leger Uten Grenser jobber i mange flyktningleirer i Midtøsten og rykker også ut under akutte hendelser som fører til at mange tvinges på flukt på en gang. I flere land i regionen er det pågående konflikter som stadig endrer seg, noe som også gjør at mennesker må flykte flere ganger. 

Pasienthistorier: På flukt i Syria: – Det er som et utendørs fengsel

Artikkelen fortsetter under videoen hvor mennesker selv forteller hva de forbinder med ordet flyktning.

 

Hva er helsutfordringene blant flyktningene?  

Mennesker på flukt er ekstra sårbare for sykdommer, da tilgang til mat, vann og helsehjelp er begrenset. Mange av pasientene våre i Midtøsten lider av kroniske sykdommer som diabetes eller hjerte- og karsykdommer og trenger livreddende medisiner for å overleve. Antibiotikaresistens er også dessverre et økende problem i regionen, noe som gjør infeksjonsbehandling utfordrende. 

Leger Uten Grenser behandler akutte skader, vaksinerer, forbedrer vann- og sanitærforhold, jobber med mor-barn-helse og deler ut livreddende medisiner.

Les mer: Dette gjør vi i flyktningleierer

Artikkelen fortsetter under bildet 

12.000 syrisk-kurdiske flyktninger bodde i slutten av 2019 i Bardarah-flykningleir i Irak hvor Leger Uten Grenser ga helshjelp. Millioner av syrere har siden krigen i 2011 vært tvunget på flukt,
mange befinner seg i flyktningleirer i nabolandene. Foto: Moises Saman / Magnum Photos

 

Noe av arbeidet vårt med flyktninger i Midtøsten: 

Millioner av syrere på flukt

Årevis med krig har ført til store humanitære behov for befolkningen i Syria, og ifølge FN er over seks millioner på flukt i eget land. Halvparten av innbyggerne har også flyktet ut av landet siden krigen startet i 2011. De aller fleste til Tyrkia, Irak, Jordan og Libanon.

Leger Uten Grenser gir helsehjelp til syrere på flukt i eget land, og syriske flyktninger i land som Libanon og Jordan. 

Les mer: Vårt arbeid i Syria

Artikkelen fortsetter under bildet 

Her deler vi blant annet ut vann, hygieneartikler og tepper til internt fordrevne flyktninger nordvest i Syria hvor rundt to millioner syrere er internt fordrevme. Foto: Leger Uten Grenser

 

I Libanon jobber vi med palestinske og syriske flyktninger i flere deler av landet, blant annet i flyktningleirene Shatila, Sabra og Burji al-Barajneh i Beirut. Det innebærer også hjemmebesøk for de som ikke kan nå klinikkene våre. 

Les mer: Dette gjør vi i Libanon

Artikkelen fortsetter under bildet

Aida (53) er palestiner og bor i Libanon. Hun har kroniske sykdommer som diabetes og astma og er derfor i risikogruppen for korona-viruset. Derfor kom sykepleier, Hala, må hjemmebesøk.
Her måler hun blodtrykket til Aida på et av prosjektene våre i Libanon.  Foto: Diego Ibarra Sánchez

 

Vi jobber også i Jordan, hvor rundt 650.000 syrere har flyktet til siden krigen startet i Syria i 2011. Her jobber vi med behandling av ikke-smittsomme-sykdommer, mor-barn-helse og mentalhelsehjelp til syrere som har blitt rammet av konflikten.

Les mer: Dette gjør vi i Jordan

Artikkelen fortsetter under videoen hvor Mali forteller om sitt arbeid i Irak i 2017.

 

Harde kamper tvinger mennesker på flukt i Irak 

Siden 2003 har Irak vært svært preget av krig, ustabilitet og uro. Millioner har blitt tvunget på flukt, og i 2019 var det fremdeles én million internt fordrevne som ikke kunne returnere hjem. Det betyr at mange er tvunget til å bo i flyktningleirer, hvor tilgangen til grunnleggende tjenester er begrenset. 

Les om: Hvordan jobbe i konfliktområder

Konflikten har ødelagt store deler av helsevesenet, og det mangler spesialister og helsetilbud for de mange som blir skadd på grunn av vold eller ulykker. 

Behovet for mentalhelsehjelp er også stort, og mange vi snakker med lider av stress, angst og posttraumatiske lidelser.

Les mer: Dette gjør vi i Irak

Artikkelen fortsetter under bildet 

Mange etiopere forsøker å flykte til Saudi-Arabia eller forsøker å komme gjennom Jemen til Europa. Mange blir deportert tilbake til Etiopia, og har etter flukten opplevd eller sett grusomme hendelser. 
Vi gir mentalhelsehjelp til flere av de som blir deportert tilbake i Addis Abeba. Foto: Santiago D. Risco / Leger Uten Grenser 

 

Helsehjelp til deporterte migranter 

Etiopiere fortsatte i 2019 å flykte fra avsidesliggende områder for å komme seg til Saudi-Arabia og andre gulfland. Ifølge FNs migrasjonsbyrå (IOM) forsøkte 138.000 mennesker å ta seg fra Afrikas horn og mot Jemen i 2019. Flesteparten var fra Etiopia. Det er flere enn antallet som forsøker å krysse Middelhavet for å søke trygghet i Europa. 

Dette skjer på samme tid som at 10.000 etiopiere hver måned blir flydd fra Jeddah tilbake til Addis Abeba gjennom et deportasjonssystem som ble innført i 2017 av Saudi-Arabia. 

Mange migranter blir fraktet av menneskesmuglere til Saudi Arabia og deretter forsøkte de å komme seg gjennom krigsherjede Jemen. Det er også flere som havnet i saudiarabiske fengsler. Ofte har de vært gjennom en svært farlig reise og opplevd eller sett forferdelige voldsepisoder på flukten.  Leger Uten Grenser fortsatte i 2019 å gi migrantene helsesjekk på flyplassen og mentalhelsesjekk på senteret vårt i Addis Abeba i Etiopia.

Vi jobber også med internt fordrevne flyktninger i Jemen. 

Les mer: Dette gjør vi i Jemen 

 HVORDAN JOBBER VI MED FLYKTNINGER I MIDTØSTEN 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen