Serbia

Tusenvis av flyktninger og migranter forsøker å reise gjennom Serbia for å nå andre land i Europa. Serbia har vært et knutepunkt mellom øst og vest i århundrer. Her har sivilisasjoner, kulturer, religioner og folkeslag møttes og blandet seg. Det kystløse landet er sentrum av Balkanhalvøya. Mer enn 7,2 millioner mennesker bor i Serbia.

Dette gjør vi:

Serbia
  • Innbyggere: 8,8 millioner
  • Forventet levealder: 73 menn / 78 kvinner
  • Barnedødelighet: 7 av 1000 barn dør før de fyller fem år
    Kilde: Verdens helseorganisasjon (WHO)
     

Leger Uten Grenser har jobbet sporadisk i landet siden 1991, da landet var en del av det tidligere Jugoslavia. Vi tilbød medisinsk og mental helsehjelp til mennesker både under og etter konflikten på Balkan.

I dag gir vi helsehjelp til mennesker som reiser gjennom Serbia på vei til et bedre liv i Europa.

Siden 2014 har Leger Uten Grenser tilbudt medisinsk og mental helsehjelp for asylsøkere, flyktninger og migranter i Serbia.

Leger Uten Grensers arbeid i Serbia i 2016

Preševo Leger Uten Grenser var i 2016 tilstede i Miratovac for å gi medisinsk assistanse til hundrevis av mennesker som krysset grensen mellom Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia og Serbia.

Šid

Leger Uten Grenser jobbet i et transittsenter ved siden av jernbanestasjonen i Šid, og satte opp åtte store oppvarmede telt med husly til over 2000 personer. Aktivitetene ble overlevert i mars, da antall flyktningleirer hadde sunket og andre organisasjoner møtte behovene i byen.

Subotica

Fra april til november 2016 støttet Leger Uten Grenser mennesker som var strandet i rystende forhold i Subotica - ved Serbias grense til Ungarn. Leger Uten Grenser utførte 7407 medisinske konsultasjoner, og registrerte en jevn og betydelig økning i ulike voldrelaterte traumer. I løpet av 2016 behandlet Leger Uten Grenser 82 personer for hundebitt, irritasjon fra tåre- og pepperspray, eller skader fra slag påført mennesker som hadde forsøkt å krysse grensen mellom Serbia og Ungarn.

Beograd

Siden 2014 har Leger Uten Grenser gitt grunnleggende medisinsk og mental helsehjelp til flyktninger på mottak og asylsentre i Beograd, samt drevet mobile klinikker. Leger Uten Grenser utførte i 2016 mer enn 18.000 konsultasjoner. Fokuset var i hovedsak på å gi assistanse til papirløse flyktninger boende i forlatte varehus og togstasjoner, som ellers ikke hadde tilgang til helsehjelp.     

BOR I ET VAREHUS: Mange får ikke tilbud om husly eller nødvendige fasiliteter i Serbia. Disse mennene fra Afghanistan er blant flere som bor i et tomt varehus ved togstasjonen i Beograd. Bildet er tatt i januar 2017. Foto: Marko Drobnjakovic