Aktuelt

Sierra Leone: Innstiller barne- og mødrehelsearbeid i Gondama

Hjelpeorganisasjonens personell er overveldet og kan ikke lenger garantere kvaliteten som trengs for å behandle pasienter og beskytte seg selv fra smitte.

Før ebolaen rammet Sierra Leone, var Gondama Referral Centre (GRC) et 200 sengers henvisningssykehus som ga livreddende helsetjenester til barn under 15 og kvinner som trengte akutt barsels- og gynekologisk hjelp.

Med over 8000 pediatriske og 2500 barsels- og gynekologiske innleggelser, var GRC livsviktig for mange mennesker i Bo og områdene rundt.

Ebola: Behandling og vaksiner kan bidra til å få utbruddet under kontroll

Hva gjør Leger Uten Grenser på nåværende tidspunkt i forbindelse med eksperimentell behandling og vaksiner?
Som en av hovedaktørene for ebolabehandling i Vest-Afrika, har Leger Uten Grenser bestemt seg for å ta en aktiv rolle i testingen av eksperimentelle behandlingsmetoder. Vår deltakelse er nyttig blant annet fordi vi har tilgang til et stort antall pasienter som dermed også er potensielle mottagere av eksperimentell behandling.

Den sentralafrikanske republikk: Mer vold og mindre tilgang til hjelp i Bangui

Situasjonen har vært spent i Bangui siden en voldsbølge brøt ut den 7. oktober. Menn og ungdommer har stilt seg opp på strategiske knutepunkter og satt opp veisperringer i hovedstaden. Det har blitt vanskelig for Leger Uten Grenser og andre aktører i å bevege seg rundt i byen.

Den 7. oktober utløste et granatangrep sammenstøt i Bangui. På kvelden fikk Leger Uten Grenser inn 13 skadde på sentralsykehuset og en av dem døde av skadene. Samtidig stiger spenningen kraftig på den politiske fronten, og anti-Balaka grupper krever at den nåværende presidenten går av.

Flere vil reise ut i felt

- Jeg var litt spent på hvordan mediedekningen ville påvirke interessen for feltoppdrag, men det vi ser nå er svært positivt, utbryter Alessandra Nicola, rekrutteringsansvarlig for feltarbeid i Norge.  
Hun forteller at interessen og søkertallene varierer fra periode til periode, og at nyhetsbildet kan være en avgjørende faktor. Gjennomsnittlig er det rundt 20 personer som velger å søke hver måned, og cirka en fjerdedel av disse innkalles til intervju. I de siste to ukene, derimot, har telefonen ringt konstant. 
 

Guinea: Ebolasenter i Conakry ved bristepunktet

Conakry, den første storbyen som ble rammet av ebolautbruddet i Vest-Afrika, opplever nå en massiv økning i antall ebolasmittete innbyggere. I juli så det ut til at epidemien roet seg i landet, noe som kunne tyde på at utbruddet gikk mot slutten. Nå melder derimot Leger Uten Grenser om en massiv økning i antall pasienter på sine to behandlingssentre i landet, i henholdsvis hovedstaden Conakry, og Guéckédou. Organisasjonen behandler nå mer enn 120 pasienter, hvorav 85 av disse har blitt diagnostisert med ebola. 
 

Leger Uten Grenser om statsbudsjettet: – Norge må hjelpe der nøden er størst

Ebolautbruddet i Vest-Afrika viser hvor svak og mangelfull verdens evne er til å hjelpe mennesker i humanitære kriser. Vi ser gjentatte ganger at det humanitære systemet svikter i akutte kriser som Den sentralafrikanske republikk og Sør-Sudan. Vi klarer ikke gi rask og tilstrekkelig hjelp til de som trenger det mest.

Leger Uten Grenser fortsetter arbeidet med ebolaepidemien

Til tross for omstendighetene er pasienten ved godt mot, og Leger Uten Grenser har hatt kontakt med familien hele veien. Den medisinske evakueringen av feltarbeideren ble gjennomført på under 48 timer siden blodprøven viste at vedkommende var smittet. Pasienten er nå vel installert på Ullevål og er i gode hender.

Dette tilfellet vil ikke føre til at Leger Uten Grenser trapper ned sitt arbeid med ebola i Vest-Afrika. Organisasjonen kommer til å fortsette med å trene hjelpearbeidere og utvide sengekapasiteten på sine isolasjonsentre i de rammede landene.

Ebola: Leger Uten Grenser bekrefter at norsk feltarbeider er smittet i Sierra Leone

Den norske feltarbeideren som er på oppdrag i Sierra Leone, ble plassert i isolasjon på søndag 5. oktober etter å ha utviklet feber. Laboratorietesten som ble utført samme dag, bekreftet at vedkommende var smittet av ebola.

- Vi jobber nå med å få vår kollega hjem så fort som mulig, sier Anne Cecilie Kaltenborn, generalsekretær i Leger Uten Grenser.

Ved ankomst til Norge vil den smittede feltarbeideren bli transportert til Oslo, hvor vedkommende vil bli isolert og behandlet.

Pages