Afrikansk sovesyke (trypanosomioasis)

Afrikansk sovesyke er en parasittinfeksjon som smitter via tsetsefluer i Afrika sør for Sahara.

Sykdommen angriper sentralnervesystemet og fører til nevrologiske lidelser. Uten behandling kan sykdommen være dødelig.

Over 95 prosent av tilfellene er forårsaket av parsitten Trypanosoma brucei gambiense, som finnes i det vestlige og sentrale Afrika. De resterende 5 prosent er forårsaket av parasitten Trypanosoma brucei rhodesiense, som finnes i det østlige og sørlige Afrika.

Symptomer og diagnose

I den første fasen er sykdommen relativt enkel å behandle, men vanskelig å diagnostisere, ettersom symptomene (feber og utmattelse) ikke er spesifikke for sovesyke.

Den andre fasen starter når parasitten trenger seg inn i sentralnervesystemet. Pasienten begynner å utvise nevrologiske eller psykiatriske symptomer, slik som dårlig koordinasjonsevne, forvirring, kramper og søvnforstyrrelser.

Pasientene opplever ofte problemer med å sove om natten, men økt behov for søvn på dagtid.

På dette stadiet kreves en spinalvæskeprøve for å diagnostisere sykdommen.

PÅ BEDRINGENS VEI: 25år gamle Pola Nakwagarate har mottatt behandling mot sovesyke ved en av Leger Uten Grensers mobile klinikker i Den Demokratiske Republikken Kongo. FOTO: Marizilda Cruppe

Behandling

Verdens helseorganisasjon anbefaler kombinasjonsbehandlingen nifurtimox-eflornithine (NECT) mot sovesyke. NECT er tryggere enn Melarsoporol, den arsenikkholdige medisinen som tidligere ble brukt for å behandle sykdommen . Melarsoprol har mange alvorlige bivirkninger som i verste fall kan være dødelige i seg selv.

Det arbeides med å utvikle en trygg medisin som er effektiv uavhengig sykdomsfase og som kan inntas oralt.

Leger Uten Grenser er i dag ansvarlig for tilgang og distribusjon av all medisin mot sovesyke på verdensbasis.

VIDEO:  Lege Javid Abdelmoneim reiser til Den Demokratiske Republikken Kongo for å se hvordan Leger Uten Grensers ansatte jobber med å finne en effektiv behandling mot sovesyke.

Les også:

Hjelper mennesker rammet av sovesyke i DR Kongo

DRC: Going the extra mile to treat sleeping sickness (MSF UK)

Oppdatert: 05.05.2017