Patent hindrer barn i å bli beskyttet mot lungebetennelse

Publisert 22.08.2017

Det indiske patentkontoret avgjorde nylig at Pfizer skal beholde patentet på vaksinen frem til 2026, noe som hindrer billigere generiske versjoner.  
- Profitt kan ikke gå på bekostning av liv, sier lege Øyunn Holen.
 
 

Leger Uten Grenser vaksinerte over 5000 flyktningbarn mot blant annet lungebetennelse i fjor. Den høye prisen på vaksinen gjør at rundt en tredjedel av land i verden ikke har råd til å kjøpe inn vaksinen. 

– Det er helt uakseptabelt og grunnleggende urettferdig at barn ikke blir beskyttet mot en sykdom det finnes en effektiv vaksine mot på grunn av pris. Andre produsenter må få mulighet til å komme på banen slik at man kan skape konkurransedyktige priser, og på den måten få prisen ned, sier lege i Leger Uten Grenser Øyunn Holen. 
 
Hvert år dør nesten én million barn av lungebetennelse, ifølge Verdens helseorganisasjon. Den eksisterende vaksinen (PCV) beskytter mot 13 ulike bakterietyper som kan forårsake sykdommen.
 
Det er kun Pfizer og GlaxoSmithKleine (GSK) som i dag produserer denne vaksinen som beskytter mot lungebetennelse. Prisen er så høy at rundt en tredjedel av land i verden ikke har råd til å kjøpe den inn, blant annet Indonesia, Jordan og Tunisia. 
 

Dødelige utsettelse

I 2016 klaget Leger Uten Grenser inn Pfizers vaksinepatent til Det indiske patentkontoret, etter at det samme patentet ikke ble forlenget av Det europeiske patentkontoret (EPO). Patentet på vaksinen er også klaget inn i Sør-Korea og i USA (US Patent Trademark Appeal Board). 
 
– Jeg har selv vært i felt og behandlet barn mot luftveisinfeksjoner, og det er utrolig frustrerende som lege å vite at flere dødsfall kunne vært unngått om disse barna hadde vært vaksinert. Profitt skal ikke gå på bekostning av liv, sier Holen.  
 
Pfizer vil derfor ha patent på vaksinen frem til 2026, noe som fører til at legemiddelselskaper må finne andre tidskrevende metoder å utvikle vaksinen på.
 

Trussel mot generisk produksjon i India

Leger Uten Grenser kjøper inn to tredjedeler av medisinene som blir brukt mot hiv, tuberkulose og malaria gjennom generisk produksjon i India.
 
– Flere fattige land og Leger Uten Grenser er helt avhengig av generisk produksjon slik at man kan kjøpe inn livreddende medisiner og vaksiner til en rimeligere pris. Den nye avgjørelsen gjør nå at Indias nøkkelrolle i produksjon av billig, generisk medisin trues, og det er grunn til bekymring, sier Holen.
 

Leger Uten Grensers arbeid med vaksiner:

Leger Uten Grenser vaksinerte i 2016 flere enn to millioner mennesker mot ulike sykdommer. Blant annet vaksinerte vi flyktningbarn mot lungebetennelse i Hellas og i Den sentralafrikanske republikk i fjor. 
 
Leger Uten Grenser har i årevis forsøkt å få Pfizer og GSK til å senke prisen på PCV-vaksinen, og har siden 2015 jobbet med kampanjen «A Fair Shot». Her ber vi om at prisen skal koste rundt 40 kroner per vaksine for fattige land. 
 
Etter at over 416.000 mennesker signerte dette oppropet, bestemte GSK og Pfizer å ta et steg i riktig retning, og har lovet å redusere prisen på vaksinen for humanitære organisasjoner. Likevel er ikke målet om en billigere vaksine for lav- og mellominntektsland innfridd, og Leger Uten Grenser fortsetter å legge press på GSK og Pfizer.
 
 
 
Les mer:
Den sentralafrikanske republikk: Zemio har blitt til en spøkelsesby
Den sentralafrikanske republikk: 10.000 tilbringer nettene på sykehus etter at flyktningleir ble plyndret og brent
Aids må bekjempes
Glemte kriser og glemte fremskritt 2017
Leger Uten Grenser klager formelt inn legemiddelselskap som produserer hepatitt C-medisin