Aktuelt

Fordømmer væpnet raid mot Leger Uten Grenser-sykehus i Afghanistan

Leger Uten Grenser fordømmer væpnede afghanske spesialstyrkers voldelige inntrenging på vårt skadesenter i Kunduz. Hendelsen utgjør et uakseptabelt brudd på internasjonal humanitærrett, som beskytter helsetjenester fra angrep.

Onsdag 1. juli klokken 14.07 tok tungt væpnede menn fra Afghanistans spesialstyrker seg inn på sykehusområdet til Leger Uten Grenser, sperret det av, og begynte å skyte i luften. De væpnede mennene gikk fysisk til angrep på tre av Leger Uten Grensers hjelpearbeidere og tok seg inn i sykehuset med våpen. Deretter arresterte de tre pasienter.

Støtter sykehus i konfliktherjede Libya

Situasjonen øst i Libya blir stadig mer spent, og de medisinske behovene øker. I over et år har byen Benghazi vært åsted for væpnede trefninger, men for tre uker siden begynte kampene i regionen å spre seg til Derna, hvor Den islamske staten (IS) står sterkt.

Volden har lagt press på helsevesenet og tvunget folk på flukt, blant dem over 2000 familier som søker tilflukt i Benghazi.

Støtter sykehus
I to måneder har Leger Uten Grenser vært basert i Al-Bayda øst i Libya. I midten av juni begynte vi å gi støtte til sykehus i området.

DR Kongo: 42.000 barn vaksinert mot meslinger

Leger Uten Grenser, helsepersonell og lokalbefolkning ble satt i arbeid i forbindelse med kampanjen. Totalt var mer enn 150 personer involvert.

Ulike team dekket de forskjellige områdene som ble omfattet av vaksinasjonsprogrammet. For å sikre at vaksinen nådde frem til flest mulig gikk helsepersonell fra dør til dør i de aktuelle områdene.

70 prosent vaksinert mot meslinger

Afghanistan: Behandler sårede etter kamper i Kunduz

Sårede har strømmet til Leger Uten Grensers skadesenter i Kunduz by etter harde sammenstøt mellom afghanske sikkerhetsstyrker og væpnede opposisjonsgrupper i den nordøstlige provinsen.

Fra 20. til 23. juni behandlet Leger Uten Grenser 77 pasienter som var såret i kampene. En tredjedel av pasientene var kvinner og barn.

Masseflukt rundt Lake Chad: Dette gjør Leger Uten Grenser

Sivile i delstaten Borno nordøst i Nigeria blir angrepet som følge av konflikten mellom Boko Haram og den nigerianske hæren.

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger er over 1,5 millioner mennesker på flukt i området. Flesteparten er internt fordrevne, men 157.000 har flyktet til nabolandene Niger, Tsjad og Kamerun. Disse landene opplever også sporadiske angrep og militæroffensiverAngrepene har krevd mange liv og gjort mange til internt fordrevne.

EU skaper humanitær krise i Europa

En humanitær krise er i ferd med å bli skapt langs Europas grenser. Tusener av mennesker risikerer liv og helse for å finne i trygghet i Europa, hvor de finner liten eller ingen hjelp.

- EU må finne trygge og lovlige måter for folk å søke tilflukt og asyl i Europa, sier Nissen.

Syria: Mangel på drivstoff setter liv i fare

Begrenset tilgang på drivstoff er et problem for de som holder hjulene i gang i Syria. Spesielt helsetjenester i nordlige deler av landet har vanskeligheter med å opprettholde den daglige driften.

- Den medisinske situasjonen i Nord-Syria var i utgangspunktet vanskelig. Nå som sykehusene varsler at de må stenge, settes syriske liv i fare. Drivstoff er nødvendig for å drifte vannpumper, kuvøser og ambulanser. Mangel på drivstoff hindrer medisinske personell i å hjelpe når liv står i fare, sier Dounia Dekhili, som er Leger Uten Grensers programansvarlig for Syria.

På flukt i Hellas: Afghanske Muhammeds historie

Hjemme i Afghanistan drev jeg et apotek og underviste litt i den lokale skolen. Jeg hadde planer om å undervise kvinner om egen helse og om hvordan de burde ta vare på barna sine.

En dag kom noen menn i landsbyen og anklaget meg for å lære barna i landsbyen kristne verdier. De sa jeg ikke var en ekte muslim og at de ville kappe av meg hodet.

Så oppdaget jeg at noen hadde rasert apoteket mitt og at min far var forsvunnet uten noen forklaring. Det er nå over tre måneder siden jeg sist hørte noe fra ham, jeg vet ikke om han er død eller levende.

Myndigheter svikter flyktninger på greske øyer

Siden begynnelsen av året har over 46.000 mennesker på flukt fra krig, vold og fattigdom ankommet greske øyer i gummibåter fra Tyrkia. Over 14.000 av disse befinner seg på Dodekansene.

Siden mars 2015 har Leger Uten Grenser jobbet på ferieøya Kos for å gi nødhjelp til båtflyktninger.

- Det virker som holdningen til EU er at disse flyktningene er våre fiender. De vil bygge murer, sette inn militæret, begrense eller nekte nødhjelp for å hindre disse menneskene adgang til kontinentet, sier Leger Uten Grensers prosjektleder Stathis Kyroussis.

DR Kongo: Hjelper kvinner og voldsofre i Boga-regionen

Den isolerte Boga-regionen er omringet av bevæpnede grupper som plyndrer landsbygda, og forholdet mellom regionens etniske grupper er anspent. Den medisinske infrastrukturen er elendig eller delvis ruinert, og helsepersonellet er utrent. Dessuten har de færreste råd til å benytte seg av de eksisterende helsetjenestene.

- Tradisjonell medisin er utbredt i regionen. Noen drar også over grensen til Uganda for å få behandling. Det fører ofte til komplikasjoner på grunn av manglende oppfølging, forklarer Leger Uten Grensers prosjektleder, Kevin Coppock.

Pages