Akutt nødhjelp må til for å få kolerautbruddet i Jemen under kontroll

Publisert 12.07.2017

– Hvis ikke innsatsen økes nå så kan vi stå overfor en enda større humanitær krise de neste ukene og månedene, advarer jordmor Sonja Kalsvik, som nylig kom hjem fra Abs-distriktet i krigsrammede Jemen. 

Far og datter lider av kolera og ble lagt inn på Leger Uten Grensers sykehus i Abs i slutten av april. De var svært dehydrerte da de ankom sykehuset etter en tre og en halv times kjøretur fra der de bodde. Kolera kan føre til at man mister opp til 20 liter væske gjennom diaré og oppkast, men kan behandles enkelt om man får behandling i tide. Abs-disriktet er det område hvor Leger Uten Grenser behandler flest kolerapasienter i Jemen. Foto: Mark Shaher. 

Leger Uten Grenser jobber på spreng for å behandle alle kolerapasientene som ankommer sykehuset i Abs. Sykehuset har mottatt opptil 462 pasienter på én dag, flere enn noe annet sted i Jemen.
 
 
– I Abs-distriktet ser vi at det er ekstremt dårlige vann- og sanitærforhold og det er mangel på rent drikkevann. Dette er en av hovedgrunnene til at koleraen sprer seg så fort, sier jordmor Sonja Kalsvik, som nylig kom hjem fra oppdrag i Abs. 
 
 
Det første tilfellet av kolera i distriktet, i Hajjah-provinsen, ble registrert i slutten av mars. Siden da har antallet koleratilfeller skutt i været, og landet er i krig.
 
 
Risikerer å miste livet på vei til sykehus
 
Det bor over 376.000 fordrevne mennesker i Hajjah-provinsen, det høyeste antallet i landet.
 
Omtrent en fjerdedel av de fordrevne menneskene i Jemen søker tilflukt i Abs-distriktet. De lever ofte i avsidesliggende områder i frykt for å bli truffet av luftangrep eller vold på grunn av konflikten. Dette gjør at mange må ta lange og farlige veier for å motta helsehjelp.
 
 
– Vi opplevde at kolerapasienter mistet livet på veien til sykehuset vårt, eller kort tid etter ankomst, fordi de kom for sent, sier Kalsvik.
 
 
Flere tiltak må på plass
 
Det er viktig at det også settes i gang flere tiltak for å kontrollere koleraepidemien.
 
I behandlingssentrene for kolera som drives av Leger Uten Grenser i Hajjah deles det ut desinfeksjonsutstyr, som mopper, feiekoster, såpe og klortabletter til å rense vann.
 
Det er også viktig at husene til de som er rammet av kolera desinfiseres og at vannkilder blir renset med klor. 
 
 
– Det må settes opp utdelingssteder for rent vann. Steder der mange mennesker samles, som busstasjoner og markeder, må sprayes regelmessig. Disse tiltakene blir ikke systematisk utført for øyeblikket, sier Kalsvik.
 
 
Siden kolera brøt ut i slutten av mars, har Leger Uten Grenser doblet nødhjelpstiltakene i Abs-distriktet.
 
Leger Uten Grensers ansatte har bare i Abs-distriktet behandlet flere enn 12.200 pasienter med antatt kolera og akutt diaré. Dette tallet tilsvarer en femtedel av alle koleratilfeller Leger Uten Grenser har sett i ni provinser i Jemen. 
 
Det tilsvarer også fem prosent av alle registrerte koleratilfeller i landet, i følge Verdens helseorganisasjon.
 
 
Etter to måneder med konstant økning i koleratilfeller gikk antallet ned for første gang i begynnelsen av juli. Det kommer likevel fortsatt hundrevis av smittede mennesker til behandlingsentrene rundt om i landet. 
 
 
Helsesystemet i kollaps
 
Allerede før kolerautbruddet registrerte Leger Uten Grenser flere pasienter med akutte behov, barn som trengte helsehjelp, og pasienter som behøvde kirurgiske inngrep.
 
Det har også vært mesling- og kikhosteutbrudd, og et økende antall malariatilfeller i distriktet.
 
 
Alt dette viser tegn på at Jemens helsesystem har kollapset, og det mangler ressurser og bemanning for å sørge for nødvendig medisinsk hjelp.
 
UNDERERNÆRTE: Anas og Taibah er tvillinger som Leger Uten Grenser behandlet for underernæring på Abs-sykehuset i desember i fjor. Moren var gravid da hun ankom sykehuset sammen med sin søster og fire andre barn. – Livet vårt var bedre før krigen, mennene våre kunne jobbe i Saudi Arabia, noe som ikke er mulig lenger. Livet er miserabelt, og vi har mindre mat, fortalte hun til ansatte på sykehuset.  
 
Leger Uten Grenser startet arbeidet i Abs-distriktsykehus i juli 2015. I august i fjor traff et luftangrep sykehuset og 19 mennesker ble drept i angrepet, inkludert en Leger Uten Grenser-ansatt. 24 mennesker ble såret. 
 
Dette gjorde at Leger Uten Grenser måtte trekke seg ut av flere sykehus og helsestasjoner nord i Jemen. I november 2016 gjenopptok Leger Uten Grenser støtten til sykehuset i Abs.
 
Nå er det rundt 200 nasjonalt ansatte og 12 internasjonale på sykehuset.
 
Leger Uten Grenser driver sykehusets akuttmottak, barneavdeling, mødreavdeling og ernæringssenter, i tillegg til mobile klinikker og psykologisk hjelp.