Aktuelt

Sør-Sudan: 1,9 millioner på flukt

For snart en måned siden ga Leger Uten Grenser akutt behandling til 24 mennesker etter kampene som brøt ut i Bentiu 29. oktober. I alt har organisasjonen behandlet nesten 3000 krigsskadde personer og utført over 5000 operasjoner.

Medisinsk nødhjelp er fortsatt hovedprioritet i konfliktområdene. Men lenger vest i landet herjer et malariautbrudd som i enkelte områder er tre ganger så ille som i samme periode i fjor. Organisasjonen har hittil i år behandlet over 60.000 mennesker for malaria.

Jordan: Ett år med livreddende kirurgi

Det traumekirurgiske prosjektet, nær grensen til Syria, åpnet i september i 2013 og begynte å redde liv med en gang.

- Vi tok imot en av våre første kritiske pasienter i september i 2013 etter at han hadde blitt offer for et luftangrep sør i Syria. Han ba det medisinske teamet vårt om bare å la ham dø, «Dere kan ikke hjelpe meg», hadde han sagt, forteller landansvarlig for Leger Uten Grenser i Jordan, Paul Foreman.

Haiti: Mangler senger til kolerapasienter

Mer enn 2000 mennesker med kolerasymptomer har siden midten av oktober hatt behov for akutt innleggelse på sykehus i Port-au-Prince, Haiti. På tross av at brorparten av befolkningen i Haiti fortsatt er utsatt for kolerasmitte, er behandlingskapasiteten fullstendig utilstrekkelig. Leger Uten Grenser har raskt forsterket koleraresponsen sin med 320 senger.

Mali: Leger Uten Grenser trapper opp ebolainnsatsen

Etter at et nytt tilfelle av ebola ble oppdaget i Malis hovedstad Bamako den 11. november, har Leger Uten Grenser styrket sin innsats for å bidra til at epidemien ikke sprer seg videre.

Som følge av utbruddet har det hittil vært seks registrerte dødsfall i Mali. Fire tilfeller fikk påvist ebola, mens to andre mistenkes å ha vært smittet. Disse tallene inkluderer ikke det første tilfellet, en toårig jente som reiste fra Guinea til byen Kayes i Mali.

Glemt sykdom kan utryddes i India

– Dette er et meget positivt steg i retning av å utrydde kala azar i den indiske regionen, sier sykepleier Anders Fjellner i Leger Uten Grenser.

Kala azar er en sykdom som smitter gjennom sandfluebitt og rammer mellom 200 000 og 400 000 mennesker hvert år, særlig i fattige land.

Libanon: Syriske flyktningers liv med diabetes

De syriske flyktningene lever under svært vanskelige forhold. I tillegg må mange gå uten behandling for kroniske sykdommer. Kostnadene det privatiserte helsesystemet medfører har også ført til at flere drar tilbake til Syria for å få hjelp.

Øst-Ukraina: Helsevesenet bukker under

Til tross for våpenhvilen som ble undertegnet 5. september, har kampene fortsatt i mange områder og situasjonen er fortsatt vanskelig for folk som bor i byer i nærheten av frontlinjene. Rundt 450.000 mennesker er fordrevet internt i Ukraina, og rundt 200.000 har søkt tilflukt i omkringliggende land, ifølge tall fra FN.

Tester nye ebolamedisiner på Leger Uten Grensers behandlingssentre

Fram til nå har verden stått uten en spesifikk behandling for ebola. I dag kunngjør Leger Uten Grenser at kliniske utprøvinger settes i gang på tre av hjelpeorganisasjonens ebolasentre i Vest-Afrika. Tre forskjellige forskningspartnere vil lede prosjektene.

- Dette er en type internasjonalt partnerskap vi ikke har sett før. Det representerer håp for pasientene om å endelig få en skikkelig medisin mot sykdommen som i dag dreper mellom 50 og 80 prosent av de smittede, sier Rostrup.

Den sentralafrikanske republikk: Angrep mot Leger Uten Grenser truer tilgang på humanitær hjelp

7. november stoppet og kapret en bevæpnet gruppe en lastebil som fraktet medisinske forsyninger på en rute mellom Paoua og hovedstaden Bangui. Fartøyet ble kapret mellom byene Yaloké og Bossembélé og kunne tydelig identifiseres som en del av Leger Uten Grensers operasjon. Kaprerne krevde en sum med penger for å la bilen og mannskapet kjøre videre. 24 timer senere ble en annen Leger Uten Grenser-lastebil kapret på samme veien av den samme bevæpnede gruppen. Teamlederen ble tatt med vekk fra stedet og tvunget til å forhandle betalingen.

Verdens ebolahjelp er for stivbeint

- Selv om ebola-tilfellene i Liberia nå har gått nedover de siste ukene, er utbruddet langt i fra over. Epidemien dukker stadig opp flere steder, sier Hurum.

I Guinea og Sierra Leone rapporteres det om stadig flere tilfeller av ebola. Men i Liberia ser Leger Uten Grenser for første gang færre pasienter ved behandlingssenteret i Monrovia. For øyeblikket behandler Leger Uten Grenser om lag 50 pasienter ved det 250 senger store behandlingssenteret ELWA3.

Pages