Takk for at du tok påskequizen!

Publisert 27.03.2017

Nå har du bidratt til at et underernært barn får mat. 

FÅR BEHANDLING: Ziham (6 mnd) sitter på mamma Amaboua Abde (22) sitt fang. I to uker har han blitt behandlet for underernæring på Leger Uten Grensers senter i Tsjad. Her spiser han spesialmaten Plumpy'Nut. Én uke med slik behandling koster 63 kroner. Foto: Charlotte Morris/Leger Uten Grenser

FÅR BEHANDLING: Ziham (6 mnd) sitter på mamma Amaboua Abde (22) sitt fang. I to uker har han blitt behandlet for underernæring på Leger Uten Grensers senter i Tsjad. Her spiser han spesialmaten Plumpy'Nut. Én uke med slik behandling koster 63 kroner. Foto: Charlotte Morris/Leger Uten Grenser

 

Takk for at du tok Leger Uten Grensers påskequiz! Nå er du sikkert veldig nysgjerrig på fasiten, den kommer her:


Spørsmål 1: Hvor mange pasienter behandler Leger Uten Grenser for underernæring i året?


Riktig svar: 200.000

Spørsmål 2: På verdensbasis dør ett barn i minuttet fordi maten deres ikke inneholder livsviktige næringsstoffer. I hvilket av disse områdene er underernæring mest utbredt?


Riktig svar: Vest-Afrika (se utdypning under)

Spørsmål 3: Sjømat er viktig i kostholdet vårt. Sjømat virker forebyggende på:


Riktig svar: Hjerte- og karsykdommer 

 

 

Vil du dele quizen med vennene dine? Trykk HER og del lenken eller tag venner i kommentarfeltet. Takk!

 

 

Lerøy gir 63 kroner per svar

Hver gang en person svarer på quizen, gir Lerøy 63 kroner. Dette er prisen for behandling av et akutt underernært barn i én uke. Om det blir mange svar og det blir samlet inn 100.000 kroner, fortsetter Lerøy å gi ni kroner per svar - nok til å dekke én dags behandling.

s

Leger Uten Grenser bruker peanøttbasert spesialmat kalt Plumpy'Nut til behandling av underernærte barn. En pakke koster tre kroner, og barnet skal ha tre slike pakker om dagen.

Lerøy er en av Leger Uten Grensers samarbeidspartnere.

 

Lerøy bistår Leger Uten Grenser med midler til felt, og bidrar med å sette fokus på ernæring og underernæring.

 

Trønder og feltarbeider Lars har noen tanker rundt at selskapet er fra Bergen:

 

 

Spørsmål 2

Svarte du Sørøst-Asia på spørsmål to? Du er ikke helt på jordet. Antall underernærte i et område varierer med årstid og faktorer som krig, konflikt og naturkatastrofer.

De siste tallene fra WHO (2015) viser at det var flest underernærte i Vest-Afrika blant de alternativene du fikk i quizen. Akutt underernæring var det prosentvis mest av i Sørøst-Asia. Går vi tilbake til 2014, var det flest underernærte i Sørøst-Asia. Mange av de som lider av underernæring blir ikke registrert, så tallene er aldri helt sikre.

Årsakene til underernæring kan være kompliserte. For eksempel gjør krig at mange må flykte og etterlate avlingene sine, slik som i Sør-Sudan. Da er ikke matmangel nødvendigvis problemet, men folk får ikke tilgang til mat og har heller ikke penger til å kjøpe den. I januar satte Leger Uten Grenser i gang kriseberedskap for underernæring i Sør-Sudan.