Syria: To personer mistet livet i flyangrep mot Leger Uten Grenser-støttet sykehus

Publisert 01.04.2017

Et sykehus Leger Uten Grenser støtter nord I Syria har blitt truffet i et luftangrep. Informasjon Leger Uten Grenser har fått peker mot at kjemiske våpen ble brukt i angrepet.

Rundt klokken seks om ettermiddagen den 25. mars ble Latamneh sykehuset nord i Hama truffet av en bombe. 

Bomben ble sluppet fra et helikopter og traff byggets inngangsparti. Informasjon Leger Uten Grenser har fått fra ansatte ved sykehuset antyder at det ble brukt kjemiske våpen i angrepet.

Like etter angrepet ble det rapportert om at pasienter og ansatte led av alvorlige luftveisproblemer og «brennende» slimhinner. Disse symptomene er vanlige ved kjemiske angrep.

 

To mistet livet - minst 13 skadd

To mennesker mistet livet i angrepet. En av dem var doktor Darwish, sykehusets ortopediske kirurg. Tretten personer ble overført til behandling i andre fasiliteter.

– Tapet av doktor Darwish gjør at vi nå står igjen med kun to ortopediske kirurger for en befolkning på rundt 120.000 mennesker, sier Massimiliano Rebaudengo, prosjektleder for Leger Uten Grenser nord i Syria.

Sykehuset var ute av drift i tre dager etter angrepet. Akuttmottaket er nå gjenåpnet.

Latamneh sykehuset ligger noen få kilometer fra frontlinjen til de krigende partene. Sykehuset gir medisinsk hjelp til befolkningen på rundt 8000 personer. Før angrepet hadde sykehuset ett akuttrom og en avdeling for innleggelser. De ansatte utførte ortopedisk og generell kirurgi.

 

Mange sykehus bombet

– Bombing av sykehuset fortsetter å være vanlig i Syria, selv om det er ulovlig ifølge internasjonal humanitær lov. Helsetjenestene har brutt sammen etter disse gjentagende angrepene, sier Rebaudengo.

Til tross for at en ny runde med fredsforhandlinger mellom de krigførende partene startet i januar, eskalerer kampene flere steder. Nord i Hama har nylig 40.000 mennesker forlatt hjemmene sine på grunn av kampene.

I løpet av det siste året har Leger Uten Grenser mottatt rapporter om minst 71 angrep mot minst 32 forskjellige helsefasiliteter vi støtter eller driver i Syria.

Så sent som 22. februar ble en helsefasilitet Leger Uten Grenser støtter i Idlib truffet av raketter. Seks ble drept og 33 skadd.

Leger Uten Grenser driver fire helsefasiliteter nord i Syria og gir støtte til mer enn 150 sykehus og klinikker rundt om i landet.

Les mer:
Syrisk familiefar: «Vi trodde ting hadde roet seg. Vi tok feil»
Syria: Ofrene har symptomer som samsvarer med bruk av nervegass
Uten egne øyne på bakken
Pasienthistorie fra Syria: – Sønnen min døde i armene mine
Syria: Finner miner plassert i kosedyr