Kolera

Kolera er en vannbåren mage- og tarminfeksjon som smitter via forurenset vann og mat, eller via direkte kontakt med smittebærende avføring.

Sykdommen tar livet av opp mot 130,000 mennesker hvert år, millioner rammes.

Kolera forårsakes av den vannbårne bakterien vibrio cholerae.

De fleste som smittes vil bare oppleve en mild infeksjon, men sykdommen kan også være svært alvorlig: voldsom diaré og oppkast kan føre til alvorlig dehydrering med dødelig utfall.

KOLERA: 2 år gamle Marta behandles med intravenøs væske under kolerautbruddet som rammet Haiti etter orkanen Matthews herjinger i 2016. FOTO: Joffrey Monnier/MSF

Utbrudd

Kolera forekommer oftest i tett befolkede områder med dårlige sanitære forhold og utrygge vannkilder. Områder der sykdommen vanligvis ikke forekommer kan plutselig bli rammet av store utbrudd, og smitten kan spre seg raskt.

Risikoen for kolerautbrudd er stor i forbindelse med kriser, slik vi så etter jordskjelvet som rammet Haiti i 2010, men utbrudd kan ramme hvor som helst. Under regntiden når latriner oversvømmes og kontaminert vann samles i dammer øker risikoen for et utbrudd.

Så snart det foreligger mistanke om et utbrudd, behandles pasienter på sentre med strenge smittekontrolltiltak og hygienerutiner.

Behandling

Behandlingen består av en rehydreringsvæske som erstatter salt- og væsketap. Væsken gis oralt eller intravenøst i alvorlige tilfeller.

Kun en prosent av pasientene dør av sykdommen dersom de mottar behandling.

Forebygging

Leger Uten Grenser sine vann- og sanitetseksperter og logistiskere spiller en viktig rolle i det forebyggende arbeidet, da kolera er en vannbåren infeksjon.

Det er også aktuelt med vaksinering for å hindre spredning av kolera i befolkninger som er sårbare for utbrudd.

Les også:

Advarer mot nytt kolerautbrudd i Kenya

Zambia: 342 213 vaksinedoser mot kolera er nå distribuert

 

Oppdatert 09.05.2017