Trump setter menneskers liv i fare

Publisert 30.01.2017

– Å stenge dørene til USA, er et angrep på den grunnleggende ideen om at folk bør få muligheten til å flykte for livet, sier Leger Uten Grensers generalsekretær  i USA. 
Syriske flyktninger i Evzeni, Hellas.

SYRERE UTESTENGT PÅ UBESTEMT TID: Flere millioner syrere er på flukt fra en grusom krig. USA har forbudt syrere innreise på ubestemt tid. Dette bildet viser Hasim (37), Hulud (32), deres fire barn og Huluds bror Hassin i Hellas i mai. Hun var engelsklærer hjemme i Syria, og fortalte til Leger Uten Grenser at de forlot alt bortsett fra barna da bombene kom nærmere og nærmere hjemmet. Foto: Rorandelli Rocco

Fredag undertegnet president Donald Trump en ordre om å nekte flyktninger adgang til USA de neste 120 dagene. 
 
Syrere er utestengt på ubestemt tid til nye kontrollrutiner er på plass. Ifølge den amerikanske regjeringen er dette for å sikre at terrorister ikke blir sluppet inn i landet. 
 
Leger Uten Grenser reagerer sterkt på denne umenneskelige handlingen mot mennesker som flykter fra krig. 
 
– Å stenge dørene til USA, er et angrep på den grunnleggende ideen om at folk bør få muligheten til å flykte for livet, sier Jason Cone, generalsekretær i Leger Uten Grenser i USA. 
 

Syrere utestengt på ubestemt tid

Spesielt reagerer Leger Uten Grenser på bestemmelsen om å utestenge syrere i ubestemt tid, i all den tid millioner av syrere trenger beskyttelse fra en grusom krig.
 
– Flyktninger er mødre, fedre og barn som ønsker seg det samme som oss alle: et trygt sted å leve livene sine, og å flykte fra krig og forfølgelse, sier Cone.
 

Setter liv i fare

Nesten fem millioner syrere har flyktet til naboland, som Jordan og Libanon. I kontrast har USA akseptert færre enn 20.000 syriske flyktninger. Jordan og Libanon lavere befolkningstall enn mange amerikanske stater. 
 
Millioner av syrere er fanget inne i sitt eget land, inkludert titusener i ørkenen nær grensen til Jordan og andre stengte grenser i regionen. 
 
President Trumps ordre vil holde mennesker fanget i krigssoner og direkte sette livene deres i fare.

 

Leger Uten Grenser ber Trump oppheve ordren

Leger Uten Grensers feltarbeidere ser hver dag den motgangen fordrevne mennesker møter. I krigssoner som Syria, Irak, Afghanistan, Jemen, Sør-Sudan og DR Kongo utføres det angrep mot sivile, mot sykehus, nødhjelp nektes adgang og regler hindrer mennesker fra å flykte. 
 
– Vi ber den amerikanske regjeringen å oppheve dette forbudet, fortsette å bosette flyktninger og stoppe denne ekskluderingen av mennesker fra spesifikke land. Dette er land hvor mange av våre feltarbeidere jobber og er vitne til den ekstreme volden disse menneskene forsøker å flykte fra, sier Cone.
 
I følge FNs høykommissær for flyktninger er mer enn 65 millioner mennesker fordrevet fra hjemmene sine i dag. Dette er flere enn noen gang siden andre verdenskrig. 
 
Les mer:
Bildeserie fra områdene rundt Raqqa
Svært vanskelige levekår for flyktninger på grensen mellom Italia og Frankrike
10.000 barn født som flyktning
Leger Uten Grenser mektig imponert over støttekonsert for Syria
Ofte stilte spørsmål om Middelhavet