På vei til Ukraina

Publisert 15.09.2015

Ingeniør Vincent Maure og psykolog Ane Bjøru Fjeldsæter har begge vært på mange oppdrag hver for seg for Leger Uten Grenser. Nå skal de sammen til Donetsk for å jobbe i et av Leger Uten Grensers prosjekter i Ukraina. 

Ingeniør Vincent Maure og psykolog Ane Bjøru Fjeldsæter drar til Ukraina. Foto: Marte Kristoffersen
Ingeniør Vincent Maure og psykolog Ane Bjøru Fjeldsæter drar til Ukraina. Foto: Marte Kristoffersen

- Det er ikke mange anledninger til å reise sammen i felt for Leger Uten Grenser, så vi er glade for å få muligheten, sier Ane.

 

Leger Uten Grenser støtter leger og medisinske fasiliteter i nærheten av kampene i Ukraina, og gir grunnleggende helsehjelp og medisiner, hovedsakelig gjennom mobile klinikker. Vi har også et bredt mentalhelseprogram, og gir veiledning til både enkeltpersoner og grupper som er berørt av vold. Vincent vil få ansvar for medisinske forsyninger til klinikker og sykehus, og Ane skal gi faglig og psykologisk støtte til lokale helsearbeidere.

 

- Det blir spesielt å dra til Ukraina. Når vi reiser til vaksineprosjekt i Kongo eller flyktningleir i Sør-Sudan vet vi hvilken jobb som må gjøres. Nå skal vi til en konfliktsituasjon i et europeisk land, og klarer ikke helt se for oss hva som venter der, sier Vincent.

 

Det er i tillegg en annen ting Ane må gjøre for første gang i sitt liv.

 

- Vincent skal hjem etter tre måneder, mens jeg for første gang skal feire jul et annet sted enn hjemme i Trondhjem, sier Ane.