Den sentralafrikanske republikk: Zemio har blitt til en spøkelsesby

Publisert 14.09.2017

Harde kamper har tvunget nesten alle innbyggerne i Zemio, som ligger sørøst i landet, og tusenvis har ikke tilgang til helsehjelp. Volden i landet spres seg nå til byer som tidligere ikke har vært like hardt rammet av kampene. 

Sykehuset i Zemii juli: Bare én uke etter at dette bilde ble tatt hadde nesten alle innbyggerne i byen flyktet. Dette er fra utenfor sykehuset hvor over 7000 mennesker søkte tilflukt i juli. De fleste av de rundt 19.000 innbyggerne som har flyktet er uten tilgang på helsehjelp. Foto: Josh Rosenstein/MSF

Her følger et intervju med Leger Uten Grensers medisinske koordinator i Zemio, Will van Roekel om situasjonen.  
 
Hva er situasjonen i Zemio nå?
De siste ukene har byen blitt forvandlet til en spøkelsesby. Nesten alle har forlatt byen fordi de frykter nye angrep, og byen har mer eller mindre blitt en slagmark for ulike væpnede grupper. Hus er nedbrent og butikker er plyndret. 
 
For innbyggerne i byen er dette en uvant situasjon. Mange ble nødt til å forlate byen uten å vite hvor de skulle dra. Angrepet kom som et sjokk for de fleste. Da væpnede grupper angrep flyktet folk i alle retninger. Kasseroller med varm mat sto fremdeles igjen på ovnene, og mennesker etterlot klær og andre eiendeler.  Familier ble splittet og flere har mistet kontakt med familiemedlemmer, venner og bekjente.
 
I frykt for å bli truffet av skudd klatret folk opp i trærne for å se om de kunne få øye på familiemedlemmene sine. En av våre ansatte måtte vente fire dager på sykehuset, før han kunne reise de fire kilometerne det tar til leiren for internt fordrevne. Han skulle se etter familien sin, som hadde søkt tilflukt der.
 
Hvordan har den økende volden påvirket Leger Uten Grensers arbeid i Zemio?
Den 11. juli i år ble en liten jente skutt og drept i armene på moren sin inne på sykehuset. Dette gjorde at Leger Uten Grenser måtte trekke ut de fleste ansatte på sykehuset, men flere av de lokalansatte ble igjen for å arbeide. 
 
Bare litt over en måned senere tok væpnede menn seg inn på sykehuset igjen. Her begynte de å skyte mot de rundt 7000 menneskene som hadde søkt tilflukt utenfor sykehuset. 11 ble drept i angrepet. Dette førte til at de fleste flyktet fra byen, også flere av våre ansatte og familiene deres.
 
Rundt 19.000 mennesker har nå flyktet fra byen. Nesten halvparten søker tilflukt i skogen som omringer byen, eller til byer og landsbyer i nærheten. De resterende 9.000 har flyktet til en provisorisk leir i til Den demokratiske republikken Kongo. Leiren ligger i et avsidesliggende område, rundt to dagers gåavstand fra nærmeste landsby.
 
Gravide kvinner må føde i skogen og det er minimale muligheter for ly og tilgang til myggnett, noe som øker risikoen for malaria. Det finnes ikke rent drikkevann eller gode sanitærforhold, og våre lokale team forteller om mange tilfeller av diaré.
 
Den siste måneden har vi hatt korte besøk til Zemio når vi måtte evakuere syv pasienter med fly. De fleste av pasientene hadde alvorlige skuddsår, en av pasientene våre var sønnen til en av våre ansatte. Han ble operert i hovedstaden, og det gikk heldigvis bra med han. 
 
Hvem er mest påvirket av den voldelige situasjonen?
Kvinner og barn er definitivt de som er mest sårbare. Nylig hadde vi 13 jenter som ankom sykehuset, en av dem hadde skuddsår i brystet etter å ha blitt truffet ti dager tidligere. Hun ble skutt på andre siden av byen og krysset DR Kongo med moren sin for å unngå de harde kampene inne i byen. Det er helt utrolig at hun greide å komme seg frem, og heldigvis fikk hun behandling for skadene hun pådro seg.
 
Alle er dessverre ikke like heldige, og vi mistenker det er tusenvis som befinner seg i lignende situasjoner, som er forlatt og uten tilgang til medisinsk helsehjelp.
 
 
 
Spøkelsesbyen Zemio: Dette bildet er fra utenfor sykehuset i Zemio. Kun 1000 innbyggere er igjen i byen. Foto: Josh Rosenstein/MSF
 
Leger Uten Grenser har rundt 1600 hiv-pasienter på sykehuset i Zemio. Hvordan påvirker situasjonen nå disse hiv-pasientene?
Hiv-programmet som drives i Zemio er samfunnsbasert hvor pasienter er inndelt i grupper, noen bor så langt som 250 kilometer unna. En person fra hver gruppe er ansvarlig for å reise inn til sykehuset å hente hiv-medisiner for tre måneder for sin gruppe. 
 
Etter det første angrepet prøvde våre lokalansatte å fortsette og drive hiv-programmet, men etterhvert ble det for risikabelt for pasientene våre å hente medisin. Kort tid etter det første angrepet ble også lageret vårt med medisiner plyndret. Noen pasienter fortalte også at de hadde hatt medisiner liggende hjemme som nå var blitt ødelagt av brann. 
 
De siste angrepene i byen har ført til at de fleste har flyktet, noe som vil tilsi at mange får avbrutt behandling. Vi har også mistet all kontakt med disse pasientene. 
 
Vil Leger Uten Grenser fortsette å jobbe i Zemio?
Vi er vant til å jobbe i krigssituasjoner og under krevende forhold, men situasjonen i Zemio har ført til at vi ikke kan tilby humanitærhjelp i byen.  Byen har opprinnelig rundt 20.000 innbyggere, nå er det kun rundt 1000 igjen.  
 
De som er igjen er de som ikke har mulighet til å flykte; de eldre, de med nedsatt funksjonshemning, og menneskene som er fanget i det muslimske nabolaget i byen. Dette nabolaget er omringet av ulike væpnede grupper som kjemper mot hverandre. 
 
Sykehuset i Zemio er nå forlatt fordi ingen lenger ser på det som trygt. Likevel fortsetter Leger Uten Grensers ansatte å fylle opp ryggsekker med medisiner og reiser inn i skogsområdene, for å kunne behandle de som søker tilflukt der. Vi har også planer om å krysse grensen inn til DR Kongo, disse menneskene kan ikke bli etterlatt uten hjelp. 
 
 

Hva gjør Leger Uten Grenser i Zemio: 

Leger Uten Grenser har jobbet i Zemio i Den sentralafrikanske republikk siden 2010. Her har vi et hiv-prosjekt hvor rundt 1600 hivpasienter får behandling. VI har også to helseposter og to malariaposter. Leger Uten Grenser tilbyr gratis medisinsk helsehjelp uavhengig av rase, etnisitet, religion eller politisk tilhørighet. 
 
 

 

Les mer:
Patent hindrer barn i å bli beskyttet mot lungebetennelse
Den sentralafrikanske republikk: 10.000 tilbringer nettene på sykehus etter at flyktningleir ble plyndret og brent
Aids må bekjempes
Et barn ble brutalt drept på et sykehus i Den sentralafrikanske republikk
Glemte kriser og glemte fremskritt 2017