Aktuelt

Leger Uten Grenser spør: Hva er verdt å dø for?


- Vi vil forbi føleriet, inn til de ekte og usminkede historiene. Vi vil skrape i det typiske bildet folk har av dem som hjelper og dem som hjelpes. Vi vil finne ut av hva mennesker egentlig er villige til å risikere for hverandre – og hvorfor, sier Nils Mørk i Leger Uten Grenser. 

Hva driver en hjelpearbeider til å risikere livet? En båtflyktning? En basehopper? Er forskjellen egentlig så stor, eller er vi alle innerst inne lykkejegere? 
 

Leger Uten Grenser trekker seg fra Verdens humanitære toppmøte

I 2015 ble 75 sykehus drevet eller støttet av Leger Uten Grenser bombet. Angrepene var i strid med de grunnleggende reglene for krig, som gir beskyttelses status til medisinske fasiliteter og pasienter, uansett om pasientene er sivile eller sårede soldater.
 
Sivile blir også såret og drept av vilkårlig krigføring i Syria, Sør-Sudan, Afghanistan og andre steder.
 
Samtidig har den måten Europa og resten av verden har behandlet flyktninger og migranter på vist en sjokkerende mangel på menneskelighet.

Syria: Aleppo under angrep

Menneskene i Aleppo i Syria forteller at de er vettskremte, skoler er stengt og det er ingen i gatene. Mange gjemmer seg i kjellere. De aller fleste er fanget, avhengige av humanitær hjelp for å overleve etter flere år med angrep mot byen deres, og de har ingen mulighet til å dra.
 

USAs Kunduz-rapport: Innrømmer ukontrollert militæroperasjon

USA leverte i dag sin rapport etter angrepet på Leger Uten Grensers sykehus i Kunduz, Afghanistan den 3. oktober 2015. Angrepet resulterte i 42 drepte, inkludert 14 Leger Uten Grenser-personell, og skadet dusinvis. 
 
- Dagens pressekonferanse er en innrømmelse av en ukontrollert militæroperasjon i et tett befolket urbant område, hvor amerikanske styrker ikke maktet å følge grunnleggende regler for krig, sier Morten Rostrup, lege i Leger Uten Grenser. 
 

Støtt vår kampanje: Sykehus er ikke militære mål

For et par måneder siden, etter at vårt sykehus i Kunduz, Afghanistan, ble angrepet og ødelagt av amerikanske militærstyrker, signerte du et opprop for å hjelpe Leger Uten Grenser med å kreve en uavhengig granskning av bombingen. Nå håper vi at du blir med oss også i neste runde.
 

Libya: Vilkårlig bombing og et helsevesen i ruiner

Situasjonen i Libya blir ofte beskrevet som kaotisk, og tilstedeværelsen av radikale jihadister gjør at mange humanitære aktører er overbevist om at sikkerhetssituasjonen er svært usikker. 
 
Leger Uten Grenser er til stede i felt, og vi ser at de verste kampene er konsentrert i visse områder av landet.
 
Byer som Misrata og Tripoli opplever stor politisk og militær uro, og vilkårlig bombing i Benghazi utgjør en risiko for både sivilbefolkningen og våre feltarbeidere.

Helsevesenet har kollapset

Syria: Luftangrep ødelegger Al Quds sykehuset i Aleppo – 14 døde, situasjonen kritisk

- Leger Uten Grenser fordømmer kategorisk denne forferdelige målrettede bombingen av enda et sykehus i Syria, sier Morten Rostrup, lege for Leger Uten Grenser. Rostrup har selv arbeidet i Syria.

Lagt i grus

Ifølge sykehuspersonell på bakken ble sykehuset totalødelagt av minst ett luftangrep som traff bygningen direkte og la det i grus. Andre luftangrep i nabolaget traff områder rundt sykehuset. 
 

Afghanistan: behandler nyfødte med mors omfavnelse

I Afghanistan er dødeligheten blant nyfødte svært høy. 36 av 1000 nyfødte vil ikke overleve og landet ligger som nummer 9 på listen over land som har problemer med komplikasjoner ved for tidlige fødsler.  
 

Nyfødtavdeling i Kabul 

Leger Uten Grenser åpnet en mor-barn klinikk ved Dasht-e-Barchi sykehuset i samarbeid med afghansk helsevesen i 2014. Sykehuset ligger i Kabul og nyfødtavdelingen skal takle den store tilstrømmingen av små barn, ofte med spesielle behov. 
 

5 utfordringer i kampen mot malaria

Selv om antall tilfeller av sykdommen og dødsfall gradvis har gått nedover de siste 15 årene, dør fremdeles 400.000 mennesker årlig av sykdommen. 90 prosent av dødsfallene skjer i Afrika sør for Sahara og rundt 70 prosent er barn.
Vi setter fokus på 5 utfordringer som må møtes for å kunne bekjempe sykdommen.
 

1. Klimaendringer

Leger Uten Grenser gjenopptar redningsarbeidet i Middelhavet

- På denne tiden i fjor startet Leger Uten Grenser sine første redningsoperasjoner. Vi kalte da Middelhavet for en massegrav og lite har endret seg siden den gang, sier Joanne Liu, internasjonal president i Leger Uten Grenser.
 
På grunn av de manglende trygge og lovlige måtene for mennesker å søke beskyttelse er den dødelige ferden mellom Libya og Italia – som i 2015 tok 2892 menneskeliv – nesten den eneste måten å nå Europa på.
 

Pages