Nigeria: Vi styrker innsatsen i Borno under regntiden

Publisert 02.08.2017

Regntiden gjør områder i delstaten Borno nord-øst i Nigeria helt utilgjengelige. Samtidig er det høysesong for malaria og underernæring. Leger Uten Grenser trapper opp innsatsen. 

REGNSESONG: Flere områder i delstaten Borno blir ufremkommelige i regntiden. Foto: Sylvain Cherkaoui/Cosmos

REGNSESONG: Flere områder i delstaten Borno blir ufremkommelige i regntiden. Foto: Sylvain Cherkaoui/Cosmos

 

Veier blir dekket av vann og store landområder blir til gjørme i regnet, slik at noen områder blir umulige å nå. 

– Usikkerhet og logistiske utfordringer gjør det vanskelig å gi hjelp i disse områdene, men vi jobber hardt for å trappe opp, sier Lindis Hurum, prosjektkoordinator for Leger Uten Grenser, som nettopp kom tilbake fra sitt andre oppdrag i Borno i år. 

Regnet gjør byen Rann til en fullstendig isolert øy. Rundt 40.000 innbyggere og internt fordrevne har ingen annen mulighet til å få medisinsk hjelp enn den som blir forberedt før regntiden begynner. Leger Uten Grenser sender ut et mobilt team til Rann, Banki og Damasak de neste månedene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

RANN: I regntiden dekkes områdene rundt byen Rann av vann, og byen blir en isolert øy. Foto: Sylvain Cherkaoui/Cosmos

 

Høysesong for malaria og underernæring

Regntiden er høysesong for malaria og underernæring. Det mobile teamet skal utføre konsultasjoner, gi forebyggende malariabehandling, dele ut myggnett og såpe og jobbe for å forbedre tilgangen til rent vann og gode sanitærsystemer. De skal også undersøke og behandle barn for underernæring.

– Svært mange i området er, eller har vært på flukt, og mange har vært ofre for vold. Våre mobile team gjør alt de kan for å hindre utbrudd av sykdommer som kan forebygges, sier Hurum.

 

Viktige forberedelser

Det mobile teamet har på forhånd plassert ut medisiner i byene, og begynner nå med det medisinske arbeidet. Teamet vil rotere mellom de tre stedene gjennom regntiden. 

Et annet mobilt team har delt ut forebyggende malariamedisiner i Bama og Dikwa siden slutten av juli. De forbereder seg på en økning i malariatilfeller i løpet av de neste månedene. 

Levekårene i området er allerede dårlige, og mange fordrevne mennesker er avhengige av matforsyninger. 

Regnet kan også føre til utbrudd av vannbårne sykdommer som kolera. Leger Uten Grenser har forberedt en kriseberedskapsplan for å takle slike sykdommer i delstaten Borno, inkludert i hovedstaden Maiduguri. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

APPETITTEST: Dr. Ebel Lorena Ortiz hjelper tvillingene Hassan og Hussaina med å teste appetitten ved Leger Uten Grensers ernæringssenter i Fori. Hvis de første målingene viser at barnet er underernært tar de en appetittest for å se om de er i stand til å spise mat. Barnet har én time på å spise en bestemt mengde peanøttbasert, spesielt energirik nødmat, Plumpy'nut. Hvis barnet ikke klarer å spise, må de bli innlagt ved sykehuset så de kan få behandling for underliggende helseproblemer som påvirker appetitten. Barna blir også testet for malaria. Foto: Sylvain Cherkaoui/Cosmos

 

Utilstrekkelige vann- og sanitærtilbud kan føre til sykdomsutbrudd

Det er allerede erklært et hepatitt E-utbrudd i deler av Borno, og Leger Uten Grenser leder den medisinske responsen i byen Ngala. 

Risikoen for ytterligere utbrudd øker hvis overbefolkede leirer for fordrevne mennesker oversvømmes, eller det ikke er tilstrekkelig rent vann eller tilgang til toaletter. 

Da Leger Uten Grenser begynte arbeidet i Rann i januar hadde innbyggerne bare tilgang til én liter rent vann hver om dagen. Dette er mye lavere enn dagsbehovet. 

Artikkelen fortsetter under bildet

BANKI FLYKTNINGLEIR: Internt fordrevne og returnerte nigerianske flyktninger står i kø for å hente vann i Banki flyktningleir. Gode systemer for distribusjon av rent vann er avgjørende for å hindre utbrudd av sykdommer. Foto: Sylvain Cherkaoui/Cosmos

 

Våre team har samarbeidet med andre organisasjoner for å forbedre vannforsyningene. Dette har gitt innbyggerne i Rann daglig tilgang til mellom ti og 15 liter vann hver.

Antallet latriner er allikevel utilstrekkelig og Leger Uten Grenser frykter at dette kan føre til sykdomsutbrudd. I Rann anslår teamet at 279 personer deler én latrine. Minimumsstandarden er satt til en latrine per hver tyvende person.

Støtt arbeidet vårt her

 

Les mer:
Flyktninger tvangsreturneres til vold og usikkerhet nordøst i Nigeria
Endelig snakkes det om Tsjadsjøen
Nigeria: Dødstallene stiger etter angrepet i Rann
Militærangrepet i Nigeria: «Jeg finner ikke ord som beskriver hva jeg så i Rann»
Advarer mot storskala humanitær katastrofe i nord-østlige Nigeria