Hiv/aids

Hiv-viruset har tatt livet av mer enn 25 millioner mennesker siden det ble oppdaget i 1981. I dag lever 36 millioner mennesker med hiv verden over. 

Viruset smitter via blod og andre kroppsvæsker og bryter gradvis ned kroppens immunforsvar.

Leger Uten Grenser tester mennesker for hiv-smitte, behandler rammede og gir rådgivning til pasienter og pårørende. Vi fokuserer også på forebyggende arbeid, for å redusere antall nye smittede.

En av tingene som gjør hivviruset så farlig er at det svekker immunforsvaret veldig. Uten behandling blir kroppen så svak at den ikke klarer å håndtere selv en liten forkjølelse.
 
Ofte er det da ikke hivviruset alene som er dødelig, men rent teknisk sett små eller større infeksjoner som kroppen ikke klarer å ta knekken på. 

BEHANDLING: Siden 2013 har tvillingmoren Rashida Ousman mottatt anti-retroviral behandling på Am Timas sykehuset i Chad. Foto: Abdoulaye Barry

Slik smitter hiv-viruset

Hiv-viruset smitter via blod og andre kroppsvæsker. Viruset smitter vanligvis ved seksuell aktivitet eller utveksling av kroppsvæsker, som ved fødsel, amming, blodoverføring eller bruk av nåler som har vært i kontakt med smitte.

Symptomer på smitte

Noen mennesker opplever influensalignende symptomer to til seks uker etter smittetidspunkt, andre opplever ikke symptomer før mange år senere.

Dersom man opplever influensalignende symptomer vil disse raskt forsvinne og nye tegn på smitte vil ikke synes før viruset har formert seg.

Uten behandling vil virusmengden vokse og pasienten utvikler aids.

Hiv-test og diagnose

En enkel blodprøve er alt som skal til for å sjekke om et mennesker er smittet av hiv-viruset,  likevel lever mange i flere år uten å utvikle symptomer, uvitende om at de er smittet.

Særlig i Afrika sør for Sahara lever mange i uvitenhet om sin hiv status.

Leger Uten Grensers hiv/aids-program tilbyr rådgivning før og etter testen, og påfølgende behandling til dem som trenger det.

Behandling

Det finnes ingen kur for hiv/iaids. 

En kombinasjon av anti-retrovirale medisiner hjelper til med å bekjempe viruset og lar hiv-positive mennesker leve lengre og mer produktive liv, medisinene reduserer også risikoen for å smitte andre.

MEDIKAMENTER: Hiv-medisiner på Leger Uten Grensers sykehus i Bangassou, Den sentralafrikanske republikk.      FOTO: Borja Ruiz Rodriguez/MSF

Forebyggende arbeid

Leger Uten Grenser oppfordrer mennesker til å teste seg for hiv, vi deler også ut kondomer og informerer om viktigheten av å beskytte seg mot smitte ved å praktisere sikker sex.

Vi jobber også for å hindre smitte fra mor til barn under graviditet, fødsel og amming, gjennom medisinering av både mor og barn.

 

Les også:

Barn med HIV får ikke behandling

MSF Access Campaign

Glemte fremskritt, dobbelt så mange i hivbehandling på fem år

Oppdatert 21.06.2017