Koleraepidemien i Jemen: akutt behov for hjelp for å stoppe dødsfall i avsides områder

Publisert 04.08.2017

Hvis ikke hjelpen økes og forebyggende tiltak settes i gang i de mer avsidesliggende områdene, vil flere fortsatt dø av kolera i Jemen.

Yehya Abdullah får behandling hos Leger Uten Grensers senter i Khamer.

FÅR BEHANDLING: Yehya Abdullah (4) er fra Osman-dalen, en og en halv time unna Leger Uten Grensers behandlingssenter i Khamer, Amran. Han ble innlagt med én gang han viste symptomer på kolera. Moren hans forteller at sønnen kastet opp og hadde diaré, men ble bedre av behandlingen. Hun lærte hvordan hun kan beskytte seg selv og de ni andre barna hennes mot kolera, forteller hun. Foto: Nuha Haider/Leger Uten Grenser

 

– Vi kan ikke bare sitte og vente og behandle bare de som klarer å komme seg til behandlingsentrene, sier Ghassan Abou Chaar, Leger Uten Grensers landansvarlig i Jemen.

Over 430.000 mennesker har blitt smittet av kolera siden epidemien ble erklært den 27. april i år. Leger Uten Grenser har så langt behandlet over 82.000 pasienter, en femtedel av alle identifiserte tilfeller i landet.

Fire måneder ut i koleraepidemien har antall nye tilfeller bremset litt opp, men mange vil fortsatt dø om ikke nødhjelpsinnsatsen økes. Nå ber Leger Uten Grenser andre organisasjoner om å gjøre en koordinert innsats, inkludert vann- og sanitæraktiviteter og helseutdanning, særlig i avsidesliggende områder. 

Osman-dalen: avsides, fattig og hardt rammet av kolera

– For noen uker siden slet en av naboene med diaré og oppkast. Han døde samme dag, men ingen visste hvorfor. Vi har ikke TV eller telefoner, og få av oss har radio, så det tok lang tid før vi forsto at det var kolera, sier Zayed Al Goidi, fra Beit Al Ghwadi, en landsby i Osmandalen, en av de mest avsidesliggende områdene i Amran-provinsen.

Men å kunne kjenne igjen sykdommen er ikke nok, mange i bygdene har ikke råd til lange reiser for å nå inn til helsestasjoner eller sykehus.

– Den nærmeste helsehjelpen er flere timer fra landsbygda vår, og det koster 60 amerikanske dollar å komme seg dit. Vi er fattige og vi har knapt råd til å brødfø familien, så hvordan kan vi betale så mye? For å redde livet må vi pantsette ting – landområdene vi eier eller smykkene til kona, sier Al Goidi.

– Våre epidemiologiske data viser at Osman-dalen er et av områdene som er hardest rammet av kolera. Beliggenheten, fattigdommen og mangelen på kunnskap om kolera har bidratt til at sykdommen har spredt seg og tatt flere liv. Hvis vi ikke når slike områder vil folk fortsette å dø, sier Abou Chaar.

Må gjøre mer før regntiden kommer

Mohamed Musoke, Leger Uten Grensers nødhjelpskoordinator for kolera, reiste inn til Beit Al Ghawdi fra Leger Uten Grensers sykehus i Khamir, 2,5 timers kjøretur unna.

– Veien er veldig vanskelig og dette stedet er nesten fullstendig isolert, sier Musoke.

– På vei hit krysset vi elven, hovedvannkilden for befolkningen her. Vi så dyr som drakk av den, folk som vasket klærne sine i den og mødre som ga barna vann å drikke fra den, sier han. 

I midten av juli distribuerte Leger Uten Grenser hygieneartikler til flere hundre husholdninger i Osman-dalen og holdt informasjonsmøter om kolera. Nå ber vi andre organisasjoner om å gjøre mer.

– Brønner og andre vannkilder må bli renset og folk må bli informert om hvordan de kan beskytte seg mot kolera, spesielt nå som regntiden snart begynner, sier Abou Chaar.

Les mer:
DR Kongo: Kolerautbrudd herjer i Sør-Kivu  
Se bildene: En dag på Leger Uten Grensers barneavdeling i Niger
Jemen: Kolerautbrudd på vei ut av kontroll
Jemen: Stort kolera-utbrudd kan komme ut av kontroll
Jemen: hjelpen må frem