Kala azar (Leishmaniasis)

200 millioner mennesker risikerer å få kala azar – en av de farligste tropesykdommene i verden. Bare malaria er dødeligere.
 
Kala azar er hindi og betyr «sort feber». Sykdommen er så godt som fullstendig ukjent i den rike delen av verden. Men ved siden av Chagas sykdom og sovesyke, er kala azar en av de farligste tropiske sykdommene i verden.
 
Rundt 200 millioner mennesker risikerer å bli smittet av kala azar i 47 land i verden. Mellom 50.000 og 90.000 nye tilfeller dukker opp hvert år. 90 prosent av disse er i India, Bangladesh, Nepal, Sudan og Brasil.
 
Parasitten sprer seg til mennesker via bitt fra sandfluer. Den angriper immunsystemet og er nesten alltid dødelig uten behandling.
 
Artikkelen fortsetter under bildet av Allah Muhammad og hans datter Ruqayya (3). Hun ble bitt av en sandflue åtte måneder tidligere i Pashtunabad i Pakistan. 
 
Foto: Amandine Colin

Hva skyldes kala azar?

Kala azar smitter via sandfluebitt. Samdfluer er vektor for parasitten leishmania. 
 
Sandfluene suger blod fra dyr og mennesker. Om blodet inneholder parasitten leishmania, vil den neste personen som blir bitt bli smittet og utvikle leishmaniasis. 
 
Måneder etter bittet, kan sykdommen utvikle seg til å bli mer alvorlig. Da blir den til visceral leishmaniasis, eller kala azar. 
 

Symptomer på kala azar

I begynnelsen forårsaker leishmania-parasitter sår i huden eller rundt bittet. Om sykdommen utvikler seg, angriper den immunsystemet og gir feber, vekttap, oppsvulmet lever og milt og blodfattighet.
 
Kala azar kan komme etter to til åtte måneder, med symptomer som langvarig feber og svakhet.
 
Når personer med HIV blir smittet av kala azar, er resultatet enda farligere. Immunforsvaret blir da svekket svært raskt. 
 

Å diagnostisere kala azar

Den mest effektive testen for leishmaniasis krever vevsprøver fra milten, lymfeknuter eller benmarg. For å gjennomføre dette må man ha laboratorier og fasiliteter som ikke er lett tilgjengelig i de ressursfattige områdene sykdommen oftest rammer. 
 
Den vanligste metoden for diagnostisering av kala azar er urinprøver. Denne metoden er problematisk og gir ikke tydelige resulatater.
 
 

Behandling av kala azar

Det finnes forskjellige behandlingsmetoder for kala azar. Metodene har varierende effektivitet og bivirkninger. 
 
Den vanligste behandlingen er smertefull. Antimonpreparater settes i musklene eller gis intravenøst over et 30-dagers løp. Dette er risikofylt, men de som blir kurert blir nesten alltid immune for sykdommen resten av livet. 
 
De siste årene er nye kala azar-medisiner blitt utviklet. Den viktigste behandlingen i Asia er liposomal amphotericin B, som kan brukes enten alene eller i kombinasjon med andre medisiner. Denne medisinen er tryggere og gir et kortere behandlingsløp enn eldre medisiner.
Men denne medisinen må gis intravenøst, og det er ikke alltid mulig på avsidesliggende klinikker.
 
Siden 1989 har Leger Uten Grenser behandlet rundt 100.000 pasienter med kala azar. Leger Uten Grenser jobber også for at det skal forskes mer på medisiner, enklere diagnoseteknikker og billigere behandling av denne neglisjerte sykdommen.
 

Dødelighet

Siden 1989 har dødeligheten for kala azar gått fra ti prosent av de som får sykdommen, til tre prosent. 
 
Leger Uten Grensers standard for behandling av sykdommen har blitt adaptert av andre aktører, blant annet Verdens helseorganisasjon. 
 
Risikoen for større utbrudd som vil ta flere liv er derimot eksisterende.  
 
 
Artikkelen er sist oppdatert 21. februar 2017.