Aktuelt

Fordømmer verdensledernes ebolasvikt

Hjelpeorganisasjonen fordømmer nå verdens handlingslammelse i ebolarammede land i Vest-Afrika.

I en briefing organisert av FNs generalsekretær og Verdens helseorganisasjon (WHO) i dag, påpeker Leger Uten Grensers internasjonale president, Joanne Liu, at mangelen på ressurser som er satt inn har overlatt til overbelastede helsemyndigheter og frivillige organisasjoner å takle det eksepsjonelt store utbruddet. Til tross for gjentatte varsler fra Leger Uten Grenser, har den internasjonale responsen vært dødbringende utilstrekkelig.

DR Kongo: Trapper opp ebolainnsats

Teamets primæroppgave blir å opprette et behandlingssenter for pasienter med ebolasymptomer, samt foreta oppsøkende virksomhet i lokalsamfunnene. I alt 13 tonn utstyr er allerede sendt til Boende, og ytterligere 15 tonn skal sendes i løpet av få dager.

Behandlingssentret for ebolapasienter skal settes opp i Lokolia, epidemiens episentrum.

Ebolautbruddet i DR Kongo har ikke sammenheng med utbruddet som har rammet Vest-Afrika.

Journaliststipend for glemte kriser

Stipendet kan søkes av frilansere, redaksjoner eller journalister og er opprettet for å hjelpe norske journalister til å oppsøke en eller flere glemte humanitære kriser.

Stipendiatene har full journalistisk frihet og det stilles ingen krav om å dekke Leger Uten Grensers arbeid. Søknadsfristen for stipendet er 1. oktober og prosjektet må være avsluttet innen 1.desember 2015.

Liberia: Ebolasenter allerede overveldet

Ebolaepidemien sprer seg fortsatt raskt i Monrovia, og sprenger kapasiteten til de få medisinske sentrene som tar imot ebolapasienter. Leger Uten Grenser utvider nå innsatsen i det vestafrikanske landet, men overstrømmes av pasienter. I løpet av én uke ble organisasjonens nyeste ebolasenter i hovedstaden Monrovia fylt til randen med 120 pasienter. Senteret, som heter ELWA3, må nå utvides igjen.

Etiopia: Koleravaksiner til sørsudanske flyktninger

Leger Uten Grenser driver massevaksinasjonskampanjen, som skal beskytte sørsudanske flyktninger og lokalbefolkningen i Gambella-regionen. Koleraen sprer seg over grensen fra nabolandet Sør-Sudan, som i juni ble rammet av en epidemi.

Flyktningleirene i området er overfylte og har dårlige sanitærforhold, noe som skaper gunstige vekstforhold for kolerabakterien.

Over 185.000 sørsudanere er registrert av FN som flyktninger i Gambella-regionen.  

Ebola i DR Kongo: - Vi klarer ikke dette alene

Leger Uten Grenser jobber nå mot et ebolautbrudd i Equateur-provinsen i Den demokratiske republikken Kongo. Organisasjonen har jobbet i DR Kongo i 30 år, og sender nå leger, sykepleiere, logistikkeksperter og hygienespesialister til utbruddets episentrum.

Leger Uten Grenser i sorg over tapte kolleger i Vest-Afrika

19. august ble vår guineanske kollega lagt inn på Leger Uten Grensers ebolasenter i Guinea. Han fikk medisinsk hjelp, men gikk dessverre bort neste dag. Han ble begravd 21. august. Hans familie og Leger Uten Grensers hjelpearbeidere var til stede.

Vår liberiske kollega var sykepleier i det offentlige helsevesenet og jobbet side om side med Leger Uten Grenser. 19. august ble han lagt inn på et av Leger Uten Grensers ebolasentre i Liberia. Legene gjorde sitt ytterste for å gi best mulig medisinsk hjelp, men 23. august mistet han livet. Begravelsen blir nå forberedt.

Uganda: Leger Uten Grenser etterlyser bedre tilgang på vaksiner i kriser

Siden i fjor har WHO anbefalt å trappe opp vaksinering i humanitære kriser. Gjennomføringen av disse anbefalingene, er imidlertid svært vanskelig. Forhandlinger med lokale myndigheter og logistikk byr på utfordringer, men et hovedproblem er å få tilgang på vaksiner til en overkommelig pris.

Den sentralafrikanske republikk: «Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med livet mitt og livet til barna mine»

Etter militærkuppet i Den sentralafrikanske republikk i mars 2013 har vold og uro eskalert i landet. Siden desember har hundretusenvis av mennesker flyktet over grensen til Tsjad. I senere tid er det særlig landets muslimske minoritet som er blitt tvunget på flukt, og de som er blitt værende igjen, står overfor alvorlige trusler.
 

Filippinene: Nyskapende materialer og en ny start

Det har gått ni måneder siden tyfonen Haiyan rammet Filippinene og Leger Uten Grenser startet sin humanitære respons i landet. I Guiuan, stedet der tyfonen først rammet den lavtliggende øygruppen, har organisasjonen fullført byggingen av et halvpermanent sykehus – the Transitional Felipe Abrigo Memorial Hospital – som en erstatning for sykehuset som stod der før, og som ble ødelagt og oversvømt.
 

Pages