Vi er tilbake i Haydan i Jemen etter sykehusbombing

Publisert 03.03.2017

Leger Uten Grenser gjenopptok arbeidet på Haydan-sykehuset i Sa’ada-provinsen 19. februar i år, seks måneder etter vi ble tvunget til å trekke oss ut av de nordlige provinsene i Jemen.

TYDELIG MERKING: Alle sykehus vi støtter er tydelig markert som beskyttede mål. Likevel blir de angrepet. Her børster en mann vekk murpuss fra taket av sykehuset i Haydan etter angrepet 26. oktober 2015. Foto Rawan Shaif.
 

Sykehuset i Haydan ble bombet 26.oktober 2015. Vi fortsatte å jobbe her frem til angrepet på Abs-sykehuset i naboprovinsen Hadja 15. august 2016. Denne bombingen tok livet av 19 mennesker, skadet 24 og tvang Leger Uten Grenser til å trekke seg ut av Hadja- og Sa’ada-provinsene.

Før angrepet i august, bistod Leger Uten Grenser akuttmottaket, barselavdelingen, systemet for henvisning til andre sykehus og med logistikk. Vi tar opp igjen de samme arbeidsområdene vi hadde, i tillegg til assistanse med sykehusinnleggelse.


Helsesystemet har brutt sammen
Situasjonen i Jemen blir verre for hver dag og folks behov for medisinsk hjelp fortsetter å øke.

I Jemen behandler Leger Uten Grenser krigsskadde på begge sider av frontlinjene, og bidrar med livreddende helsetjenester til barn, gravide, HIV-pasienter og pasienter med nyresvikt, i tillegg til å tilby psykologisk hjelp i flere områder.

Sa’ada-provinsen ligger i et område det er vanskelig å ta seg fram i. Det krever mye av lokalbefolkningen på rundt 200.000 å reise for å få helsehjelp.

– Utenom sykehuset vi støtter i Haydan, ligger det nærmeste to timer med bil unna. Det er vanskelig å få tak i drivstoff og folk sliter med å nå frem, sier feltarbeider Trygve Thorson, som nylig kom hjem fra sitt oppdrag Jemen.


VAR I JEMEN: Trygve Thorson var i Jemen. Det humanitære behovet øker og befolkningen har ikke tilgang på den helsehjelpen de trenger. 

Sykehus blir målrettet bombet
Siden krigens start i 2015, har sykehusene i Jemen blitt bombet flere ganger. På sensommeren og høsten 2016 var det spesielt mange sykehus og andre humanitære mål som ble angrepet.

Angrepene på sykehus i Jemen legger ytterligere press på et allerede skjørt og tungt belastet helsesystem. De tilbakevennende angrepene avskrekker dessuten mennesker som sårt trenger helsehjelp fra å oppsøke hjelp hos oss.

Koordinatene til alle sykehus deles med krigførende parter. Sykehus er spesielt beskyttet under internasjonal lov.

– Likevel har fire av våre sykehus og klinikker blitt bombet i Jemen siden flyangrepene startet i mars for to år siden, og flere andre har blitt beskutt av artilleri på bakken, sier Thorson.

Målrettede angrep på helsefasiliteter og restriksjoner på livsnødvendig materiell, gjør den sivile befolkningen til de store taperne i denne situasjonen.

– Vi har gitt beskjed til alle parter i konflikten om hvor sykehuset i Haydan ligger og at vi har gjenopptatt aktiviteten der, legger Thorsen til.

– Vi forventer at de respekterer den beskyttede statusen sykehuset har, og at befolkningen trenger trygg tilgang til helsetjenester.


 

Les mer:
Koleraepidemien i Jemen: akutt behov for hjelp for å stoppe dødsfall i avsides områder
Jemen: Kolerautbrudd på vei ut av kontroll
Jemen: Stort kolera-utbrudd kan komme ut av kontroll
To sykehus angrepet i Syria
Jemen: hjelpen må frem