Leger Uten Grenser tilbake i Somalia etter fire år

Publisert 26.06.2017

Leger Uten Grenser har startet opp igjen prosjekter i Somalia. For fire år siden trakk vi oss etter flere grove angrep mot våre ansatte.
UNDERERNÆRING: Lege Kalyan Krishna Velivela undersøker et underernært barn på regionssykehuset Mudugs ernæringssenter. Leger Uten Grenser har startet prosjekter her og ved sykehusets barneavdeling - fire år etter at vi så oss nødt til å trekke oss ut fra Somalia. Foto: Abdikarim

UNDERERNÆRING: Lege Kalyan Krishna Velivela undersøker et underernært barn på regionssykehuset Mudugs ernæringssenter. Leger Uten Grenser har startet prosjekter her og ved sykehusets barneavdeling - fire år etter at vi så oss nødt til å trekke oss ut fra Somalia. Foto: Abdikarim Tahir

 
Leger Uten Grenser startet å arbeide i Somalia 1991, men trakk oss ut av landet i august 2013 etter en serie av angrep rettet mot våre ansatte. Å forlate Somalia var en ekstremt vanskelig avgjørelse å ta. I mai 2017 startet vi igjen med prosjekter i landet.
 
Vi har kontinuerlig overvåket situasjonen for å finne ut om det er trygt for oss å starte prosjekter igjen, og om våre ansatte, våre pasienter og våre fasiliteter vil bli respektert. Før vi trakk oss ut, var Somalia det eneste landet vi var nødt til å bruke væpnede vakter utenfor våre prosjekter. Totalt 16 av våre ansatte ble drept i Somalia mellom 1991 og 2013. 
 
Den humanitære situasjonen i Somalia har forbedret seg siden sultkrisen i 2011, men den pågående konflikten, naturkatastrofer og stadige utbrudd av sykdommer er en stor utfordring for det svake helsevesenet. Befolkningen har et stort behov for nødhjelp.
 
Leger Uten Grenser skal i første omgang støtte det regionale sykehuset Mudug i Puntland-regionen. Dette er et samarbeid med helsedepartementet. 
 
 

Ernæring og barneavdeling

 
I mai 2017 startet vi å støtte sykehuset ernæringsprogram. I juni 2017 startet vi å støtte barneavdelingen. 
 
I gjennomsnitt kommer dte ti nye pasienter hver dag til ernæringssenteret. Avdelingen har beandlet 349 barn under fem år for alvorlig akutt underernæring. 201 barn har blitt behandlet for meslinger.
 
Siden starten av juni har Leger Uten Grenser behandlet 100 barn som har vært innlagt på barneavdelingen og utført konsultasjoner på 2297 barn.
 
 
 
 
 
 
Les mer:
Etiopia: Antallet underernærte barn tidoblet
Se bildene: En dag på Leger Uten Grensers barneavdeling i Niger
Sør Sudan: Kriseberedskap for underernæring
Stenging av Dadaab flyktningleir er ulovlig
Kenya: Flyktninger fra Somalia trenger fortsatt hjelp