Syria: Fem bortførte hjelpearbeidere løslatt

Publisert 16.05.2014

Bortføringen tvinger Leger Uten Grenser til å stenge et sykehus og to klinikker, som sammen har gitt 150.000 syrere tilgang til helsetjenester.

Akuttmottaket på Leger Uten Grensers sykehus i Jabal Akkrad, Syria. Foto: Robin Meldrum/Leger Uten Grenser

Akuttmottaket på Leger Uten Grensers sykehus i Jabal Akkrad, Syria. Foto: Robin Meldrum/Leger Uten Grenser

Leger Uten Grenser bekrefter at fem av organisasjonens hjelpearbeidere er blitt trygt løslatt etter å ha vært bortført i Syria. Hjelpeorganisasjonen fordømmer bortføringen på det sterkeste. Bortføringen har tvunget Leger Uten Grenser til å stenge et sykehus og to helsesentre i Jabal Akkrad-regionen nordvest i Syria.

2. januar 2014 ble fem av Leger Uten Grensers hjelpearbeidere tatt av en væpnet gruppe nord i Syria, hvor de jobbet på et sykehus for å yte livsviktig helsehjelp til mennesker rammet av konflikten.

Tre av de fem ble løslatt 4. april. To kom tilbake 14. mai og er nå på vei til å gjenforenes med sine venner og familier.

Befolkningen er ofrene
- Lettelsen over å se våre kolleger komme trygt tilbake, er blandet med sinne over denne kyniske handlingen, som har avskåret en allerede krigsherjet befolkning fra hjelp de desperat trenger. Den direkte konsekvensen av å bortføre humanitære hjelpearbeidere, er en reduksjon i livreddende hjelp. På lang sikt er det den syriske befolkningen som er ofre for denne bortføringen. Rundt 150.000 mennesker i Jabal Akkrad-regionen mister nå tilgang på Leger Uten Grensers medisinske hjelp, samtidig som de bor i en krigssone, sier internasjonal president i Leger Uten Grenser, Joanne Liu.

På de tre helsefasilitetene gjennomførte Leger Uten Grenser i 2013 til sammen 521 kirurgiske inngrep og 36.294 medisinske konsultasjoner, samt sikret trygge sykehusfødsler for over 400 mødre.

Leger Uten Grenser fortsetter å drive andre klinikker og sykehus nord i Syria, men sikkerhetsproblemer gjør det ekstremt utfordrende å yte hjelp. Medisinske fasiliteter er blitt angrepet og bombet, og helsearbeidere drept eller truet av væpnede grupper. Andre steder i Syria har usikkerhet og manglende offisiell tilgang forhindret Leger Uten Grenser fra å sette i gang medisinsk arbeid.

Total hensynsløshet
- Denne hendelsen er representativ for den totale hensynsløsheten som i dag blir utvist mot sivile i Syria. Millioner av syrere trenger hjelp for å overleve, samtidig som enkelte av de stridende partene avviser selve ideen om uavhengig humanitær tilstedeværelse. Vi skulle nå ha drevet noen av de største prosjektene i Leger Uten Grensers 40 år lange historie, i tråd med de enorme behovene til det syriske folk, men under dagens omstendigheter er vår kapasitet til å hjelpe smertelig begrenset, sier Liu.

Leger Uten Grenser ønsker å takke alle for støtten og solidariteten som er blitt vist våre kolleger og deres familier, og vi er takknemlige for medienes forståelse gjennom disse vanskelige månedene. Vi ber publikum og mediene om å fortsatt utvise det samme hensyn nå som våre kolleger er tilbake.

Av respekt for privatlivet til de fem, vil vi ikke offentliggjøre navnene deres. Leger Uten Grenser vil heller ikke gi ytterligere kommentarer til omstendighetene rundt fangenskapet eller løslatelsen.

Leger Uten Grenser i Syria
Siden juni 2012 har Leger Uten Grenser drevet provisoriske sykehus og helsesentre nord i Syria. Hjelpeorganisasjonen har utført over 7000 kirurgiske inngrep, tatt imot 53.000 pasienter på akuttmottak, gjennomført 88.000 polikliniske konsultasjoner, og bistått ved over 2000 fødsler.

Leger Uten Grenser støtter også 50 sykehus og 80 helsesentre som er drevet av syriske medisinske nettverk i sju guvernementer.

I Irak, Jordan og Libanon driver Leger Uten Grenser omfattende prosjekter som gir medisinsk hjelp til syriske flyktninger. Her har organisasjonen utført nesten 400.000 konsultasjoner.

Les mer:
Bildeserie fra områdene rundt Raqqa
10.000 barn født som flyktning
Leger Uten Grenser mektig imponert over støttekonsert for Syria
To sykehus angrepet i Syria
Syrisk familiefar: «Vi trodde ting hadde roet seg. Vi tok feil»