Den internasjonale innsatsen svikter flyktningene i Uganda

Publisert 23.06.2017

[23.06.2017] Over 950.000 sør-sudanere har flyktet til Uganda siden 2013. Nå kommer det rundt 2000 nye flyktninger hver dag. Mer må gjøres for å unngå en større helsekrise. 

Vannsituasjonen nord i Uganda er svært kritisk, særlig i regntiden. Flere av leirene av avhengig av å få transportert vann inn til leirene. Regntiden med dårlige veier og store vannmengder gjør dette arbeidet utfordrende. Foto: Fabio Basone/MSF

— Flyktningenes grunnleggende vann- og matbehov blir nå ikke dekket, og vi er svært bekymret for helsen til flyktningene i leirene fremover. Situasjonen kan ikke få fortsette slik den er nå og Uganda trenger støtte fra det internasjonale samfunn, sier lege Erlend Grønningen.
 
Nå holdes det en internasjonal konferanse i hovedstaden Kampala. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og ugandiske myndigheter søker støtte for å håndtere situasjonen.
 
Hver dag ankommer det rundt 2000 nye flyktninger fra Sør-Sudan til Uganda. De aller fleste flykter fra ekstrem vold og konflikt, som eskalerte i Sør-Sudan i juli fjor. Majoriteten er kvinner og barn. og det er store behov.. Bidi Bidi-leiren i Uganda er nå verdens største flyktningleir med over 272.000 beboere. 
 

Vann- og matmangel

Flere av leirene er avhengig av å få transportert vann inn med lastebiler, noe som er utfordrende på grunn av dårlige veier, i tillegg til at det er dyrt og lite bærekraftig. Rundt 80 prosent av de som bor i Palorinya-leiren er helt avhengige av at Leger Uten Grenser kjører inn vann til leiren. Mangel på mat er også et stort problem og Verdens matvareprogram har måtte kutte 50 prosent i sine månedlige matrasjoner på grunn av manglende finansiering.  
 
— Feltarbeidere våre i Uganda er vitne til at flyktninger reiser fra leir til leir i desperasjon etter mat, og de har til og med hørt historier om mennesker som reiser tilbake til konflikten i Sør-Sudan på grunn av matsituasjonen. Flyktningene står i en situasjon det er umulig å forestille seg -  å gå uten mat og vann, eller å risikere livet for å kunne spise og drikke, sier Grønningen. «Jeg vil heller bli skutt i Sør-Sudan enn å sulte i hjel i Uganda,» sa en flyktning til Leger Uten grensers feltarbeidere.
 

Det internasjonale samfunnet har sviktet sør-sudanerne

Det er også komplisert å få nødvendig medisinsk utstyr inn i landet. Leger Uten Grenser kunne ikke tilby trygge fødsler eller behandle øye- og hudsykdommer på nesten to måneder på grunn av de langsomme, byråkratiske importprosedyrene for nødvendig utstyr og medisiner. 
 
Leger Uten Grenser ber nå myndighetene i Uganda om at det skal bli lettere å få inn forsyninger. Landet er nå Afrikas største mottaksland for flyktninger og omfanget byr på store utfordringer.
 
— Det internasjonale samfunnet har ikke klart å bidra til en løsning på konflikten i Sør-Sudan, og svikter nå i å hjelpe menneskene som er på flukt fra landet. Norge må sammen med andre aktører sørge for at nødhjelpsinnsatsen trappes opp og at det finnes nye, mer langsiktige løsninger for å hjelpe flyktningene som er spredt ut over et så stort område, sier Grønningen.
 
De sør-sudanske flyktningene er på lista over Leger Uten Grensers glemte kriser, les mer her.