Den sentralafrikanske republikk: 10.000 tilbringer nettene på sykehus etter at flyktningleir ble plyndret og brent

Publisert 11.08.2017

Voldelige kamper mellom rivaliserende grupper i Batangafo, nord i landet, har ført til at rundt 10.000 mennesker søker tilflukt på et sykehus støttet av Leger Uten Grenser.

Rundt 10.000 mennesker må sove utenfor sykehuset Leger Uten Grenser støtter fordi leiren for internt fordrevne ble brent og plyndret i Batangafo. Foto: Leger Uten Grenser

Kampene i Batangafo, mellom ulike væpnede grupper, startet først i slutten av juli. Volden i området har inkludert drap og plyndringer.
 
En leir for internt fordrevne flyktninger har blitt plyndret og brent ned, og beboerne ble tvunget på flukt. Rundt 10.000 av dem har søkt tilflukt på sykehuset i byen, som Leger Uten Grenser støtter.
 
- Vi sørger for at menneskene som har søkt tilflukt får de grunnleggende vann- og sanitærbehovene dekket. De har fortsatt ikke mulighet til å bygge opp igjen leiren de måtte flykte fra. Leiren må bli bygd opp så fort det er trygt for disse menneskene å reise tilbake, sier lege Jostein Eiane Heggebø, som kom tilbake fra oppdrag i Den sentralafrikanske republikk i sommer.
 

Ran, drap og bortføringer på sykehus

De fleste av dem som søker tilflukt på sykehuset drar fra sykehuset om morgenen og kommer tilbake når det blir mørkt. 
 
Dessverre er situasjonen i Den sentralafrikanske republikk så usikker at selv sykehus ikke garanterer trygghet. I løpet av de siste ukene har bevæpnede mennesker tvunget seg inn på sykehus i både Zemio og Bangassou.
 
I Bangassou tvang to bevæpnede menn seg inn på et sykehus og tok med seg to pasienter, som senere ble funnet døde. I Zemio ble en liten jente skutt og drept i armene på moren sin. Slike angrep er uakseptable og Leger Uten Grenser fordømmer slike angrep. Flere hjelpeorganisasjoner i området har også blitt ranet, inkludert Leger Uten Grenser.
 
– Store deler av befolkningen befinner seg i ekstremt vanskelig situasjon. Det er vanskelig å forestille seg at man selv på sykehus ikke kan føle seg trygg, sier Heggebø.
 
Utenfor sykehuset i Batangafo: Rundt 10.000 mennesker har søkt tilflukt på et sykehus på grunn av at leiren de bodde i ble plyndret og brent ned. 

Spent situasjon

Den første bølgen av vold startet 27. juli, den neste 1.august. Dette har ført til 24 døde og 17 skadde, flere av disse ble behandlet på sykehuset Leger Uten Grenser støtter.
 
Selv om de rivaliserende partene har sagt de har kommet til en enighet, er likevel situasjonen i området er spent.
 
 
Konflikten i Den Sentralafrikanske republikk blusset opp i slutten av 2013, og har ført til enorme lidelser for sivilbefolkningen. Siden november i fjor har konflikten forverret seg igjen. Situasjonen i landet er en av fem humanitære kriser på Leger Uten grensers liste over glemte kriser i 2017.
 
Bare de siste månedene har flere enn 180.000 mennesker flyktet fra hjemmene sine, og antall internt fordrevne har steget til rundt 400.000. Siden 2013 har rundt en halv million mennesker flyktet over til nabolandene.
 
Leger Uten Grensers arbeid i Den sentralafrikanske republikk
Leger Uten Grenser startet å arbeide i landet i 1996 og har nå flere enn 2400 nasjonale og 230 internasjonale hjelpearbeidere i landet. Siden 2013 har Leger Uten Grenser doblet støtten til landet for å respondere på krisen. I dag drives det rundt 20 prosjekter rundt om i landet som sørger for gratis helsetjenester innen blant annet mor- og barnehelse, vaksiner, og kirurgi. Vi har også hiv- og tuberkulosepasienter i behandling.
 
 
Les mer:
Den sentralafrikanske republikk: Zemio har blitt til en spøkelsesby
Patent hindrer barn i å bli beskyttet mot lungebetennelse
Aids må bekjempes
Et barn ble brutalt drept på et sykehus i Den sentralafrikanske republikk
Glemte kriser og glemte fremskritt 2017