Aktuelt

Kunduz-angrepet: Vår reaksjon på USAs versjon

USAs versjon av hendelsene etterlater Leger Uten Grenser med flere spørsmål enn svar. Det er sjokkerende at et angrep kan bli gjennomført når amerikanske styrker verken har øyne på målet, tilgang til en liste over strukturer som ikke skal angripes, eller fullt fungerende kommunikasjonssystemer.

Det ser ut til 30 mennesker ble drept og hundretusener nektet livreddende hjelp i Kunduz rett og slett fordi Leger Uten Grenser-sykehuset var den nærmeste store bygningen til et ubebygd område og «omtrent stemte overens» med en beskrivelse av et egentlig mål for angrepet.

Til minne om våre kolleger som ble drept i Kunduz

 

3.oktober 2015 vil for alltid være en svart dag i Leger Uten Grensers historie. I de tidlige morgentimene på denne dagen ble vårt traumesykehus i Kunduz, Afghanistan, angrepet av presise og gjentatte luftangrep. Under angrepet kjempet våre kolleger for sine liv og livene til sine pasienter med eksepsjonell besluttsomhet og mot.

Fjorten av våre medarbeidere mistet livet denne tragiske dagen. Hele organisasjonen sørger sammen med ofrenes familier. De vil bli dypt savnet og aldri glemt.

Nytt sykehusangrep i Damaskus

- Vi er forferdet over at et nytt sykehus og dets ansatte har blitt angrepet, sier Brice de la Vingne, programdirektør for Leger Uten Grenser. 
 
Natt til torsdag 19 november, klokken 02:30 lokal tid, ble det satt i gang et luftangrep over Erbin – en av de beleirede sonene øst for Damaskus. En halv time senere ankom sju sårede personer et provisorisk sykehus støttet av Leger Uten Grenser da to raketter eksploderte rett utenfor inngangen. 
 

Dette gjør Leger Uten Grenser i Irak

 I Irak har Leger Uten Grenser en klinikk i flyktningeleiren i Domiz og flere mobile team som kan rykke ut dit nøden er størst. De hjelper flyktninger med:

Sør-Sudan: Elendige forhold i beskyttelsesleir fører til livstruende sykdommer.

 
Konflikt og sult nord i Sør-Sudan har drevet nesten 48,000 mennesker på flukt til FNs beskyttelsesleir for sivile i Malakal. Bare i løpet av juli og august i år kom 16,000 nye flyktninger til leiren, som kun strekker seg over en halv kvadratkilometer. For de fleste finnes det ikke andre steder å få beskyttelse eller humanitær hjelp. I leiren er de sanitære forholdene elendige, og det mangler rent vann. 
 
Livstruende sykdommer sprer seg
 

Plyndret Leger Uten Grenser i Sør- Sudan

Sivilbefolkningen i Leer og Mayendit nord i Sør- Sudan ble frarøvet adgang til medisinsk og humanitær hjelp, etter at Leger Uten Grensers i Leer ble plyndret to ganger av velorganiserte, bevæpnede gjerningsmenn i begynnelsen av oktober. De truet ansatte i Leger Uten Grenser og stjal medisinsk- og logistisk utstyr, kjøretøy og personlige eiendeler. Leger Uten Grenser ble tvunget til å evakuere teamet og avslutte medisinsk aktivitet fordi det ble umulig å fortsette arbeidet. Det fantes da ingen andre medisinske aktører igjen på bakken.

Burundi: Behandler 60 mennesker etter granatangrep

- Mandag morgen behandlet vi nærmere 60 skadde på akutten i løpet av veldig kort tid, sier Richard Veerman, Leger Uten Grensers programdirektør.

Leger Uten Grensers folk iverksatte sin masseskadeplan for å kunne behandle stadig flere sårede som kom inn.

- Vi åpnet et nytt operasjonsrom og utførte fem akuttkirurgiske operasjoner i timene som fulgte, sier Veerman.

Skrikende behov for medisinske forsyninger i Jemen

Borgerkrigen i Jemen har ført til en vedvarende lidelse for sivilbefolkningen. Tilgang på helsehjelp, mat, vann og drivstoff er dårlig. Sykehusene trenger flere medisinske forsyninger, utover hva organisasjoner som Leger Uten Grenser kan gi. Folk er traumatisert etter bombeangrep og kamper. Økonomisk press og økende priser gjør også livet vanskeligere for folk.

Antall internt fordrevne doblet
Sivilbefolkningen betaler en ekstremt høy pris i denne konflikten, og de menneskelige kostnadene fortsetter å øke.

Slår alarm om ekstrem vold i Sør-Sudan

Leger Uten Grensers folk i Unity-delstaten får daglig rapporter om bortføringer, massevoldtekter og drap, og ser landsbyer som blir plyndret og jevnet med jorden mens avlinger blir ødelagt.

- Etter hvert som konflikten intensiveres, trappes volden mot sivilbefolkningen opp. Sivilbefolkningen blir utsatt for gjentatt og målrettet vold. Leger Uten Grenser har aldri vært vitne til slik brutalitet og vold tidligere, sier nødhjelpskoordinator i Leger Uten Grenser, Tara Newell.

Pages