Et barn ble brutalt drept på et sykehus i Den sentralafrikanske republikk

Publisert 13.07.2017

En liten jente ble skutt og drept på et sykehus Leger Uten Grenser jobber på i Zemio i Den sentralafrikanske republikk. Steder hvor sivile kan føle seg trygge blir færre fordi den brutale volden i landet øker. 

Inngangspartiet til sykehuset i Zemio hvor en liten jente ble brutalt drept tirsdag 11. Juli. Den økende volden mot sivile i landet øker, og steder sivile kan føle seg trygge blir færre. Foto: Inga Meyer. 

– Vi er sjokkerte og triste over at en liten jente på sykehuset vi jobber på ble skutt og drept i sin mors armer – de to stedene et barn skal kunne være tryggest. Vi uttrykker vår medfølelse til jentas familie. Våre tanker går til dem, og til de som var vitne til dette brutale drapet, sier Mia Hejdenberg, landansvarlig for Leger Uten Grenser i Den sentralafrikanske republikk.
 
Tirsdag 11. juli tok to bevæpnede menn seg inn på sykehuset i Zemio. Rundt 7000 internt fordrevne flyktninger har søkt tilflukt her siste to ukene på grunn av harde kamper sørøst i landet. 
 
De to mennene truet en familie på sykehuset hvor en av familiemedlemmene var innlagt på sykehuset. 
 
Moren som holdt barnet, og to andre familiemedlemmer, forsøkte å søke tilflukt da de to mennene begynte å skyte mot dem. Den lille jenta ble truffet i hodet og døde umiddelbart. En ansatt i Leger Uten Grenser ble vitne til den grusomme hendelsen. 
 
Ekstrem vold mot sivile
 
– Dette viser hvor alvorlig den økende volden mot sivile er i landet, og den manglende respekten væpnede grupper har for sykehus, helsestasjoner og sivilbefolkningen. Denne hendelsen gjør at Leger Uten Grenser blir nødt til å trekke seg ut av området, og vil føre til at tusenvis mister gratis helsetjenester i regionen. Den økende og brutale volden i landet mot sivile og hjelpearbeidere kan føre til at organisasjoner blir nødt til å trekke seg ut av landet, sier Hejdenberg. 
 
Flere enn 20.000 mennesker har blitt fordrevet i Zemio på grunn av vold og konflikt den siste tiden, og mange sårede har ikke tilgang til helsetjenester. 
 
Leger Uten Grensers arbeid i Den sentralafrikanske republikk: 
Leger Uten Grenser har 12 prosjekter i Den sentralafrikanske republikk og har jobbet i Zemio siden 2010.
 
Her jobber vi med hiv/aidsprosjekt. Dette prosjektet er unikt sørøst i landet hvor Leger Uten Grenser sørger for gratis hivmedisiner til over 1600 hivpasienter.
Mange av disse reiser opp til 250 kilometer for å komme til sykehuset. 
 
Den brutale konflikten i Den sentralafrikanske republikk er en av Leger Uten Grensers glemte kriser. 
 
Les mer:
Den sentralafrikanske republikk: Zemio har blitt til en spøkelsesby
Den sentralafrikanske republikk: 10.000 tilbringer nettene på sykehus etter at flyktningleir ble plyndret og brent
Glemte kriser og glemte fremskritt 2017
Harde kamper dagen etter fredsavtale
Over 85 prosent av innbyggerne i byen Bria flykter fra vold og usikkerhet i Den sentralafrikanske republikk