Slik jobber vi med ebola

Publisert 07.07.2014

Hvordan stopper man en epidemi som det verken finnes vaksiner mot, eller medisiner for?
Her kan du lese om hvordan Leger Uten Grenser jobber med ebola.


Det viktigste Leger Uten Grenser gjør når ebola bryter ut - i tillegg til å behandle pasientene - er å begrense smitten. Pasientene må isoleres, og vi setter opp og gjerder inn store telt i tykk plast. For å unngå smittespredning inne på dette området har vi strenge regler for hvor og i hvilken retning man kan gå mellom teltene.

For pasientene er det tøft å gå inn porten og inn på sykehusområdet. De aner ikke hva som venter, men de vet at bare fåtallet kommer ut igjen i live.

Bildet under illustrerer et typisk ebola-sykehus, hvor man må bevege seg slik pilene viser.

Beskyttelsesdrakten
Ebola-epidemien i Vest-Afrika er ute av kontroll, og vi har identifisert pasienter på 60 ulike steder i Guinea, Sierra Leone og Liberia. Over 300 Leger Uten Grenser-ansatte jobber nå for å begrense epidemien.

Det er verken enkelt eller ufarlig å jobbe med ebolapasienter. Helsearbeiderne ser daglig hvor farlig dette viruset er: De har sett hele familier dø og pasienter gå fra frisk til dødssyk i løpet av dager.

Den store smittefaren gjør ikke arbeidsforholdene enklere. I godt over 30 grader bærer helsearbeiderne beskyttelsesdrakter som gjør at de må tømme støvlene for en dam av svette etter skift.

Samtidig gir draktene en trygghet om at de ikke blir smittet.

"Noe av det vanskeligste med å jobbe med ebola, er å bære disse draktene. De er tunge og du begynner å svette med en gang du tar dem på", sier vann- og sanitærsjef Rob D’Hondt.

For å minimere smitterisikoen må de ødelegge draktene etter hvert skift.

Hjelp oss å bekjempe ebola-utbruddet
Vi fortsetter arbeidet med å få bukt med ebola-epidemien, og statistikken viser at det hjelper. Uten behandling dør opptil ni av ti som blir smittet. Blant dem som får helsehjelp er dødeligheten opptil 15 prosent lavere.

Ønsker du å hjelpe oss med et bidrag til dette arbeidet, setter vi stor pris på det. Gir du 97 kroner, er det nok til et par gummistøvler til våre helsearbeidere. 500 kroner dekker et helt beskyttelsesantrekk.

Send en SMS med LEGE EBOLA til 2377 for å bidra med 150 kroner. Ønsker du å støtte med et annet beløp, trykk her for å gi en valgfri gave. Alle bidrag nytter - tusen takk!