Aktuelt

Leger Uten Grenser fordømmer grovt brudd på internasjonal humanitær rett

I fire år har Leger Uten Grensers traumesenter i Kunduz vært det eneste helsetilbudet av sitt slag i det nordøstlige Afghanistan, med livreddende og kirurgisk kapasitet. Lørdag 3 oktober ble dette arbeidet avsluttet da sykehuset målrettet ble bombet. 12 hjelpearbeidere fra Leger Uten Grenser og 10 pasienter, inkludert tre barn, ble drept og 37 mennesker skadet, inkludert 19 hjelpearbeidere. Angrepet er uakseptabelt.

«Sannheten er at USA slapp bombene»

I dag innrømmet USAs regjering at det var deres luftangrep som traff sykehuset vårt i Kunduz og drepte 10 hjelpearbeidere i Leger Uten Grenser og 12 pasienter.

Beskrivelsen av angrepet endrer seg til stadighet – fra «utilsiktede tap» (collateral damage), til «en tragisk hendelse», til nå å forsøke å skyve ansvaret over på afghanske myndigheter.

Sannheten er at USA slapp bombene. USA traff et stort sykehus fullt av sårede pasienter og hjelpearbeidere fra Leger Uten Grenser.

Reagerer med avsky på anklager om sykehuset i Kunduz

Leger Uten Grenser reagerer med avsky på uttalelsene fra afghanske myndighetspersoner angående angrepet på sykehuset i Kunduz. Disse uttalelsene antyder at afghanske og amerikanske styrker i samarbeid bestemte seg for å bombe et fullt operasjonelt sykehus med mer enn 180 ansatte og pasienter, fordi de mente at medlemmer av Taliban var tilstede. Dette er en innrømmelse av en krigsforbrytelse. Og det motsier de første forsøkene fra amerikanske myndigheter på å minimere angrepet som «utilsiktet skade».

Afghanistan: Leger Uten Grenser krever en forklaring etter et dødelig flyangrep mot sykehus i Kunduz

Leger Uten Grenser fordømmer på sterkest mulig måte den grusomme bombingen av organisasjonens sykehus i Kunduz, Afghanistan. 12 ansatte og i hvertfall syv pasienter, inkludert tre barn, ble drept. 37 mennesker ble hardt skadet, inkludert 19 Leger Uten Grenser-ansatte. Dette angrepet er et grovt brudd på internasjonal humanitær rett.

Fordømmer bombing av sykehus i Afghanistan

Leger Uten Grenser fordømmer på det sterkeste den grusomme bombingen av hjelpeorganisasjonens sykehus i Kunduz, som var fullt av hjelpearbeidere og pasienter.

 

Leger Uten Grenser understreker at alle parter i konflikten, inkludert i Kabul og i Washington, var informert om beliggenheten (GPS-koordinatene) til hjelpeorganisasjonens fasiliteter: sykehus, gjestehus og kontor, samt en stabiliseringsenhet i Chardara, nordvest for Kunduz.

 

Kunduz, Afghanistan: - Sykehuset var ved frontlinjen og det var kamper utenfor porten

Dr Masood Nasim, Leger Uten Grensers medisinske teamleder i KunduzTidlig mandag morgen kom jeg til sykehuset her i Kunduz etter å ha hørt rop og lyden av granater som kom gjennom lufta. Midt på dagen var sykehuset vårt på frontlinjen, og det var kamper utenfor porten. Jeg hørte lyden av bomber, raketter og fly. Noen kuler kom inn på sykehuset, noen kom til og med gjennom taket på akutten.

- Ny innsats kan stoppe hivepidemien

Verdens helseorganisasjon har lansert nye retningslinjer for behandling av hivpasienter, som nå sier at alle mennesker skal bli tilbudt hivmedisiner med en gang de har testet positivt for hiv. Leger Uten Grenser applauderer de nye retningslinjene, men minner om at det kreves en enorm innsats fra givere og myndigheter for å nå ut til de 37 millioner hivsmittede som nå har rett til tilgang på behandling. 
 

Syriske flyktningers endeløse reise

Mohamed kommer egentlig fra Derek, en by i den Kurdiske regionen nordøst i Syria. Han flyttet til Damaskus for å jobbe som minibussjåfør. Han er far til fire, hvorav hans yngste enda ikke har lært seg å gå. Mohamed og familien flyktet fra Damaskus i 2013 da krigen brøt ut i Syria og byen ble et usikkert sted å være.

Vaksinerer mot meslinger nord i Syria

- Kampanjen ble gjennomført fire forskjellig steder i byen for å gi innbyggerne en enkel tilgang til vaksiner, sier Jason Mills, landansvarlig for Leger Uten Grenser i Syria.

Helsemyndighetene har i samarbeid med Leger Uten Grenser tilbudt vaksinasjon mot meslinger,
og gitt tilskudd på vitamin A til barn mellom seks måneder og fem år. Kampanjen startet 18 august.

– Helsepersonell vaksinerte 3.410 barn i Kobane by og 2366 i de omkringliggende landsbyene, sier Mills.

Pages