Aktuelt

Irak: Trygge fødsler for syriske flyktninger

Alle har valgt å benytte seg av en rekke barselstjenester, fra svangerskapskontroller til vaksiner etter fødsel. Helsepersonellet er selv flyktninger.

Domeez-leiren ligger rundt 10 kilometer sør for byen Dohu. Leiren ble egentlig planlagt for en befolkning på 30.000. Tre år etter huser den dobbelt så mange, og er dermed den største flyktningleiren i irakisk Kurdistan.

Et pusterom i Gazas ruiner

 

Når den ubegrensede våpenhvilen ble annonsert, fyltes Gazas gater – hittil kun befolket av heroiske ambulansesjåfører – med jublende folkemasser. Skoleelever returnerte til klasserommene sine uten forsinkelser, virksomheter gikk tilbake til deres daglige arbeid og fiskere dro tilbake til sjøs. Gazas innbyggere var fortsatt rystet etter 50 dager med intenst stress.

Mobile klinikker redder liv i Den sentralafrikanske republikk

Landsbyer utenfor storbyene i Den sentralafrikanske republikk har lenge vært forsvarsløse mål for uttrettelig vold fra bevæpnede, lovløse grupper. Angrepene har resultert i at landsbybeboere har flyktet inn i bushen, og mange våger ikke å komme tilbake.

Yamale er en av disse landsbyene. Der bodde bonden Muse, som forteller at han fortsatt lever i konstant frykt.

- Etter kampene brøt de seg inn i huset mitt og tok alt jeg hadde. Vi gjemte oss i bushen i tre måneder, og barna mine ble syke.

Ebola: Fransk hjelpearbeider fra Leger Uten Grenser smittet i Liberia

Den franske hjelpearbeideren er på oppdrag i Liberias hovedstad Monrovia, og ble plassert i isolat tirsdag 16. september, etter at hun utviklet feber. Laboratorietester ble gjennomført samme dag, og disse bekreftet at hjelpearbeideren var smittet av ebola.

Liberia: Danset seg ut av ebolasenteret

Pasientene samler seg på trebenker og plastikkstoler. Fra en radio spilles det Azonto, tradisjonell musikk fra Ghana. Folk er svake og ligger i sengene sine mens immunforsvarene deres prøver å bekjempe den dødelige inntrengeren i kroppene deres.

Bortsett fra en: Mamadee, en ung gutt på elleve år har en oppvisning i Azonto-dans mens resten av folkemengden ser på. Han hopper, dukker, skritter til siden, først til venstre, så til høyre, så til venstre, så til høyre, hopper igjen, snur seg, svaier hoftene og rister med armene. Han stopper ikke, blir ikke sliten.

Ebola: «Vi trenger dere på bakken»

For to uker siden la jeg frem en akutt appell for FNs medlemsland i New York for å be om deres hjelp i å demme opp for ebolaepidemien i Vest-Afrika. Mange andre organisasjoner, som CDC, WHO og FN, har også beskrevet katastrofen som utspiller seg.

Beskytter barna i Tsjad mot malaria

Medisiner mot malaria blir delt ut til rundt 80.000 barn i avsidesliggende områder i distriktene Moissala og Bouna i løpet av regnsesongen, for hindre at barna får sykdommen når faren for smitte er størst. I år ble det i tillegg gitt vaksiner mot polio, luftveisinfeksjoner, stivkrampe, kikhoste og hepatitt B til barna for å redusere barnedødeligheten ytterligere.

Meningen med ebolakampen

Å sitte i episenteret av det største ebolautbruddet som noensinne er registrert, er et rart sted å være. Hver dag spør familie og venner: «Når kommer du hjem?»

For å være helt ærlig, stiller jeg meg selv det samme spørsmålet. Det kan være skremmende å være her.

Hjelper ebolapasienter i DR Kongo

Leger Uten Grenser har åpnet et senter med 40 sengeplasser er i Lokolia, som er epidemiens episentrum. Et senter med 10 senger er åpnet i Boende.

Logistiske begrensninger og helseopplysning i lokalmiljøer utgjør de største utfordringene.

40 hjelpearbeidere fra Leger Uten Grenser er på plass, og organisasjonen har sendt 41 tonn med forsyninger og utstyr til de rammede områdene.

Viktig kunnskap
Helseopplysning er avgjørende for å hjelpe folk å forstå hvordan de skal forhindre smitte og hva de skal gjøre om de mistenker at noen er smittet.

– I Pakistan er sørgetiden ofte altfor kort

Psykolog Sarah Dina fra Australia har jobbet på Leger Uten Grensers mentalhelseprosjekt i Balutsjistan. Etter å ha jobbet i prosjektet i ni måneder, er hun nå på vei hjem. Hun mener terapitilbudet har hatt positive resultater for pasientene, hvis hverdag er preget av konflikt og fattigdom. I løpet av tiden i Pakistan har Dina koordinert et Leger Uten Grenser-team av mentalhelserådgivere i Balutsjistan-provinsen.

Pages