Dramatisk forverring for flyktninger på Lesbos

Publisert 24.07.2017

[24.07.2017] Flyktningene på den greske øya Lesbos mangler helsehjelp og oppfølging, viser en ny rapport fra Leger Uten Grenser.

FRA IRAK: Karon (31 år) kom til Lesbos fra Irak sammen med konen sin og tvillingene deres i August 2016. "Det jeg så i Irak vil jeg ikke at tvillingene mine skal få se igjen", sa Karon. Foto: Leger Uten Grenser

 

- Sårbare mennesker som har flyktet fra krig og vold i Syria, Irak, Afghanistan og andre steder faller gjennom systemet og blir ikke ivaretatt. Mange flyktninger har behov som ikke blir kartlagt, sier Sissel Overvoll, sykepleier i Leger Uten Grenser.

Rapporten,”A dramatic deterioration for asylum seekers on Lesbos”, er basert på Leger Uten Grensers medisinske data og intervjuer med pasienter. Den beskriver drastiske kutt i helsetjenester, samt reduserte tilbud om juridisk rådgivning, husly og andre essensielle tjenester på øya.

- Fire ganger så mange mennesker har ankommet Lesbos i juni i år som i april, men kapasiteten til helsetjenestene på øya har blitt kraftig redusert. Vi oppfordrer nå andre aktører å sette i gang tiltak for å sørge for at behovene blir ivaretatt, sier Overvoll.

Utsatt for vold, tortur og overgrep

Tallene som presenteres i rapporten viser tydelig hvor sårbare flyktningene er: en tredjedel av flyktningene Leger Uten Grenser ga psykisk helsehjelp til mellom januar og juni i år hadde vært utsatt for vold før de ankom Hellas; én femtedel hadde blitt utsatt for tortur. 80 prosent av alle Leger Uten Grenser undersøkte i samme periode ble vurdert til å ha behov for psykisk helsehjelp.  

Halvparten av alle kvinnene som fikk utført gynekologisk undersøkelse hos Leger Uten Grenser hadde vært utsatt for seksuelle overgrep.

De som nå ankommer Lesbos må vente i Moria-leiren i svært høye temperaturer. De er neglisjerte og den spente situasjonen fører til sporadisk vold.

– Flyktningene bor fortsatt i overbefolkede leirer under vanskelige forhold. I tillegg er det juridiske systemet komplisert og den vanskelige situasjonen kommer på toppen av psykiske plager på grunn av tapet av hjem, familie, venner og det å ha blitt utsatt for vold, sier Overvoll.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sarmad (23 år), flyktet fra Irak. I mars, da dette bildet ble tatt, hadde han bodd i Moria-leiren på Lesbos i åtte måneder. "Vi har fått nok av krig og ødeleggelser, av eksplosjoner og drap hver dag," sa han til Leger Uten Grenser. Foto: Leger Uten Grenser

En flyktning fra Syria forteller i den nye rapporten:

– Jeg dro fra landet mitt for et par måneder siden, fordi jeg ble holdt som gissel og torturert. Jeg kom til Lesbos for fire dager siden, med konen min og våre to barn på seks måneder og to år. Siden vi kom til leiren har jeg bodd i dette plastteltet, på betonggulvet uten noe annet. Barna mine gråter, de er syke. Kroppen min er fortsatt full av arr etter sår fra knivstikk. Jeg trenger en lege. Konen min og jeg er fortsatt ikke registrerte. Jeg har fortsatt ikke sett en lege. Jeg vet ikke hvor mye lenger jeg kan holde ut her.

- Syrisk mann, 25 år gammel, Moria-leiren, 20 juni 2017

Les hele rapporten her.