Evy Dvergsdal til Den Sentralafrikanske republikk

Publisert 15.08.2014

Evy Dvergsdal (32) fra Stranda er en svært erfaren feltarbeider, som var på sitt første oppdrag i 2010. På søndag reiser hun ut for åttende gang med Leger Uten Grenser, denne gangen helt sør i Den sentralafrikanske republikk. 

Evy Dvergsdal på oppdrag til Den sentralafrikanske republikk. Foto: Hildegunn Fallang
Evy Dvergsdal på oppdrag til Den sentralafrikanske republikk. Foto: Hildegunn Fallang

Evy er utdannet sykepleier, men også demograf. Hun skal gjøre undersøkelser rundt befolkningshelse, så det blir mange rapporter og møter.

- Jeg vet ikke så mye om dette oppdraget ennå. Det er første gang jeg skal ut i bushen igjen siden mitt aller første oppdrag i Kongo, og jeg skal jobbe som medisinsk koordinator for et ganske lite prosjekt som hovedsakelig tilbyr primærhelsetjenester i et sted hvor et nasjonalt helsevesen er ikke-eksisterende. Jeg er glad i statistikk og tall, men det blir også en del personalansvar, sier hun.  

Evy har ikke jobb utenfor Leger Uten Grenser, og siden hun kom hjem fra oppdrag i Sør-Sudan har hun bare vært på ferie. Familien hennes begynner å bli vant til at hun reiser.

- Jeg har egentlig ikke bodd i Norge på lenge, siden jeg har studert og bodd i London og Paris. De er veldig stolte av meg da, nesten litt mye noen ganger, smiler hun.

Denne gangen skal Evy på oppdrag sammen med sin franske kjæreste som også er feltarbeider. De møttes under et tidligere oppdrag.

- Det er mye bedre å reise sammen med kjæresten sin. Det er vanskelig for venner og familie å forstå fullt ut hva jeg holder på med, mens han har jo de samme opplevelsene. Vi får snakket ut om det vi opplever hver kveld når vi er på oppdrag sammen, forteller hun.

Evy har planer om å ta en pause fra feltarbeid, men når det blir, vet hun ikke. De siste to årene har hun ikke gjort annet enn å reise på oppdrag. Selv om Evy ikke synes det er vanskelig å leve med de opplevelsene hun har fra felt, kunne hun noen ganger tenke seg å reise litt vekk fra alt.

- Noen ganger skulle jeg ønske jeg kunne bo på en hytte på fjellet hvor jeg slapp å ta innover meg alt som skjer i verden, men sånn har vi det vel alle noen ganger, sier hun.

Evy skal være på oppdrag fram til februar.