Frykter at tusenvis er fanget i gamlebyen i Mosul

Publisert 05.07.2017

Det er grunn til å tro at tusenvis av mennesker er fanget i krigssonen i gamlebyen i Mosul i Irak. Leger Uten Grenser frykter at mennesker dør på slagmarken fordi de ikke får medisinsk hjelp i tide.

BRANNSKADER: En gutt mottar behandling mot brannskader på armer og ben etter at han ble skadet på frontlinjen i Gamlebyen i Mosul. Nesten halvparten av pasientene Leger Uten Grenser har behandlet for krigsskader de siste to ukene på sykehuset i Vest-Mosul er kvinner og barn. Foto: Jacob Kuehn.

– Hver dag får vi inn pasienter fra gamlebyen med splintskader, pistolskuddskader, bombeskader, brannskader og brukne ben. Flere av skadene er relatert til at bygninger raser sammen, sier Stephanie Remion, som er nødhjelpskoordinator for Leger Uten Grenser i Mosul. 
 
Leger Uten Grenser ser ekstreme nivåer av vold og konflikt i de beleirede områdene av Mosul. Luftangrep, bombing, selvmordsbombere og skyting rammer sivilbefolkningen i den krigsherjede gamlebyen.
 
På det nyåpnede sykehuset i Vest-Mosul har Leger Uten Grenser behandlet over 100 pasienter med krigsskader. Av disse er 20 barn og 25 kvinner. Halvparten sto i fare for å miste livet om de ikke hadde fått medisinsk hjelp i tide. 
 
Både ansatte og ambulansesjåfører jobber på spreng for å bistå de pasientene som ankommer sykehuset i Vest-Mosul, som ligger tre til fire kilometer fra frontlinjen. Likevel frykter Leger Uten Grenser at tusenvis av mennesker blir fanget inne i konfliktsoner i gamlebyen uten tilgang til helsehjelp. 
 
– Vår største frykt er at mennesker dør på slagmarken med alvorlige krigsskader fordi de ikke får helsehjelp i tide, sier Remion.
 
 
EKSPLOSJON: Leger Uten Grenser behandler en gutt for skader han påtok seg i forbindelse med en eksplosjon inne i Gamlebyen. Foto: Jacob Kuehn
 
 
Mange av pasientene har flyktet til Vest-Mosul og de kan fortelle om ekstreme situasjoner for sivilbefolkningen i gamlebyen.
 
En eldre kvinne som ankom klinikken kunne fortelle at to av barnebarna hennes hadde dødd, den ene av sult. Det kunne gå opp til tre dager før de fikk tilgang på vann, og drikkevannet som var tilgjengelig førte til at de fikk diaré. 
 
En annen eldre kvinne som hadde flyktet fra gamlebyen fortalte at det hver dag døde mennesker som følge av splinter og luftangrep, og at ingen visste hvor de kom fra.
 
Mangel på mat og vann førte til at den 74 år gamle kvinnen hadde gått ned 40 kilo, og at de kokte mel i vann i desperasjon for å få noe å spise.
 
– Risen vår var så skitten at selv ikke dyr ville ha spist den, fortalte kvinnen. 
 

AMPUTERT: Denne jenta mistet det ene beinet oppe til kneet under en eksplosjon ved frontlinjen i Gamlebyen. Det andre benet fikk splintskader og ble behandlet på Leger Uten Grensers sykehus i Vest-Mosul. Foto: Jacob Kuehn