Varsler om humanitær katastrofe i nigeriansk internflyktningleir

Publisert 23.06.2016

Minst 24.000 mennesker trenger umiddelbar medisinsk hjelp i en leir for internt fordrevne i Nigerias delstat Borno.

En hjelpearbeider fra Leger Uten Grenser undersøker barn for underernæring.

Fra Leger Uten Grensers ernæringsundersøkelse i Bama. Foto: Leger Uten Grenser

Tirsdag 21. juni tilbragte hjelpearbeidere fra Leger Uten Grenser flere timer i byen Bama nordøst i Nigeria. Her har 24.000 mennesker søkt tilflukt i en leir på et sykehusområde. 15.000 av de fordrevne er barn, 4500 av dem under fem år gamle.
 
I løpet av disse timene oppdaget hjelpearbeiderne en helsekrise. De henviste 16 alvorlig underernærte barn til Leger Uten Grensers ernæringssenter i byen Maiduguri.
 
Leger Uten Grensers folk gjennomførte en hurtig ernæringsundersøkelse blant 800 barn som viste at 19 prosent led av alvorlig akutt underernæring. Dette er den dødeligste formen for underernæring.

1233 graver på ett år

- Dette er første gang Leger Uten Grenser har fått tilgang til Bama, men vi vet allerede at behovene her er mer enn kritiske, sier landansvarlig for Leger Uten Grenser i Nigeria, Ghada Hatim.
 
- Vi behandler underernærte barn på sykehus i Maiduguri og ser traumene i ansiktene til pasienter som har vært vitne til og overlevd mange grusomheter.
 
I løpet av kartleggingen telte Leger Uten Grenser 1233 graver i nærheten av leiren som alle var gravd i løpet av det siste året. Hele 480 av gravene var for barn.
 
- Bama er i stor grad avskåret. Vi er blitt fortalt at folk der, blant annet barn, har sultet halvt i hjel. Vi får høre at nye graver blir gravd hver dag, og at over 30 mennesker dør hver dag av sult og sykdom, sier Hatim.
 
Siden 23. mai har minst 188 mennesker mistet livet i leiren, hovedsakelig av diaré og underernæring. Det er i snitt seks dødsfall per dag.

Pasienter transportert til Maiduguri

Mellom 13. og 15. juni transporterte nigerianske myndigheter og en lokal organisasjon 1192 mennesker som trengte medisinsk hjelp fra Bama til Maiduguri. De fleste var kvinner og barn. Her ble de plassert i internflyktningleiren Camp Nursing.
 
Leger Uten Grenser undersøkte 466 barn i Camp Nursing. 66 prosent var utarmet, og 39 prosent var alvorlig underernært. 78 barn måtte umiddelbart legges inn på Leger Uten Grensers ernæringssenter, som har 86 senger.

Leger Uten Grenser i Borno

Leger Uten Grenser har jobbet i Maiduguri i delstaten Borno siden mai 2014. Vi støtter to sykehus og to klinikker i leirer for internt fordrevne.
 
I løpet av de siste månedene har Leger Uten Grenser å jobbe med vannforsyning og hygiene i leirer i Maiduguri. Vi gjør også epidemiologisk overvåking blant internflyktningene.
 
I 2015 gjennomførte Leger Uten Grenser over 116.300 medisinske konsultasjoner. Vi bistod ved 1330 fødsler og hjalp 6000 underernærte barn.
Les mer:
Nigeria: Vi styrker innsatsen i Borno under regntiden
Flyktninger tvangsreturneres til vold og usikkerhet nordøst i Nigeria
Endelig snakkes det om Tsjadsjøen
Nigeria: Dødstallene stiger etter angrepet i Rann
Militærangrepet i Nigeria: «Jeg finner ikke ord som beskriver hva jeg så i Rann»