Serbia

Tusenvis av flyktinger og migranter forsøker å reise gjennom Serbia for å nå andre land i Europa. Grensene videre er stengt og boforholdene er elendige.

Dette gjør vi:

Serbia
  • Nesten 8,9 millioner innbyggere
  • Forventet levealder er 73 år for menn og 78 for kvinner

Kilde: WHO

Serbia er har vært et knutepunkt mellom øst og vest i århundrer. Her har sivilisasjoner, kulturer, religioner og folkeslag møttes og blandet seg.

Det kystløse landet er sentrum av Balkanhalvøya. Mer enn 7,2 millioner mennesker bor i Serbia.

Leger Uten Grenser har jobbet sporadisk i landet siden 1991, da landet var en del av det tidligere Jugoslavia. Vi tilbød medisinsks og mental helsehjelp til mennesker både under og etter konflikten på Balkan.

I dag gir vi helsehjelp til mennesker som reiser gjennom Serbia på vei til et bedre liv i Europa.

I 2017 vet vi at flere flyktinger og migranter har fryst i hjel i Serbia. Våre leger har behandlet frostbitt og vi har meldt ifra om umenneskelige forhold. På grunn av EU-Tyrkia-avtalen og stengte grenser kommer menneskene seg verken videre eller tilbake. Mange må sove i forlatte bygninger og skur uten varme eller tilgang på dusj og toalett.

Myndighetene i landet har den siste tiden gjort det vanskeligere for organisasjoner å bistå migrantene og flyktingene i Serbia.

 

Situasjon i Serbia er uholdbar from Leger Uten Grenser on Vimeo.

Vårt arbeid i Serbia i 2015

I 2015 ble det utplassert flere mobile team fra Leger Uten Grenser i Serbia. Disse ga helsehjelp til mennesker på gjennomreise.

Ved grensen til Makedonia jobbet Leger Uten Grenser i Miratovac og Preševo. Opptil 4000 mennesker ventet her på å bli registrert, mange av dem hadde ikke husly.

Leger Uten Grenser satte opp en klinikk og tilbød grunnleggende medisinsk og mental helsehjelp i nærheten av registreringsenteret og i en transittleir nær grensen.

Teamene delte ut vaskeutstyr, mat, telt, tepper og regnjakker, mens de medisinsk ansatte behandlet mennesker som led av luftveisinfeksjoner, forkjølelse og frostskader.

Vi støttet også søppelinnsamling, satte opp toaletter og tilbød transport for funksjonshemmede og sårbare familier.

I november oppgraderte vi en 1,5 kilometer lang vei som gjorde det mulig for tusenvis av mennesker å fortsette reisen tryggere. Vi satte opp toaletter og seks oppvarmede telt som ga husly for opptil 270 mennesker.

Mellom juni og desember utførte teamene 9184 medisinske konsultasjoner.

 

Beograd

I Beograd ga vi hjelp til flyktinger i to parker nær tog- og busstasjoner. Teamet her utførte 3950 medisinske konsultasjoner mellom april og september.

Noen netter sto så mange som 3000 mennesker i kø for å bli registrert eller sto fast ved grensen til Kroatia og måtte sove utendørs.

Vi satte opp åtte store, oppvarmede telt som ga husly til mer enn 2000 mennesker på nye transittområder som myndighetene pekte ut. Fra midten av september til tidlig i desember utførte vi mer enn 15.200 medisinske konsultasjoner her.

Les mer i aktivitetsrapporten fra 2015.

BOR I ET VAREHUS: Mange får ikke tilbud om husly eller nødvendige fasiliteter i Serbia. Disse mennene fra Afghanistan er blant flere som bor i et tomt varehus ved togstasjonen i Beograd. Bildet er tatt i januar 2017. Foto: Marko Drobnjakovic

Vil du vite mer om Leger Uten Grensers arbeid med flyktinger og migranter som kommer til Europa? Les om vårt arbeid i Bulgaria, Italia, Hellas, eller se på siden vår om flyktningkrisen i Europa.