Hiv/aids

Hiv-viruset smitter via blod og andre kroppsvæsker. Viruset bryter ned immunforsvaret i løpet av en periode på tre til ti år og fører til sykdommen aids.

Etter hvert som virusmengden vokser, begynner smittede å utvikle opportunistiske infeksjoner. Den vanligste slike infeksjonen som er dødelig, er tuberkulose.

En enkel test av en blodprøve er alt som skal til for å sjekke om et mennesker er smittet av hiv. Likevel lever mange i flere år uten å utvikle symptomer, uvitende om at de er smittet.

Antiretrovirale kombinasjonsmedisiner hjelper til med å bekjempe viruset og lar hivpositive leve lengre og produktive liv uten at immunforsvaret så raskt blir brutt ned. Medisinene reduserer også risikoen for å smitte andre.

I våre hivprosjekter behandlervi smittede, i tillegg til å drive informasjonsarbeid, dele ut kondomer, gjøre hivtester, gi rådgiving, og jobbe for å hindre smitte fra hivpositive mødre under graviditet, fødsel og amming. Dette gjør vi ved å gi hivmedisiner til moren i alle disse tre situasjonene, og til barnet umiddelabrt etter at det er født.