Glemte kriser 2015

 – Hundretusener av mennesker er rammet i disse krisene. Hvorfor bryr vi oss ikke, spør nødhjelpskoordinator Lindis Hurum. 

 
På årets liste står ti humanitære kriser som sårt trenger medienes oppmerksomhet, men som faller utenfor. 
 
- Vi ser at oppmerksomhet nytter. I fjor fikk sykdommen ebola stor oppmerksomhet, og initiativene og finansieringen begynte å rulle. Det samme kan skje for de glemte krisene.
 
En av krisene på årets liste er tuberkulose. Hvert år utvikler ni millioner mennesker den dødelige sykdommen.
 
- Likevel er tuberkulose gjenstand for forsvinnende lite oppmerksomhet. Med mer oppmerksomhet håper vi på skikkelige investeringer i nye medisiner og tester, sier Hurum.  
 
Nærhetskriteriet
Leger Uten Grenser oppfordrer både redaktører, journalister, lesere, seere og lyttere til å bidra til å endre fokuset i media. På denne måten kan også våre politikere lettere mobiliseres. 
 
- Kunnskap om en krise er en forutsetning for at den skal kunne løses eller avhjelpes. Færre dør når flere vet, sier Hurum. 
 
Leger Uten Grenser mener at det norske folk, politikere og media bør se utenfor både geografiske og kulturelle grenser og oppfordrer til global medmenneskelighet. 
 
- I gamle dager var verden stor og andre mennesker langt unna. Slik er det ikke lenger. Avstand måles ikke lenger bare i kilometer, men i tastetrykk og museklikk. Men fortsatt opererer media med nærhetskriterium som fokuserer på geografisk og kulturell nærhet. Det er på tide å tenke nytt, forklarer Hurum. 
 
- Bli forbanna
– Dette handler ikke om store tall eller om å synes synd på søte barn. Det handler om helt vanlige mennesker som deg og dine kjære, og det handler om å bli forbanna på at de lever under forhold som vi som menneskehet ikke kan være oss bekjent av, sier Hurum. 

 
 
TI GLEMTE KRISER
 
Malaria, underernæring og meslinger herjer, men Tsjad har bare 500 leger. Samtidig kommer bølger av flyktninger til det kriserammede landet.
 
Den dødelige sykdommen rammer over hele verden. Mange tilfeller må behandles med giftige medisiner som kan gjøre deg døv, blind og psykotisk.
 
Underernæring og mangel på leger og jordmødre tar hvert år livet av 194.000 babyer før de er en måned gamle.
 
Millioner av mennesker verden over har ikke tilgang til mentalhelsehjelp. Når en humanitær krise rammer, øker behovet. Det finnes ingen hjelp fra før.
 
Halvparten av alle aborter som utføres i verden er livsfarlige. Utrygg abort er en stor årsak til mødredødelighet, som tar livet av 800 kvinner hver dag.
 
Befolkningen i Katangaprovinsen har i tiår vært rammet av vold og sykdom. Så godt som ingen hjelpeorganisasjoner jobber i området, og lokalt helsevesen er ikke-eksisterende.
 
Uten medisiner vil halvparten dø før de fyller to år. Mer penger trengs for å gi medisiner til alle barn med hiv.
 
Den massive strømmen av penger som fulgte jordskjelvet for fem år siden, har ikke gått til helsehjelp. Sykehus står tomme, og kolera tar fortsatt liv.
 
Masseflukt og mangel på helsehjelp og mat. Etter fjorårets blaff av oppmerksomhet er det borgerkrigsrammede landet i midten av Afrika igjen glemt.
 
Medisinene finnes. Myggnettene finnes. Likevel dør 600.000 mennesker hvert år.