Trapper opp redningsinnsatsen i Middelhavet

Publisert 09.05.2015

Leger Uten Grensers andre redningsskip kaster i dag loss for å hjelpe mennesker som risikerer livet i forsøket på å nå Europa.

Redningsskipet Bourbon Argos forlater i dag den sicilianske havnen Augusta for å drive søk- og redningsarbeid i Middelhavet. Foto: Alessandro Penso/Leger Uten Grenser

Redningsskipet Bourbon Argos forlater i dag den sicilianske havnen Augusta for å drive søk- og redningsarbeid i Middelhavet. Foto: Alessandro Penso/Leger Uten Grenser

Skipet heter Bourbon Argos og har et mannskap på 26, blant annet helsepersonell og erfarne søk- og redningsarbeidere.

Skipet forlater i dag havnen Augusta på den italienske øya Sicilia. Bourbon Argos vil jobbe parallelt med redningsskipet MY Phoenix, som Leger Uten Grenser driver i samarbeid med organisasjonen Migrant Offshore Aid Station (MOAS).

MY Phoenix har siden 2. mai reddet 591 mennesker, i tillegg til å bistå i redningen av ytterligere 101. Alle de 692 har fått medisinske undersøkelser og nødvendig hjelp fra Leger Uten Grensers folk på båten.

Flykter fra krig og ekstrem fattigsom
- Så langt i år har minst 1750 mennesker mistet livet i forsøket på å krysse Middelhavet. Mange av dem har flyktet fra krig, vold og ekstrem fattigdom, sier Francois Zamparini, som er Leger Uten Grensers nødhjelpskoordinator om bord på Bourbon Argos.

- Antallet som forsøker å krysse havet vil øke i sommersesongen, og vi trapper opp vår respons på denne tragiske krisen ved å sende ytterligere et skip som vil forsterke støtten vi allerede gir, sier Zamparini.

Spesialtilpasset redningsarbeid
Om bord vil leger, sykepleiere, logistikere, kulturtolker og vann- og sanitæreksperter gi medisinsk hjelp og dele ut nødhjelpsartikler til mennesker som blir reddet. Den medisinske hjelpen inkluderer undersøkelser, stabilisering av sårbare pasienter, og henvisning av akutte tilfeller.

Bourbon Argos har kapasitet til å ta om bord 300-350 passasjerer og er i stand til å manøvrere raskt for å følge opp nødmeldinger. Båten er 68 meter lang og spesialtilpasset søk- og redningsarbeid.

Flere containere er festet til dekket. Disse fungerer som observasjons-, skadebehandlings- og konsultasjonsrom, samt akuttmottak, sanitæravdeling og likhus.

- Europa må ta ansvar
- Stadig flere er tvunget til å risikere livet til sjøs. Dette er en direkte konsekvens av at det ikke finnes trygge og lovlige alternativer for å nå frem til og søke asyl i Europa. Søk- og redningsarbeid til havs er avgjørende, men dette vil ikke løse problemet i det lange løp. Vi redder liv og gir akuttmedisinsk hjelp frem til EU håndterer denne situasjonen på en tilstrekkelig og human måte, sier Aurélie Ponthieu, rådgiver for migrasjonsspørsmål i Leger Uten Grenser.

I løpet av de siste 15 årene har Leger Uten Grenser hjulpet sårbare migranter, asylsøkere og flyktninger flere steder i Europa. I tillegg til redningsarbeidet i Middelhavet, gir organisasjonen i dag medisinsk hjelp til mennesker som ankommer med båt til mottakssenteret i Pozzallo på Sicilia. Leger Uten Grenser gir også psykologisk førstehjelp på ankomsthavner og mentalhelsehjelp på asylmottak i Ragusa-regionen på Sicilia.

Leger Uten Grenser jobber i tillegg for migranter, asylsøkere og flyktninger i Hellas og Serbia. Blant aktivitetene er medisinsk hjelp, utdeling av nødhjelpsartikler og rehabilitering av torturofre. 

Les mer:
Middelhavet: Libyske kystvakter satt menneskeliv i fare under en redningsaksjon
Eritreere risikerer tortur og død – EU hindrer flukten
Les eller hør en alternativ julehistorie fra felt
Middelhavet: Forferdelige scener
Alt om flyktningkrisen i Europa