Syria: Finner miner plassert i kosedyr

Publisert 03.04.2017

Sivile nord i Syria blir lemlestet og drept av eksplosjoner fra såkalte «booby-traps», bombefeller, som krigførende parter har lagt igjen før de har blitt presset ut av et område. Leger Uten Grenser oppfordrer til en drastisk økning av mineryddingsinnsatsen for å redusere farene for de sivile som flykter eller forsøker å returnere hjem.

GIKK PÅ EN MINE: En sykepleier fra Leger Uten Grenser står ved siden av en gutt som ble skadet av en mine i Kobane. Bildet er fra Kobane sykehus den 23. januar 2017. Foto: Jamal Bali

GIKK PÅ EN MINE: En sykepleier fra Leger Uten Grenser står ved siden av en gutt som ble skadet av en mine i Kobane. Bildet er fra Kobane sykehus den 23. januar 2017. Foto: Jamal Bali

Frontlinjene flyttes stadig i Nord-Syria. Mennesker som flykter fra hjemmene sine eller returnerer til landsbyer hvor IS er presset ut, møter livsfarlige eksplosiver som landminer, bombefeller og andre udetonert eksplosiver.

«Booby-traps» er en variant av miner kamuflert som en uskyldig gjenstand, for eksempel et leketøy.

– Det er helt forkastelig å plassere miner i leketøy. Dette er kun gjort for å ramme sivile og uskyldige barn, sier Karine Nordstrand, styreleder i Leger Uten Grenser i Norge.

Hundrevis drept eller lemlestet av skjulte eksplosiver

Hundrevis av mennesker har blitt drept eller lemlestet av miner plassert på veier, sletter og i private hjem. Det kommer frem i Leger Uten Grensers nye rapport «Set to explode».

Rapporten er basert på intervjuer med Leger Uten Grensers medisinske team, pasienter og deres familier i det nordlige Syria.

– Det er svært farlig for mennesker som kommer tilbake til hjemmene sine, sier Karline Kleijer, Leger Uten Grensers nødhjelpssjef for Syria. 

– Booby-traps har blitt plantet overalt. Under gulvtepper, i kjøleskap og til og med i barns kosedyr.

I løpet av fire uker sommeren 2016 mottok sykehuset i Manbij-regionen alene over 190 mennesker skadet av miner og andre eksplosiver.

– Busslaster med skadde pasienter kom til sykehuset, forteller en av våre leger ved sykehuset i Arin.

– Sivile tok til veiene de trodde var trygge å reise på for å unnslippe kampene. I stedet for å komme seg i sikkerhet, endte de opp i et minefelt.

KOBANE: Utsikt over byen Kobane. IS ble presset ut av byen i 2015. Foto: Jamal Bali

 

Jasem har miner rundt huset

Jasem bor i landsbyen Jirin nær Tal Abyad. Kun få meter fra inngangsdøren hans ligger to miner plantet. 

– Jeg klarer ikke å sove fordi jeg alltid er redd for at et av de fire barna mine, eller en hund eller sau, kommer til å tråkke på en av minene rundt huset mitt, forteller Jasem.

– Når et dyr nærmer seg huset vårt, pleier vi å løpe av gåre i tilfelle det detonerer en mine.

LEKER UTENFOR HUSET: Den unge janta Rogen leker like ved huset sitt nord i Kobane. Rundt henne er det tydelige tegn på kampene som har rast i byen. Foto: Jamal Bali

 

Lokale beboere risikerer livet for å rydde miner

I skrivende stund er det nesten ingen organisasjoner, verken humanitære eller militære, som driver mineryddingsprosjekter i området. Dette presser lokale til å gjøre jobben selv, ofte med dødelige konsekvenser.

– Menneskene her risikerer livet for å gjøre landsbyene sine tryggere, sier Kleijer.

– Vi hørte om fem lokale menn i Kobane som meldte seg frivillig til å rydde miner fra private hjem for å tjene litt penger. Ingen av disse mennene lever i dag.

Så lenge disse områdene fortsetter å være dekket av miner og andre udetonerte bomber, kan ikke de sivile fanget i krigssoner flykte til sikkerhet.

De som flyktet tidligere, kommer seg heller ikke tilbake til hjemmene sine. Frem til disse områdene er ryddet, vil trusselen av landminer og booby-traps tvinge sivile til å bli værende i farlige områder og hindre internt fordrevne syrere i å returnere hjem.

Humanitære organisasjoner vil dessuten ikke få tilgang disse menneskene, i en region hvor helsesystemet har blitt knust av årevis med krig. 

– Leger Uten Grenser krever at alle krigførende parter og deres allierte sikrer beskyttelse av den sivile befolkningen og tillater at humanitære organisasjoner rydder miner i det nordlige Syria, sier den norske styrelederen Karine Nordstrand.

– Vi oppfordrer det internasjonale samfunnet – også Norge  til å trappe opp sin støtte til internasjonale mineryddingsorganisasjoner så de kan øke sin aktivitet i det nordlige Syria. Dette vil øke sikkerheten for den sivile befolkningen og tilgangen på nødhjelp, sier Nordstrand.

TRUES AV MINER: Folk har vendt hjem og tar igjen til gatene i Kobane. Trygt er det likevel ikke, siden det oppdages miner på de mest overraskende steder. Foto: Jamal Bali

LEGER UTEN GRENSER: Doktor Ahmad Al-Mulla ved Kobane sykehus opererer en ung pasient den 23. januar 2017. Foto: Jamal Bali

Les mer:
Bildeserie fra områdene rundt Raqqa
10.000 barn født som flyktning
Leger Uten Grenser mektig imponert over støttekonsert for Syria
Middelhavet: Libyske kystvakter satt menneskeliv i fare under en redningsaksjon
580.000 mennesker har flyktet fra Mosul