To sykehus angrepet i Syria

Publisert 02.05.2017

Leger Uten Grenser avbryter støtten til to sykehus utenfor Damaskus etter alvorlige angrep. Et sykehus støttet av Leger Uten Grenser ble 29. april stormet av væpnede menn, mens et annet støttet sykehus havnet i kryssild som pågikk i to dager.

 

Rundt tretti maskerte og væpnede menn tok seg ulovlig inn på sykehuset som ligger i i Øst-Ghouta, en av forstedene til Damaskus. Mennene fant ikke pasienten eller pasientene de lette etter. En ambulanse i tilknytning til sykehuset ble stjålet og senere ødelagt i forbindelse med den samme hendelsen. Dette skjer samtidig med at det er mange sårede i gatene med sterkt behov for transport til sykehuset. 

Et annet sykehus i det samme området, også støttet av Leger Uten Grenser, havnet i kryssilden som vedvarte i hele to dager. Situasjonen gjorde det umulig å frakte skadde inn i sykehuset, selv om noen av dem var innenfor synsvidden av sykehuset. Helsepersonell behandlet noen skadde, men mangel på utstyr gjorde at de bare kunne utføre enkle inngrep og behandlinger. Det var heller ikke mulig å frakte de pasientene som trengte mer avansert behandling ut av konfliktområdet. Helsepersonellet og pasienter var fanget i bygningen i omtrent to døgn. Første mai ble det talt opp seks skadde og to døde etter disse kampene. 

Nå velger Leger Uten Grenser å avbryte støtten sin fra disse to sykehusene for å markere at angrep på helseinstitusjoner ikke tolereres – i håp om at de kjempende partene vil respektere dette fremover.

Helsepersonell, sykehus, ambulanser og pasienter er beskyttet av internasjonal lov, men det er en økende tendens at de bli utsatt for målrettede angrep. Leger Uten Grenser fordømmer denne typen angrep på det sterkeste.

Øst-Ghouta ble beleiret av syriske styrker i 2013. Leger Uten Grenser har gitt indirekte støtte til mange av helseinstitusjonene i området, bygget opp et sterkt forhold til helsearbeiderne og bidratt med medisinsk utstyr, samt hjelp til å opprettholde muligheter for upartisk medisinsk behandling.

Et annet sykehus i nærheten, som også er støttet av Leger Uten Grenser, klarte å opprettholde driften, og tok imot mer enn 100 skadde pasienter i løpet av de intense kampene 29. og 30. april.

 

Les mer:
Bildeserie fra områdene rundt Raqqa
10.000 barn født som flyktning
Leger Uten Grenser mektig imponert over støttekonsert for Syria
Syrisk familiefar: «Vi trodde ting hadde roet seg. Vi tok feil»
Syria: Ofrene har symptomer som samsvarer med bruk av nervegass