Hepatitt E-utbrudd i Niger rammer gravide hardt

Publisert 20.06.2017

I regionen Diffa i Niger er det nå et utbrudd av hepatitt E som rammer flyktninger og internt fordrevne. Gravide er spesielt utsatt. Blant menneskene i regionen er det mange som har flyktet fra Boko Haram. 

Kvinne på en av vannstasjonene i Garin Wazamleiren. Hun har fått med seg kloret vann og såpe fra Leger Uten Grensers team. Foto: Sarah Pierre/Leger Uten Grenser

Vannbåren sykdom i et miljø med dårlige sanitærforhold

Hepatitt E er en sykdom som kan være vanskelig å oppdage før den  har fått utviklet seg langt. Gravide har blitt disproporsjonalt rammet i dette utbruddet, og har en mye større risiko for alvorlig leversvikt og død. Så langt er det registrert 876 mistenkte tilfeller, og 186 gravide har blitt lagt inn på Leger Uten Grensers klinikk i Diffa by. 

Dette utbruddet kan fortsette i månedsvis, og antall smittede kan godt øke fremover.

Artikkelen fortsetter under bildet

Sadi Idi er 26 år gammel og kommer fra Tsjad. Her er hun på Leger Uten Grensers klinikk i Garin Wazam med sin elleve dager gamle datter. Garin Wazam er en flyktningleir 58 kilometer fra Diffa by. Sadi ble syk med hepatitt E i februar, og ble henvist til Leger Uten Grensers mor-barn-klinikk I Diffa by for behandling. Hun kommer tilbake regelmessig for oppfølging. Foto: Sarah Pierre/Leger Uten Grenser

 

I Diffa gjør sikkerhetssituasjonen og svak infrastruktur det vanskelig å få tilgang på helsehjelp. Hepatitt E spres fort i vann, og i Diffa er det mange flyktninger og internt fordrevne som har dårlige vann og sanitærforhold. Latrinene er få, og de er i dårlig stand.

Artikkelen fortsetter under bildet

På mor-barn-klinikken i Diffa by ble Faltamana Kaldé lagt inn for en uke siden. Faltamena er gravid, og siden hun også er smittet av hepatitt E blir hun overvåket på obstetrikkavdelingen. Foto: Sarah Pierre/Leger Uten Grenser

 

Regntid rett rundt hjørnet

I juli pleier regntiden å starte, og varer vanligvis til september. Når sanitærfasilitetene alt er i dårlig stand gjør regntiden det vanskeligere å skille rent drikkevann og skittent vann. 

– Det er en risiko knyttet til regntid og mennesker i sårbare situasjoner med mangel på rent drikkevann. Det er fordi man ofte tar i bruk bekker og mindre pytter med regnvann når man henter drikkevannet til husstanden. Sykdom spres fort på denne måten, forklarer Audace Ntezukobagira, nødhjelpskordinator for Leger Uten Grenser i Diffa. 

–Det er også viktig å huske på at disse menneskene hverken har materialene eller pengene som trengs for å kunne koke vann så det blir trygt å drikke. 

Artikkelen fortsetter under bildet

Leger Uten Grensers klinikk i Garin Wazam. Gamle Jerrykanner samles sammen når nye deles ut. Her samles før de skal kastes. Foto: Sarah Pierre/Leger Uten Grenser

 

Svarer på behovene

En av prioritetene etter utbruddet er å forbedre vann og sanitærforholdene, men man har enda ikke nådd den standarden man vil ha, fordi man mangler ressurser. 

Siden april i år har Leger Uten Grenser økt innsatsen med vann og sanitærarbeid på elleve steder i Niger. Teamene våre jobber med mer enn 130 fungerende vannstasjoner, hvor de har 6300 kubikkmeter med vann ble renset, 127.300 jerrykanner ble vasket og nesten 3400 gamle ble byttet ut med nye. Vi delte ut vaskesett, med til sammen over 36.800 såpestykker. 

Artikkelen fortsetter under bildet

Fala Malele kom til mor-barn-klinikken i Diffa by for to dager siden med datteren sin Hawa kaka på 23 måneder. Hawa kaka har hepatitt E, og hun ble referert til klinikken fra Leger Uten Grenser i Garin Wazam. Foto: Sarah Pierre/Leger Uten Grenser

 

Vi støtter helsemyndighetene med materialer og helsepersonell der det trengs. I tillegg til medisinsk hjelp får pasienter med hepatitt E også psykologisk støtte. Vi gir teknisk og logistisk støtte til helsepersonellet der de jobber, for å forsikre oss om at behandlingen pasientene får fortsetter å være gratis og av høy kvalitet. 

Artikkelen fortsetter under bildet

Jerrykannene vaskes før de blir fylt med vann og kloret. Foto: Sarah Pierre/Leger Uten Grenser

 

Når ut til lokalbefolkningen

Frem til nå har vi spredt informasjon om helse og hygiene til nesten 32.000 mennesker, inkludert pasienter og familiene deres. Vi leter dessuten aktivt etter syke under slike helsepromoteringsoppdrag, så vi kan referere dem til klinikker i nærheten. I Niger har allerede over 400 mennesker fått behandling på denne måten. 

Diffa by. Pasienter på mor-barn klinikken hvor Leger Uten Grenser samarbeider med lokale helsemyndigheter for å behandle pasienter med en alvorlig hepatitt E-infeksjon. Helsepromotør Groni Ari Grambo er også tilstede. Foto: Sarah Pierre/Leger Uten Grenser