Harde kamper dagen etter fredsavtale

Publisert 21.06.2017

En fredsavtale mellom myndighetene i Den sentralafrikanske republikk og flere væpnede grupper aktive i landet ble signert mandag, men Leger Uten Grenser ser en annen virkelighet på bakken. I morges blusset volden opp i Bria, en by i de østre delene av landet.

BRIA: I denne leiren har folk søkt tilflukt fra volden i Den sentralafrikanske republikk siden november 2016. Nå blusser volden opp i området. Foto: Natacha Buhler

BRIA: I denne leiren har folk søkt tilflukt fra volden i Den sentralafrikanske republikk siden november 2016. Nå blusser volden opp i området. Foto: Natacha Buhler

 

– Våre feltarbeidere i Bria meldte om intens skyting klokken seks i morges. Klokken halv ti hadde vi allerede tatt imot 35 sårede på sykehuset, de fleste med skuddskader, sier lege Jostein Eiane Heggebø.

Heggebø kom nettopp tilbake fra oppdrag i Den sentralafrikanske republikk.

 

Leger Uten Grenser fraktet sårede 

En av Leger Uten Grensers ambulanser fraktet sårede fra nabolaget der kampene var til sykehuset.

Andre team fra Leger Uten Grenser rapporterte også om skyting i byene Bangassaou og Alindao tidligere i dag. Sikkerhetssituasjonen i landet er fremdeles ekstremt ustabil.
 
Giverland og andre institusjoner møttes tirsdag i hovedstaden Bangui for å diskutere finansieringen av den humanitære innsatsen i Den sentralafrikanske republikk.

– Vårt arbeid blir finansiert av private givere, men vi vil på det sterkeste oppfordre alle giverlandene om å øke nødhjelpsinnsatsen ved å gi mer til organisasjoner som har kapasitet til å nå ut til områdene der hjelpen trengs aller mest, sier Heggebø.

 

Glemt krise

Den brutale konflikten i Den sentralafrikanske republikk er en av fem kriser på Leger Uten Grenser liste over glemte kriser i år. 

Den langvarige humanitære krisen er stadig glemt, og i løpet av de siste månedene har volden blusset opp igjen i flere deler av landet.

 
Også i forrige uke varslet Leger Uten Grenser om situasjonen i Bria, hvor rundt 41.000 mennesker, 85 prosent av Brias befolkning, har flyktet fra hjemmene sine.

Leger Uten Grenser behandler ofre for volden i Den sentralafrikanske republikk. Thomas (70) er en av pasienentene vi behandlet i mai. Han kom til vårt sykehus med fingrene kuttet av, brukket arm og bein. Han og hans venner hadde blitt angrepet av menn som mente de var anti-balaka:

 

I denne videoen kan du lære med om Den sentralafrikanske republikk:

Les mer:
Den sentralafrikanske republikk: 10.000 tilbringer nettene på sykehus etter at flyktningleir ble plyndret og brent
Et barn ble brutalt drept på et sykehus i Den sentralafrikanske republikk
Glemte kriser og glemte fremskritt 2017
Over 85 prosent av innbyggerne i byen Bria flykter fra vold og usikkerhet i Den sentralafrikanske republikk
64.000 barn vaksinert i Den sentralafrikanske republikk